2021, január 22, péntek.
custom_html_banner1

Művészek a falu utcáin

Homoródszentmártonban már senki nem lepődik meg, ha nyári időszakban az utcák valamelyikében vászon előtt ülő művészt pillant meg. Évek óta visszajáró alkotók lepik el ilyenkor a falut, és örökítik meg a még fellelhető értékeket.

Átmentik a művészek a még fellelhető értékeket
Átmentik a művészek a még fellelhető értékeket

[dropcap]A[/dropcap]z első homoródszent­mártoni művésztelepet 1979-ben, Nagy Attila polgármester kezdeményezésére szervezték meg, kezdetben Maszelka János, Balázs Imre, Szécsi András, Kedei Zoltán és Gámentzy Zoltán részvételével. A résztvevők száma az idő múlásával gyarapodott, és a régi hagyományt megtartva a részt vevő művészek rendszeresen ajánlanak arra érdemeseket. Idén több helyi művészt is meghívtak a szervezők, köztük a Homoródszentmártonban élő Kusztura Sándort és Bajusz Katinkát, illetve a Homoródszentpálon élő Hátszegi Zsoltot és Hátszegi Csabát. Idén átlagosan 21 alkotó tartózkodik a táborban, összesen 26-an fordultak meg az elmúlt napokban.
A tábort idén a helyi közbirtokosság, a Verestóy Alapítvány, az Eurato Kft., illetve Hargita Megye Tanácsa támogatta. „A helyi polgármesteri hivatal bár ígéretet tett, nem támogatta a tábort. Folyamatosan áltattak, hogy pályázatot írnak, és a polgármester júniusban azt mondta, bonyolult pályázatot írni, és különben is csak kétezer lej van kulturális célra. Mondtam, hogy nekünk kétszáz lej is megfelelne, de végül e nélkül maradtunk” – mondta Sata Attila, a tábor szervezője.
A művésztábort 1991-től a Ho­moródmente Művészetéért Alapítvány szervezi, amelynek kuratóriumi elnöke 2008-tól Sata Attila, aki maga is fest, bár a faluban leginkább családorvosként ismerik.
A palettán a szénrajztól a pasztellen, az olajon át minden technika előfordul, a szobrászok az agyagformázást és a gipszöntvényt alkalmazzák. A művésztelep megtalálta a helyét a faluban, a nyitó- és zárókiállításokon sokan részt vesznek a településről.
A művészeknek két képet kell ott hagyniuk a táborban, amelyből egyet általában a szponzoroknak adományoznak, a másik pedig a település képtárában marad, amelynek már jókora gyűjteménye van, az alkotások száma több mint négyszázra saccolható. „A régi bentlakás egyik termében állandó kiállítás is van a képekből, de minden évben vándorkiállításra is elvisszük a tárlat anyagát. Jelenleg is kint volt harminc festmény Zsámbékon, jelenleg pedig Szentmártonkátán van” – mondta Sata Attila.
Az alkotótábor idei anyagát a zárókiállításon lehet megtekinteni szombaton 18 órától a homo­ródszentmártoni Zoltán Aladár Művelődési Házban.

Nagyálmos Ildikó

Kapcsolódó cikkek:

14,341RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb