Műtárgyak konzerválásától a templomok helyreállításáig

Restaurátorok Székelyudvarhelyen

259

Megkezdődött az Erdélyi Magyar Restaurátorok Továbbképző Konferenciája Székely­udvarhelyen. Több mint félszáz hazai és anyaországi szakember érkezett a városba, tegnap délelőtt a helyi nevezetességekkel ismerkedtek, majd elkezdődött az előadások sorozata.

Rangos szakmai fórum. Megőriznék örökségünket Fotók: Asztalos Ágnes

A Haáz Rezső Múzeum szeptember 30.–október 5. között tizenkilencedik alkalommal szervezi meg a rangos szakmai fórumot, amelyre az előadókkal együtt mintegy 60 személy regisztrált. Nemcsak az erdélyi múzumoktól érkeztek szakemberek, hanem például Jászvásárról is vannak „törzsvendégei” a konferenciának, az előadók zöme pedig magyarországi.

Séta a városban
Tegnap délelőtt Szász Hunor muzeológus vezetésével városnéző sétára indultak, a konferencia ünnepélyes megnyitóját délben tartották a Városháza Szent István termében, majd el is kezdődött az előadások sorozata. Román szakemberek is vannak az előadók között, minden szimultán fordítással zajlik – tudtuk meg Miklós Zoltán múzeumigazgatótól. Az értekezések a legkorszerűbb kutatási eredményeket, tapasztalatokat hozzák el. Egy részük a tárgyrestaurálás és konzerválás témakörben mozog, viszont idén több előadás is érinti a műemlék épületek, templomok, emlékművek restaurálásának problematikáját. Rengeteg felújítás zajlik Erdélyben, ezért is nagyon aktuális a téma, amely nemcsak a múzeumi szakembereket érdekelheti – tette hozzá Miklós Zoltán.
Ma délután a rendezvény részeként Katolikus papírkincseink – Irattípusok a székelyudvarhelyi gyűjtőlevéltárból címmel kiállítás nyílik, melyet dr. Bernád Rita-Magdolna főlevéltáros rendezett. A január végéig látogatható kiállítás fővédnöke Jakubinyi Görgy érsek.

Egyetemi tananyag
A konferenciákon elhangzott előadások tartalmát immár hagyományszerűen az ISIS Erdélyi Magyar Restaurátor Füzetek sorozat rögzíti, a periodika a restaurálást érintő legszínvonalasabb folyóirat Romániában, mely hathatósan segíti a szakszerű műtárgy- és műemlékvédelmi munkát, amelyet egyetemi szakirodalomként is használnak ma már. Miklós Zoltán múzeumigazgató közölte, hogy szerdán 400 példányban jelenik meg a legújabb, a Magyar Tudományos Akadémia által támogatott kiadás, amely a tavalyi előadásokat foglalja magában (magyarul és románul is). Az előadások holnap késő délutánig tartanak (és bárki előtt nyitottak), majd a konferencia résztvevői kétnapos tanulmányútra indulnak, amelynek során közgyűjteményeket, templomokat, egyéb műemlék épületeket látogatnak meg. Csütörtökön a Görgényszentimre, Rákóczi–Bornemissza-kastély és -arborétum – Marosfelfalu, romtemplom – Disznajó, református templom – Nagyercse, református templom – Unoka, református templom – Er­dőcsinád, református templom útvonalat járják be. Pénteken Segesvár felé indulnak kora reggel, majd felkeresik Szentdemeter és Marosszentgyörgy római katolikus templomát, a fületelki evangélikus templomot, illetve Gógánváralja, Marosszentanna és Mezőcsávás református templomait.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek