Música apasionada

2018. július 8–15. Között zajlik a Csíkszeredai Régizene Fesztivál

188

A hispán zene az idei Csíkszeredai Régizene Fesztivál meghatározó eleme, de a jeles művelődési esemény a Mátyás-év jegyében emlékezik Mátyás király születésének 575., valamint királlyá választásának 560. évfordulóján, a fennállásának tizedik esztendejében lévő Barokk Fesztiválzenekar Bach Máté-passiójával ünnepel.

Régizene-kedvelők a Mikó-vár udvarán Fotó: Ádám Gyula

Hamarosan startol az erdélyi nyarak egyik legfontosabb rendezvénye, a Csíkszeredai Régizene Fesztivál. A Hargita Megyei Kulturális Központ Hargita Megye Tanácsa szervezésében, valamint Csíkszereda Megyei Jogú Város Önkormányzata társszervezésében július 8. és 15. között zajló esemény fő témája ezúttal a hispán zene, amely számos kultúra kapcsolódásából adódó egyedi vonása és mérhetetlen gazdagsága miatt megérdemli a kitüntető figyelmet.
Emellett jeles évfordulókra is hangol a fesztivál, a Mátyás-év jegyében Mátyás király születésének 575., valamint királlyá választásának 560. évfordulójára, ugyanakkor a Barokk Fesztiválzenekar megalakulásának tizedik esztendejére. Ez utóbbit az egyetemes zenetörténet egyik legnagyobb művével, J. S. Bach két zenekarra, két kórusra és szólistákra írott Máté-passiójával ünneplik. Az évtized alatt egy generáció nőtt fel, a zenekar tagjai között a Régizenei Nyári Egyetem volt diákjait is láthatjuk majd.
– Mint minden évben, idén is nagyon színes, tudományos szempontoknak is megfelelő, egyben szórakoztató rendezvény várható. Egy olyan fesztivál, amely egyesíti a nyugat- és a kelet-európai régizene jellegzetességeit, kiemelve az erdélyi és ezen belül a Csíkszeredához kötődő XVII–XIX. századi műzene értékeit. Egy találkozó, ahol világszintű élvonalbeli zenészek, hazai zenészek, jó barátok, régi ismerősök, régizene-rajongók évről évre újra és újra átadják magukat az időtlen zene élvezetének – fogalmazott a fesztivál művészeti vezetője, dr. Filip Ignác Csaba.
– Szervezőként azon vagyunk munkatársaimmal együtt, hogy színvonalas rendezvényt kínáljunk a közönségnek. Ez azt jelenti, hogy tematikailag jól felépített, kínálatában több generációt és réteget megszólító, zeneileg magas színvonalú produkciókat nyújtsunk. Fontos számunkra, hogy a meghívott fellépők és a fesztivál résztvevői jól érezzék magukat, vigyék messzire vendégszeretetünk, zeneszeretetünk hírét – nyilatkozta Ferencz Angéla, a Hargita Megyei Kulturális Központ igazgatója.
A koncertek számos helyszínen zajlanak majd, ugyanakkor, akárcsak a korábbi években, utcazenét, előadásokat, gyermekprogramokat, táncházat és filmvetítést is tartanak.
Újdonság, hogy idéntől a fesztivál belépődíjas. Ezt az intézmény vezetője így indokolta:
– A fesztivál költségvetése évről évre nő, és nem mondok újat azzal, hogy szervezőként egyre nehezebb előteremteni a szükséges anyagiakat. Idéntől jegyeket is fogunk árulni, bizonyos koncertek pénzbe kerülnek, hisz a bevételre is számítunk ahhoz, hogy a költségtervet teljesíteni tudjuk. Igyekeztünk nagyon családbarát árakat megszabni, amelyek természetesen még így sem fedik a koncertek valós értékét, inkább szimbolikus hozzájárulásnak nevezném azokat. A belépők 5 és 20 lej között mozognak, ugyanakkor lesznek olyan események, amelyek továbbra is ingyenesek maradnak. A jegyek kezdéskor a helyszínen vagy napközben a Csíki Moziban megválthatók. Bízom benne, hogy a számunkra kedves és értékes közönség megértéssel és támogatólag viszonyul hozzánk.

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.