Muravidéki ünnep

Glóbusszal a vállamon 46.

67

Igazi jeles napra érkeztem 2018 novemberében Lendvára: a Szlovéniában élő magyar nemzeti közösség rádióműsorának a hatvanéves, tévéadásainak a negyvenéves jubileumi rendezvényét ünnepelte. Nagy volt az izgalom a Makovecz Imre építész által megálmodott Lendvai Színház- és Hangversenyteremben, a rendezvényre minden jegy elkelt, s az előadás előtt fél órával népes társaság várt izgatottan a foyerban. Az estet megtisztelte jelenlétével Marjan Šarec szlovén kormányfő is, nagykövetek, nobilitások foglalták el helyüket az első sorban. Az előkelőségeket szemlélve kicsit szegényesnek éreztem viszont, hogy az anyaországot csupán egy országgyűlési képviselő reprezentálta.

A lendvai rádió-televízió székháza

Amíg a humoristából miniszterelnökké avanzsált politikus a toleranciáról beszélt, addig lelki szemeim előtt végigvonultak a Lendván töltött szép napjaim, közös munkáink a helyi rádióval és televízióval. Kollégáim valóban csodát művelnek, jóllehet, a muravidéki magyarság lélekszáma hatezer fő körül van, s erős a beolvadás, mégis a Szlovén RTV magyar műsorai rendületlenül hirdetik az igét, a magyar szót. A Hidak szerkesztősége nyolc különböző magyar nyelvű adással jelentkezik a szlovén közszolgálati televízióban heti négyszer harminc percben, a Muravidéki Magyar Rádió pedig napi 24 órás műsort sugároz, amelynek több mint fele élő adás.
Minden az embereken múlik: a vezérigazgató-helyettes Zver Ilona, Lovrić Mirjana a televízió és Végi József, a rádióadások felelős szerkesztője emberfeletti munkával dolgozik, védi a magyarság érdekeit.
Az igazgató asszonnyal a barátság jó két évtizedre tekint vissza, a Duna Televízió hivatalos ljubljanai útjait mindig Ilona szervezte, s noha a főnökségükkel nem mindig értünk el eredményt, de mindig jól éreztük magunkat. Gyakran tartottam székházukban újságíróképzést, s megtiszteltetésnek vettem, amikor többször felkértek a képernyőre kerülő szövegek lektorálására. Sajnos volt mit javítani, a kétnyelvűség a kollégák íráskészségét is befolyásolta, de a lelkesedés töretlen maradt.
Az ambiciózus csapat nagyobb produkciókat is készített, a Könyv születik Alsólendván című – kultúrtörténeti értékű – filmben egész Muravidék szerepelt. Szívesen tették, Kultsár György prédikátor és Bánffy Miklós alakja minden fiatal számára példaképül szolgálhat ma is.


Jómagam is részt vehettem munkájukban, amikor Pataky Kálmán operaénekesről, Lendva szülöttéről készítettünk filmet. Lelkes, profi csapattal jártuk a Kárpát-medencét, a filmkockákat öt ország tájain vehettük fel. Különösen emlékezetes marad az erdélyi forgatás, amikor az egykori Pataky uradalomban dolgozhattunk a művész leszármazottaival. A film fogadtatása kedvező volt, a szabadkai Filmszemlén a zsűri különdíját nyerte el 2017-ben. Számomra az igazi elismerést mégis az jelentette, hogy együtt dolgozhattam e kiváló csapattal.

Csermák Zoltán

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek