Munkaügyi miniszter: továbbra is támogatást kapnak a korlátozott tevékenységű cégek dolgozói

Violeta Alexandru, presedinte interimar al organizatiei PNL Bucuresti, participa la sedinta Biroului Politic National al Partidului National Liberal (PNL), joi 24 octombrie 2019, la Palatul Parlamentului. ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO
50

Az elkövetkező időszakban is támogatják azokat a munkavállalókat, akik korlátozott tevékenységű cégnél dolgoznak. A támogatásokat mindaddig folyósítják, amíg érvényben vannak a korlátozások – jelentette be pénteki sajtóértkezletén Violeta Alexandru munkaügyi miniszter.

ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO

A kormány csütörtöki ülésén jóváhagyott egy sürgősségi rendeletet, amely értelmében a munkaügyi minisztérium meghosszabbítja bizonyos támogatások folyósítását, ugyanakkor állandósít egy sor intézkedést, amelyek leegyszerűsítik a különféle támogatások kérvényezését.

Meghosszabbítják a két évesnél (fogyatékkal élő gyermek esetében három évesnél) kisebb gyermeket felügyelő szülő szabadságát, valamint az örökbefogadó szülő összeszokási szabadságát. A korlátozások feloldásáig folyósítják a gyermekgondozási díjat és a szülők mielőbbi munkába állását ösztönző fizetéskiegészítést. A tárcavezető elmondta: a kormány úgy módosította a vonatkozó jogszabályt, hogy az örökösök, illetve más rokonok is temetkezési támogatást kaphassanak, amennyiben meghal egy gyermeknevelési szabadságon lévő személy.

2020. december 31-ig meghosszabbítják a gyermekgondozási díj folyósítását azoknak, akiknek a jogosultsága a vészhelyzet idején szűnne meg, de a korlátozások miatt nem tudnak visszatérni dolgozni – mondta el Ionel Dancă, a miniszterelnöki kancellária vezetője. Hozzátette: a gyermekkgondozási díjon kívül meghosszabbítják a szülők mielőbbi munkába állását ösztönző fizetéskiegészítést is. A miniszterelnöki kancellária vezetője kiemelte, mindkét intézkedés csak azokban az ágazatokban dolgozókra érvényes, amelyekben a korlátozó intézkedések fenntartása miatt nem indulhat újra a tevékenység.

A gyermekgondozási díj esetében mintegy 3000 jogosultról van szó, az intézkedés 13 millió lejjel terheli meg a költségvetést két hónapra.

Továbbra is érvényben maradnak a fizikai érintkezés elkerülését lehetővé tevő intézkedések, a dokumentumokat elektronikus úton lehet eljuttatni az érintett intézményekbe – nyilatkozta Ionel Dancă az Agerpresnek.

                                                                             Forrás: AGERPRES

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.