2020, december 3, csütörtök.
custom_html_banner1

Hirdetés

Munkálatok önerőből

Csíkszentmártonban megemelték a patakpartot a falu között, mezei utat javítottak a Kicsi mezőn, és járdát, illetve parkolót építettek a központban – számolt be a község legutóbbi beruházásairól lapunknak Gergely András leköszönő polgármester. Az elöljáró szerint mindezt minimális támogatással, nagyrészt önerőből valósították meg. Gergely András a gondokat sem hallgatta el.

Mint a leköszönő polgármester mondta, a kultúr­otthon előtti járda kiépítése egy nagyobb projektnek, a belső udvar rendezésének a része.

– A jövőben ezt még lehet folytatni, az iskola felé is ki lehet építeni végig a járdát. A parkoló kialakítására is szükség volt, végre kényelmesen lehet parkolni most már itt is – mondta Gergely András. A volt polgármester továbbá elmondta: idén is volt egy kis árvíz, és ahhoz, hogy valamennyire mederben lehessen tartani a patakot, azokon a helyeken, ahol alacsony a part és alacsonyak a hidak, meg kellett emelni a patakpartot, valamint a hidakat. Eddigi állapotukban árvízkor a hidak torlaszként funkcionáltak, hiszen a törmelék ezeken a helyeken felhalmozódott.

– Ilyen szempontból veszélyesek voltak ezek a hidak, de az ott lakók segítségével sikerült megemelni a legkritikusabb hidakat, így megnöveltük ezek áteresztő képességét. Erre a kormány mintegy 30 000 lejes támogatást adott, de önerőből láttunk neki a munkálatoknak. Természetesen ez nem jelent teljes megoldást. Ez egy komplex környezeti probléma, az időjárás szélsőségességén nem tudunk változtatni, de természetesen vannak hosszú távú tervek, amelyek segíthetnek ilyen helyzetben. A jövőben a falu felső végén egy víztározót kellene létrehozni, amely vissza tudna tartani nagyobb mennyiségű vizet is – részletezte a gondokat Gergely András.

Hozzáfűte: folyamatosan előforduló probléma, hogy a legnagyobb gond az emberek mentalitásával van.

– A patakmedret hiába szűkítjük össze, mert előbb-utóbb megbosszulja magát. Ilyen téren nagyobb fokú megértésre lenne szükség az érintettektől – emlékeztetett a volt polgármester. – Volt olyan év is, hogy önerőből, az itteniek segítségével javítottunk a mezei utakon, de igazán jó minőségű munkát csak úgy lehet végezni, ha megfelelő, szakszerű munkaeszközzel lehet dolgozni.

Jelenleg rövid idő alatt jó minőségű munkát végeztek el, a Kicsi mezőn levő utat sikerült helyrehozni.  Gergely András szerint az egyik állandó, évről évre jelentkező probléma az, hogy a földművelők gyakran kiszántanak az útra, így egyre jobban szűkítik az utat. A másik gond pedig az, hogy esős időben, amikor meglazul a föld, ha rámennek traktorral az útra, akkor teljesen tönkreteszik azt. 

– Egy kicsit jobban oda kell figyelni ezekre a dolgokra, nemcsak a saját érdekeit kellene néznie az embernek, hanem rájönni, hogy egy közösség vagyunk. Ha ezeket a munkákat mindenki megbecsülné, akkor jövőben nem ezekkel kellene kezdeni, hanem valami máson lehetne javítani – emlékeztetett.

Kapcsolódó cikkek:

14,239RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb