Munkálatok elkezdésére várnak a gyergyói önkormányzatok

Mindenképpen kihasználják a PNDL lehetőségeit

171

A közbeszerzési eljárást végét várják az Országos Helyi Fejlesztési Programban (PNDL) a tanintézmények modernizálására illetve felújítására támogatást nyert gyergyói önkormányzatok. Bár a beruházás sem a ditrói, sem a gyer­gyóalfalvi ön­kormányzatok esetében nem megy gördülékenyen, a polgármesterek elszántak.

A Gyergyói-medence települései közül a ditrói és gyergyóalfalvi önkormányzatoknak ítélt meg a fejlesztési minisztérium nagyobb pénzügyi támogatást az Országos Helyi Fejlesztési Program (PNDL) második szakaszában. A ditrói önkormányzat 3 968 053 lejt pályázott és kapott az 1870-es években épült régi bentlakásépület felújítására. A település központjában található impozáns épület a templom mellett működő szakközépiskolának adna új otthont, a munkálatok elvégzésére kiírt közbeszerzési eljáráson azonban eddig egyetlen cég sem jelentkezett a beruházás elvégzésére.
– Háromszor hirdettük meg a közbeszerzési eljárást, de nem jelentkezett senki. Úgy látjuk, ennek az az oka, hogy egyrészt sok a megrendelés az építkezésben, és a helyi vállalkozók nem győzik a munkát, másrészt alacsony az ár, amit a tervező megszabott a beruházás értékének – mondta lapunknak Puskás Elemér, Ditró polgármestere.
Az elöljáró szerint az önkormányzat a következő időszakban újra fogja tárgyalni a fejlesztési minisztériummal a szóban forgó beruházásra kötött szerződését és megemeli az önrészként eddig megállapított 1 millió lejt.
– Eddig a beruházás összértéke nagyjából 5 millió lej volt, ebből 3 968 053 lejt a PNDL-program biztosít, az önkormányzat önrésze pedig 1 millió lej. Ezt szeretnénk megemelni úgy, hogy az összérték a vállalkozók számára is kecsegtetőbb legyen – részletezte.
Puskás Elemér hozzátette, terveik szerint a következő évben mindenképpen meg kell történjen az épület felújítása.
A gyergyóalfalvi önkormányzat 3 600 000 lejt nyert el a PNDL-programban ebből az összegből a régi általános iskola épületét szeretnék felújítani, ami a plafonszerkezet omlásveszélye miatt jelenleg üresen áll, illetve a Sövér Elek Szakközépiskola udvarában egy lelátóval ellátott sportcsarnokot építenének.
– Módosítanunk kellett a terveinket, mivel a PNDL-program nem fogadta el a sportcsarnok építési tervét, helyette azt a javaslatot kaptuk a minisztériumból, hogy tegyük le a megvalósíthatósági tanulmányt az Országos Beruházási Ügynökségnél (CNI), így nem esünk el a támogatás összegétől, csupán más program keretében kapjuk meg annak egy részét – tájékoztatott Gáll Szabolcs, Gyergyóalfalu polgármestere.
Az elöljáró szerint az iskolaépület felújítására a héten hirdeti meg az önkormányzat a közbeszerzési eljárást, az önkormányzati vezető pedig mindkét beruházással kapcsolatosan bizakodó és mindent megtesz, hogy 2020-ig befejezzék azt.

Pál Bíborka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek