2021, január 27, szerda.
custom_html_banner1

Munkálatok a csíkszentmihályi kultúrháznál

Csaknem negyven évvel az építését követően rendeltetést kap a csíkszentmihályi művelődési ház alagsora. A község kul­túrotthonainak felújítása ezzel majdnem befejeződik, csak a két évvel ezelőtt leégett ló­vészi művelődési ház újjáépítése várat még magára.

Pingpongozni fognak az alagsorban. LEADER-segítség a befejezéshez Fotó: Daczó Katalin
Pingpongozni fognak az alagsorban. LEADER-segítség a befejezéshez Fotó: Daczó Katalin

Az évek során megújultak a község művelődési házai – tudtuk meg Kósa Péter polgármestertől. Bevezették a vizet, illemhelyekkel rendelkeznek a vacsárcsi, az ajnádi és a csíkszentmihályi művelődési házak is, és mindegyiken a nyílászárókat is kicserélték. Legutóbb a vacsárcsi kultúrház belső felújítása történt meg megyei tanácsi támogatással. Ott még a külső festés van hátra, ami az idénről elmaradt. Jelenleg a csíkszentmihályi művelődés ház alagsorának rendbetétele zajlik. Az épület 1975-ben épült és akkor azt tervezték, hogy az alagsorban kuglipályát alakítanak ki, de az negyven év alatt sem készült el. Most LEADER-támogatással valósul meg a rendezés, de már nem kuglipálya, hanem kulturális- és sporttevékenységek végzésére alkalmas terek lesznek a pincében.
– Két terem lesz, emellett illemhelyek és tusolók kapnak helyet az alagsorban – részletezte a polgármester. – Az egyik teremben pinpongasztal, sakk várja majd a fiatalokat, a másik terem elsősorban kulturális célokra, kisebb rendezvények, összejövetelek tartására lesz alkalmas.
Kósa Péter elmondta, a lóvészi művelődési ház újjáépítésére évek óta hiába próbálnak pénzt szerezni. – Ígéretek vannak, levelezünk, a tervet is elkészíttettük már, de az építkezéshez nem tudtunk hozzáfogni. – mondta a polgármester. – A tavaly a megyei tanácstól kaptunk volna 75 ezer lejt az építésre, de azzal még az alapot sem tudtuk volna elkészíteni, ezért végül engedélyt kértünk az adományozótól, hogy a vacsárcsi kultúrházra fordíthassuk az összeget, hogy legalább annak a belső munkálatait fejezhessük be.
A régi lóvészi kultúrotthon 2013. január 2-án égett le. Azóta a közösségi rendezvényeket az ajnádi művelődési házban, vendéglőben vagy az iskolában tartják.

Daczó Katalin

Kapcsolódó cikkek:

14,354RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb