Munkahelyek városi környezetben

342

Európai uniós alapokból serkenti a városi környezetben bejegyzett, nem mezőgazdasági vállalkozások létrehozását a Fidelitas Ifjúsági Egyesület és partnerei. A Legyél vállalkozó Romániában és a Start Up a jövő felé nevű két program vissza nem térítendő 32 ezer euróval díjazza a részt vevő 45+45 üzleti tervet, és más, hasonló projektekkel szemben nem utófinanszírozású.

A leggyorsabbak már a projektindítón is részt vettek. Új perspektívák Fotó: Kovács Hont Imre

Legújabb projektjeit ismertette pénteken a csíkszeredai Fidelitas Ifjúsági Egyesület. A sokoldalú képzéseiről ismert szervezet két gyulafehérvári partnerével – az Emberi Tőke Fejlesztéséért Egyesülettel és a Pro Factum Egyesülettel – együtt országszerte egyedi projektekkel rukkolt elő. Silló László egyesületi elnök szerint az Európai Szociális Alapból támogatott két projekt előfinanszírozású, vagyis a pályázó már a megvalósítás előtt hozzájuthat az összeghez. A pénteken bemutatott két projekt lényegében ugyanaz: a Légy vállalkozó Romániában elnevezésűnek a Fidelitas a főpályázója, a Start Up a jövő felé nevűnek pedig a Pro Factum Egyesület. Mindkettőnek a teljes értéke 10,69 millió lej, amelyből 9,08 millió EU-s támogatás, 1,6 millió pedig a román állam hozzájárulása.

90 vállalkozás, 180 munkahely
Az ikerprojektek jóvoltából a Központi Fejlesztési Régióban 2 x 360 személy vehet részt a programokban. 18 éven felüli, a régió hat megyéjének egyikében – Hargita, Kovászna, Maros, Brassó, Szeben, Fehér – lakók pályázhatnak, akik városi székhellyel indítanának nem mezőgazdasági profilú vállalkozást. Silló László hangsúlyozta: ez nem zárja ki a falun élőket, sőt azokat is szívesen várják, akiknek még nincs kiforrott elképzelésük jövőbeni vállalkozásukról, de szeretnének eligazodni az üzletiterv-készítés, egyáltalán a vállalkozás-indítás terén.
A projekt célkitűzése, hogy 45+45 vállalkozás létesüljön, és ezek legkevesebb 90+90 munkahelyet biztosítsanak.

Három lépésben
Az érdeklődők első lépésben beiratkozhatnak a programba. Ezt szeptemberig folyamatosan megtehetik, ugyanis 20 fős csoportokban tartják a képzéseket – az első kör már napokon belül elkezdődik –, és a jelentkezések függvényében határozzák meg a képzések helyszínét, időpontját. A 74 órás kurzust elméleti és gyakorlati vizsga zárja le, majd a vizsgát követően az elképzelt vállalkozás üzleti tervével versenyezhetnek a résztvevők. A terveket zsűri pontozza, és a legjobb 45-öt – a két program után tehát összesen 90-et – támogatásra javasolnak.
A támogatás értéke tervenként 32 ezer euró, és ezt két részletben folyósítják. Az első részlet a teljes összeg legfeljebb 75 százaléka. A második részletet akkor utalják, ha az elindított vállalkozás első 12 hónapjában az első részösszeg legkevesebb 30 százalékával egyenértékű bevételt valósítanak meg a pályázók. Ha ez nem sikerül, az első összeget akkor sem kell visszafizetniük.
– Szeretnénk a ránk bízott Hargita és Kovászna megye valamennyi városába eljutni a képzésekkel. Folyamatos tanácsadás, mentorálás, majd a pénzek elköltésének a felügyelete is feladatunk. Különböző típusú üzleti terveket finanszírozunk, két egyforma vállalkozást nem. Olyan üzleti terveket dolgozunk ki, amelyek más programokban (például a Start-Up Nationben) is megállják a helyüket – fejtette ki Silló László. A projekt 2021 januárjában zárul.

Kovács Hont Imre

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek