Munkahely is lehet a nyeremény

118

Első ízben hirdették meg tegnap fiatal felnőttek számára a Székelydata névre keresztelt, adattudományra épülő pályázatot. Csala Dénestől, a pályázat létrehozójától megtudtuk, hogy az értékes nyeremények mellett munkahelyeket is kínálnak a tehetséges résztvevőknek.

Az I. Székelydata adat­vizu­alizációs pályázat célja az olyan iskolások és fiatal egyetemisták felkarolása, akik érdeklődnek az adatfeldolgozás, illetve vizualizáció működése iránt. A kezdeményezés fődíja 220 euró, de további jutalomban is részesülnek azok, akik minőségi munkákat nyújtanak be.
Csala Dénes, a pályázat létrehozója, lapunk kérdésére elmondta, hogy baráti beszélgetések alkalmával gondolt először az ötlet megvalósítására, amelyhez máris több cég csatlakozott.
– Nagyon örültem, amikor a meghirdetés után szinte azonnal jelentkeztek támogatók, akik készek munkahelyeket is felajánlani a pályázók számára. Úgy gondolom, hogy ez a projekt tehetségek felfedezésére is alkalmas, és én szeretném felkarolni őket – közölte Csala Dénes.
Az adatvizualizáció nem egzakt tudomány, hiszen sokrétűsége miatt akár művészetként is lehet értékelni, de tanulni egyelőre nem sok helyen lehet. Ennek apropóján jelentette ki a pályázat létrehozója, hogy azok, akik hobbiszinten kódolgatnak, és már egy ideje beleásták magukat az adatok feldolgozásának összetett világába, esélyesként indulnak a versenyen.
– Azt vettem észre, hogy sajnos Székelyföldön, Romániában kicsit félünk az adatoktól, valamint az ezzel járó nyilvánosságtól, felelősségtől. Emiatt gyakran elesünk bizonyos folyamatok hatékonyabbá tételétől és egyben jövedelmünk növelésétől is. Ugyanakkor nem mellékes az a tény sem, hogy a régiónk webes térbeli lenyomata még mindig parányi, ezért az internet nekünk kijáró szögletének hasznos és esztétikus tartalommal való megtöltéséhez is szeretnék hozzájárulni – szögezte le Csala Dénes.
A pályázati munkákat legkevesebb két kategóriában díjazzák majd: szépség, illetve az elemzés szakmai minősége alapján. Az első beküldési határidő április 1. A pályázatra bárki jelentkezhet, aki 1994-ben vagy azután született. Minden további információ és újdonság a Székelydata blog oldalán (http://csaladenes.egologo.ro/) érhető el.

Keresztes Bea

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.