Munka, nyugalom és kockázati tényezők: homoródszentmártoni helyzetkép

30

A község tizenkét falujában roppant nehéz figyelemmel követni és betartatni a részleges kijárási tilalmat, bár a polgármesteri hivatal mindent elkövet a fegyelem, a biztonság és a megelőzés érdekében. A falvakban megbízottak, illetve önkéntesek vállalják és végzik az idősebbek segítését, adott esetben fát vágnak számukra, ha egyedül élő személyekről van szó, illetve beszerzik számukra a szükségeseket. Az ivóvíz- és az áramellátás terén voltak fennakadások a karbantartás miatt, de a szolgáltatás működik. A hivatal munkatársai nem tartanak fogadóórákat, de interneten és telefonon tartják a kapcsolatot a lakossággal.

Homoródmentén is igyekeznek betartani a szabályokat Fotó: Simó Márton

Jakab Attila polgármester elmondta, hogy az elmúlt hetekben összesen 45 fő érkezett haza külföldről, német és francia területről, illetve Magyarországról. Ezek a személyek még a járvány súlyosbodása előtt tértek vissza. A többségnek már lejárt a lakóhelyi megfigyelése, jelenleg 15-en vannak hatósági ellenőrzés alatt lakásaikban, akik mellett négy családtag önként vállalta a felügyelet alatti tartózkodást. A gyermek- és fiatalkorúak, az aktív felnőttek betartják az előírásokat, ez vonatkozik a jelentős lélekszámú cigány közösség tagjaira is. Nehezményezte, hogy több alkalommal, több faluban is külön fel kellett szólítsák az időseket, hogy ne lépjenek ki az utcára.

Az elkezdett községi beruházások nem torpantak meg. Öt szerződött cég folytatja a munkálatokat, a dolgozókat többnyire a közeli településekről autóbuszokkal, vagy céges járművekkel szállítják a helyszínre és vissza.

Nagyon remélem, hogy Etéd környékéről nincsenek idejáró szakemberek, mert akkor fokozni kell a védelmet, még körültekintőbbnek kell lennünk, el kell érnünk, hogy az ilyen veszélyforrások megszűnjenek. Ha van ilyen, akkor azonnal le kell állíttatni az ingázást – mondta.

A polgármester hozzáfűzte, hogy két községbeli lakos szándékosan maradt Magyarországon, ahol dolgozik, és megfelelő körülmények közt tartózkodhat. Egy személy pedig, másik 14 vállalkozó szellemű munkással külön-repülőgéppel ment ki Németországba, ahol állami megbízást teljesítenek. Erről az akcióról nem tudott további részleteket közölni, csak annyit, hogy fémmegmunkálásban, hegesztésben jártas szakemberekről van szó.

Másik potenciális veszélyforrásként említette, hogy a Homoródszentpálon működő tejgyár autói járják az országot. Történetesen Suceava megyébe is szállítanak termékeket. Intézkedést sürgetett a cég menedzsmentje részéről és a közegészségügyi hatóságnál, hogy ezeket a fuvarokat állítsák le, illetve úgy oldják meg, hogy szűnjék meg ez kockázati tényező, amely fertőzés továbbterjedésével, eszkalálódásával járhat.

Simó Márton

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek