Múlttá lesz a múlt?

59

Port kavart a csütörtöki, egyébként izgalmak nélkülinek ígérkező székelyudvarhelyi önkormányzati ülésen Balázs Attila, a Civilek az Örökségért Mozgalom képviselője. Az udvarhelyi épített örökség elhivatott védelmezője egy, az utóbbi évtizedekben lerombolt régi épületeket bemutató Képes tippszelvényt nyomott a tanácsosok kezébe.

uh_kepes tipp_melyik lesz a nyolcadik_SZ
A székelyudvarhelyi önkormányzati képviselő-testület csütörtökön tartott soros havi tanácsülésén Balázs Attila fotós, a Civilek az Örökségért Mozgalom kezdeményezője egy Képes tippszelvénnyel „kedveskedett” a tanácsosoknak. Balázs nem először kongatja meg a vészharangot és bírálja nyíltan a hivatalt, amiért mostohán bánik az évszázadokat és a kommunizmust is túlélő patinás épületekkel, nem jó gazdája a város épített örökségének. A tanácsosoknak átadott szelvény hét, már csak fotókon látható példát sorakoztat fel: ilyen a Tomcsa Sándor-emlékház, a Ferenczy-féle vendéglő, egy Malom és két Bethlen utcai polgári ház, a Kapusi-féle házként ismert épület, illetve a nemrég lebontott Eötvös József utcai ingatlan. „Kérem, tippelje meg a következő, bontásra ítélt belvárosi házat!” – ez a provokatív felszólítás áll a nyolcadik, fekete keretes üres négyzetben.
Jakab Mária, a polgármesteri hivatal urbanisztikai osztályának munkatársa úgy reagált: mindegyik, Balázs által fájlalt régi épület bontására hivatalosan „zöld utat” adott a megyei műemlékvédelmi hivatal, amit a helyi önkormányzat nem bírálhat felül, tehát törvénytelenség nem történt egy esetben sem.
A szokásosnál egy héttel korábban összehívott tanácsülésen egyébként az egyetlen határozattervezetet elfogadták a városatyák: az önkormányzat benyújthatja a tanulmányt, és időben pályázhat kormányzati forrásokra, hogy a 2016–2020-as periódusban befejezze a már elkezdett modernizálásokat és folytathassa a távhőszolgáltatási rendszer korszerűsítését.

Lázár Emese

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.