Múltidézés és jövőbetekintés

Nemzeti összetartozás napja

40

Megyeszerte számos rendezvényen idézték fel a száz évvel ezelőtti történéseket, a Nagy Háborúban győztes nagyhatalmak által Magyarországra kényszerített békediktátumot, amelynek következtében a magyarság egyharmada került kisebbségi sorba. A Hargitai Megyenapok záróeseménye a megyei önkormányzat és testvérmegyéi közös programja volt.

Vaszi Levente és Vrencsán Anita az ezeréves határnál énekelte nemzeti imánkat

A Hargitai Megyenapok rendezvénysorozat utolsó napján, tegnap kapcsolódtak be a programba Hargita megye testvérmegyéi. A Nemzeti Összetartozás napján megszervezett Nemzetközi Megyenap jó alkalomnak bizonyult a partneri kapcsolatok erősítésére. A testvérmegyék képviselőinek részvételével zajlott kerekasztal-beszélgetés az online térben történt, a tanácskozás himnuszaink felcsendülésével és közös nyilatkozat elfogadásával ért véget.
Az esemény házigazdája Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke volt, a megbeszélés moderátora Bíró Barna Botond alelnök volt. A járvány miatt a személyes találkozás lehetetlenné vált, így a XVI. Hargitai Megyenapok virtuális kiadásának keretében kapott helyet a közös megemlékezés. Tizenhárom testvérmegye és több testvértelepülés járult hozzá a sokszínű program megszervezéséhez, minden korosztály talált kedvére valót a programkínálatban.
– A mai nap hitet és erőt kell adjon nekünk ahhoz, hogy a nemzeti összetartozás jegyében továbbra is együtt haladjunk a közös munkában. Lehet, hogy nehéz és emberpróbáló feladat, de ez egyik legszebb feladatunk: megmaradni magyarnak – nyitotta meg a beszélgetést Bíró Barna Botond.
Az eseményen Hargita megyei települések polgármesterei mellett magyarországi testvérmegyék és testvértelepülések vezetői, valamint Böjte Csaba ferences szerzetes is részt vett.

Összetartás határon belül és kívül
Borboly Csaba megyeelnök hangsúlyozta, hogy minden magyar közösség egy nyelvet beszél, közös a történelmi emlékezet. Mint mondta, ezekből az értékekből lehet jövőt építeni.
– Ebben nekünk is megvan a feladatunk és helyünk. Tudatosítanunk kell, hogy a nemzetközi kapcsolatok fontosak, és ezúton is köszönöm a testvérmegyéknek a támogatást, a kisebbség mellett való kitartást – tette hozzá az elnök.
Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke is köszöntötte a résztvevőket.
– A körülményeket tekintve is jó, hogy együtt lehetünk, együtt gondolkodhatunk. Száz évvel ezelőtt rengeteg ember veszítette el a hazáját, családok szakadtak szét egyik napról a másikra. A bizonytalanságot csak a hittel és a reménnyel lehetett fölváltani. Azzal a hittel, hogy magyarként akarunk megmaradni, bármit is hozzon az élet. Erős nemzet vagyunk, határokon innen és túl – tette hozzá a szövetségi elnök.
Ezt követően dr. Semjén Zsolt, a magyar kormány nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettese és Potápi Árpád János, a magyar miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkárának a megerősödést, a kitartást és az összetartozást hangsúlyozó videoüzenetét hallgathatták meg a résztvevők.

A kisebbség mint kiaknázatlan erőforrás
A tapasztalatok megosztására, az együttműködés fejlesztésére és az egymás támogatására irányuló kezdeményezések jegyében a testvérmegyék képviselői szólaltak fel és osztották meg ünnepi gondolataikat. Bács-Kiskun megyéből Rideg László, Békés megyéből Zalai Mihály, Borsod-Abaúj-Zemplén megye képviseletében Bánné dr. Gál Boglárka, Hajdú-Bihar megyéből Pajna Zoltán, Heves megyéből dr. Juhász Attila Simon, Jász-Nagykun-Szolnok megyéből Hubai Imre, Nógrád megyéből Skuczi Nándor, Pest megyéből Szabó István, Somogyból Biró Norbert, Tolna megyéből Fehérvári Tamás, Vas megyéből Majthényi László és Zala megyéből Pácsonyi Imre kapcsolódott be az eszmecserébe.
A hozzászólók között volt Antal Lóránt RMDSZ-szenátor. A politikus kiemelte, „meg kell érteni, hogy a kisebbség egy érték az országban”.
– Ennek tudatában lehet együttműködési folyamatokat elindítani – hangsúlyozta, hozzáfűzve: – Sok minden megváltozott száz év alatt, de rengeteg munka vár még ránk. Kisebbségként erőforrás vagyunk és együtt kell húznunk a szekeret – mondta a szenátor.
A virtuális kerekasztal-beszélgetés zárómozzanataként az önkormányzati vezetők a testvérkapcsolatok megerősítését hangsúlyozó nyilatkozatot fogadtak el. A dokumentumot Pajna Zoltán, Hajdú-Bihar megye közgyűlésének elnöke, a magyarországi Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke ismertette. A megemlékezés a himnusz eléneklésével ért véget, Vrencsán Anita és Vaszi Levente, a Fölszállott a páva televíziós tehetségkutató közönségdíjas énekesei közreműködésével.

Fülöp Orsolya

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.