csütörtök, november 26, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Mulatva ismerkednek

Szentegyháza lesz szombaton a házigazdája a 25. Hargita megyei farsangbúcsúztatónak. A negyed évszázados múltra visszatekintő rendezvény az évek során meghatározó eseménnyé vált Hargita megyében, ugyanis minden évben számos település viszi el az aktuális házigazdákhoz saját farsangi szokásait.

Az első Megyei Farsangbúcsúztatót Csíkszeredában szervezték, azóta több csoporttal is bővült a résztvevők sora.
Ferencz Angéla, a főszervező Hargita Megyei Kulturális Központ igazgatója megkeresésünkre elmondta, hogy a megyei farsangbúcsúztatónak már évek óta ugyanaz a 13 Hargita megyei település a résztvevője, amelyek sorra vendégelik a többieket. A Hargita megyei hagyományőrző csoportok Alsó­só­falvá­ról, Csík­borzsovából, Csík­csi­csó­ból, Csík­menaságról, Csík­szent­do­mo­kos­ról, Csík­szent­ki­rály­ról, Csík­szent­simon­ból, Cso­bot­fal­vá­ról, Gyer­gyó­dit­ró­ból, Gyer­gyó­re­me­té­ről, Gyer­gyó­szár­hegy­ről és Ká­szon­altíz­ből érkeznek Szent­egy­házára. Az igazgató szerint ez jó alkalom arra, hogy a székely székek meg­mu­tat­kozzanak egymásnak, ugyan­is az a tapasztalat, hogy nem igazán van átjárás a vidékek között.
– A megyei farsangbúcsúztatónak többszörösen is meghatározó szerepe van a közösségépítésben. Amikor 1993-ban először megszervezték, még friss volt a rendszerváltás élménye, nagy szükség volt akkor a népi kultúra újraélesztésére, amelyben nagy szerepe volt az akkoriban megjelent néprajzi leírásoknak is. Ez sokakat inspirált, így kezdték a falvak újra felfedezni maguknak ezeket a szokásokat. Az évek során egyre több település jelentkezett a megyei farsangbúcsúztatóra, és újabb generációk lettek részesei a farsangtemetéseknek – fejtette ki a kulturális központ vezetője.
Aki kíváncsi arra, hogy milyen a székelyföldi mulatási kultúra, az ennek jó keresztmetszetét láthatja a megyei farsangbúcsúztatókon. Ferencz Angélától azt is megtudtuk, hogy a rendezvénynek fontos szerepe van a helyi turizmus népszerűsítésében. Az eddigi évek tapasztalatai azt mutatják, hogy mind a környékbeliek, mind a tágabb erdélyi közönség, valamint a magyarországiak is egyre nagyobb érdeklődést mutatnak
a rendezvény iránt. Ugyanakkor a szervezés miatt jó kapcsolatot ápol a kulturális központ a helyi polgármesteri hivatalokkal, valamint turisztikai információs hálózattal is, ami annak a jele, hogy a gazdasági fejlődés és a kultúra kezd egymásra találni, kölcsönösen erősítve egyik a másikat.
A szombati program délelőtt 10 órakor kezdődik, ekkor gyülekeznek a csoportok a szentegyházi Gábor Áron Művelődési Ház mögött, 11 órakor hangzanak el a köszöntőbeszédek, majd délben indulnak el a hagyományőrző csoportok a számukra kijelölt útvonalakon, hogy bemutassák farsangi szokásaikat. 16 órakor kezdődik a közös mulatság a művelődési házban.

Márk Boglárka

Kapcsolódó cikkek:

14,234RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb