Működik a csíkmadarasi felújított piac

89

Már használatba vették, de még az ünnepélyes átadása nem történt meg a csíkmadarasi piacnak. A 60 ezer euróból épült létesítménynek nem csak a keddi szokásos piacnapokon szánnak szerepet. A kereskedelemre alkalmas felület létrehozása és beüzemelése csak az első lépések egyike az átfogóbb, a falu rendezésére irányuló további fejlesztéseknek.

Újabb pályazatok benyújtását tervezi a polgármester. Az igényesség hírnökei lennének Fotó: László Róbert
Újabb pályazatok benyújtását tervezi a polgármester. Az igényesség hírnökei lennének Fotó: László Róbert

A piac építésére még 2013-ban írt ki pályázatot a község, azonban a kivitelező visszalépése miatt nem készülhetett el a tervezett időpontra, tavaly őszre. A község vezetése nemrégiben vette át a tájjellegű létesítményt a kivitelezőtől. A 60 ezer euró értékű munkálatra a Csík LEADER Egyesületnél pályázva 30 ezer eurót nyert a község, a fennmaradó összeget a megyei tanács finanszírozásával, valamint saját forrásokból biztosították. A terveket a gyergyószentmiklósi székhelyű Larix Stúdió készítette.
A madarasi piacon tíz stand, nők és férfiak számára elkülönített illemhely, valamint zöldség- és gyümölcsmosó helyiség is a kereskedők rendelkezésére áll. Megoldották a szeméttárolást, illetve annak szelektív gyűjtését is. A félkör alakú terület közepén szökőkút található, ehhez a vizet a közeli patakból szivattyúzzák.
A tegnapi nap már a negyedik kedd volt, amikor a piac betöltötte rendeltetését: zöldséget, gyümölcsöt, ruházati cikkeket, illetve tisztítószereket is lehetett vásárolni. A piacnak a heti vásárnapokon kívül – amikor bárhonnan érkező kereskedő engedélyt kérhet az árusításra –több szerepet is szánnak. Elsősorban helyi és hagyományos termékek szemléjét tartanák itt, de különböző rendezvények alkalmával akár kézműves-foglalkozásokat, gyerekprogramokat is szerveznének.
– A piacot 2002-ben, a község újraalakulásakor már létrehoztuk, azonban éveket kellett várnunk az olyan pályázati lehetőségre, amellyel fejlesztésekben is gondolkodhattunk. Minden projektünkkel arra törekszünk, hogy az igényességet tartsuk szem előtt. Ennek próbálunk hírnökei lenni a térségben is. Egy átfogóbb fejlesztési stratégián dolgozunk: egyszerre több területen belekezdünk a munkába, hogy aztán azok egyszerre érjenek be – mondta Bíró László polgármester arra utalva, hogy a piac kiépítésével nem áll le a környék fejlesztése.
Mivel a közelben található a madarasi kultúrotthon és a park is, a jövőben összekötnék a piaccal ezek rendeltetését. Ugyanakkor már a tervekben szerepel a közeli patak medrének szabályozása. Ezen munkálatok kivitelezésére újabb pályázati forrásokat keres a helyi önkormányzat.

Márk Boglárka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.