Működésbe helyezné a „földbe ásott pénzeket” a Harvíz

146

Késve ugyan, de elindítja a Harvíz Rt. legújabb projektjét, amely során több mint tízezer telekhatárig ingyen fektetnék le az ivóvíz- és szennyvíz-bekötővezetékeket, ezáltal úgymond kimentve „földbe ásott pénzeket”, azaz azokat a gerincvezetékeket, amelyeket a települések korábban különböző pályázatokból kiépítettek, de a háztartások még nem csatlakoztak azokra. Garancia azonban még most sincs arra, hogy mindenki fogyasztóvá válik azok közül, akik most kérik a bekötést.

Fejlődő infrastruktúra. A Harvíz által foganatosított új intézkedések révén több ezer háztartás telekhatáráig ingyen építhetik ki a vízvezetékrendszereket
Fejlődő infrastruktúra. A Harvíz által foganatosított új intézkedések révén több ezer háztartás telekhatáráig ingyen építhetik ki a vízvezetékrendszereket

Annak idején a Harvíz Hargita megye víz és szennyvíz közműrendszereinek bővítése és felújítása elnevezésű óriásprojektjének értékét több mint 317 millió jelre becsülték, viszont a közbeszerzési folyamat során a cégek ennél jóval alacsonyabb árért vállalták a kivitelezést. Ezáltal a projekt szerződött értéke összesen 219 millió lejre csökkent. Az így „megspórolt” pénzt a minisztérium vissza is vonta, viszont 2014-ben a Harvíz lehetőséget kapott arra, hogy újabb pályázatot kezdeményezzen a nagy pályázat hatékonysági mutatóinak javítására, azzal szoros összefüggésben.

Határidők szorításában
Gyorsan kellett azonosítsák azokat a lehetőségeket, amelyeket még meg tudnak valósítani az év végéig, így önerőből elkészítették a megvalósíthatósági tanulmányt és egy pénzügyi pályázatot Vízbekötések, szennyvíz-rácsatlako­zások és szennyvíz-közművek bő­vítése címmel. A pályázatot meg is nyerték, azonban az elbírálási folyamat hosszúra nyúlt, így a szerződést május helyett csak szeptember végén tudták aláírni – tudtuk meg Moldován Reinitz Józseftől, a projektet megvalósító iroda vezetőjétől. Mivel ez is uniós pályázat, a finanszírozási struktúrája hasonló az óriásprojektéhez, vagyis az összeg 92,3 százalékát EU-s alapokból és kormánypénzből finanszírozzák, 1 százalékát az érintett önkormányzat fizeti, a Harvíz önrésze pedig fedezi a finanszírozási rést, a 7,7 százalékot – tájékoztatott Lányi Kinga, a szolgáltató szóvivője.

3000 lejt spórolhatnak a háztartások
A projektmenedzser elmondta, eredetileg 14 ezer csatlakozást terveztek, azonban a késés miatt ez kivitelezhetetlen lett volna, így végül 11 ezer bekötésre kötöttek finanszírozási szerződést. Ez azt jelenti, hogy azokon a területeken, ahol a Harvíz szolgáltatja az ivóvizet és biztosítja a csatornázást, viszont a lakosság egy része még nem csatlakoztak a hálózatra, most kérhetik, hogy ingyen elvigyék a vezetékeket a telekhatárig. Az érintett települések: Csíkszereda, Szentegyháza, Szentdomokos, Szenttamás, Karcfalva, Dánfalva, Madaras, Rákos, Madéfalva, Szentmihály, Szépvíz, Szentlélek, Pálfalva, Szentmárton, Kozmás, Szentsimon, Máréfalva, Fenyéd, Homoródszentmárton, Oroszhegy. Ezáltal a helybéliek akár 3000 lejt is megspórolhatnak, amennyiben mind a szennyvíz-, mind pedig az ivóvízbekötést kérik – egy bekötés értéke ugyanis átlagosan1500 lej.

Felcsíkra összpontosítanak
A projektmegvalósítási iroda vezetője kifejtette, elsősorban Felcsíkra koncentrálnak, mert ott az óriásprojektben felvállalták a teljes lakosság vízhez juttatását, valamint a gazdaságok 90 százalékos szennyvízhálózatra való csatlakoztatását. 2007–2012 között az önkormányza­tok különböző pályázatok révén kiépítették a gerincvezetékek egy részét, de sok helyen csak utcai csapokat szereltek fel, az ivóvíz- és szennyvízbekötéseket nem tartalmazták ezek a projektek. A régi gerincvezetékek bekötések nélkül a mostani uniós véleményezések szerint „földbe ásott pénzt” jelentenek, ezeket próbálják most kimenteni, s ezáltal egyrészt valós szolgáltatáshoz juttatni a lakosságot, másrészt pedig gazdaságosabbá tenni a rendszert, hiszen olyan rendszert üzemeltetni, amelyen nincsenek rácsatlakozások, eleve veszteséges, mondta Moldován Reinitz József. Hozzátette, arra most sincs garancia, hogy akinek a telke határáig elviszik a vezetékeket, az valóban fogyasztóvá is fog válni, viszont a Harvíznek az uniós elvárások szerint kötelessége biztosítani a lehetőséget.

Konfliktusok az ingyenes bekötések miatt
Ugyanakkor az, hogy most több mint tízezer háztartás számára válik ingyenessé a lehetőség, konfliktusokat szülhet a lakosság körében, hiszen vannak, akik korábban fizettek ugyanezért. Ezzel kapcsolatban a projektmenedzser kifejtette, a lehetséges konfliktushelyzet elemzése helyett inkább azt tartották szem előtt, hogy kézzelfogható segítséget nyújtsanak azoknak, akiknek eddig nem volt anyagi fedezetük rá, hogy csatlakozzanak a hálózatra.
Hasonlóan vélekedett Pálfalva község polgármestere, Ferencz Csaba is. Elmondta, a település háztartásainak körülbelül 50 százaléka csatlakozott eddig önerőből a hálózatra, elsősorban azok igyekeztek, akik az idén aszfaltozott út mellett laktak, hiszen tudták, hogy a munkálatok befejezését követően öt évig nem szabad feltörni az aszfaltot. A fővezeték az út mellett halad, így tulajdonképpen csak 500-600 lejbe került annak idején a telekhatárig vinni a vezetéket, viszont akkor sokan hosszabbra, az udvari kifolyóig építtették ki azt, így most azért tűnik nagynak az összeg, amit akkor kifizettek, s ez valóban konfliktusokra adhat okot. Ugyanakkor szerinte is élni kell az ingyenes lehetőséggel.
Rákoson is segítség ez a projekt azoknak, akik 2012-ben, a községi vízhálózat átadásakor nem tudtak vagy nem akartak csatlakozni a hálózathoz, magyarázta Császár Attila polgármester. Adódott is némi feszültség ebből – jegyezte meg –, mert az előző csatlakozáskor 2000 lejt kellett fizessenek azok, akik szerződést kötöttek, igaz, ezért a kapun belül vezették a vizet. Amint megtudtuk, az előző években mintegy 200 háztartás csatlakozott a hálózatra, és a bekötések folyamatosan történtek, a szárazság növekedésével ugyanis egyre nagyobb lett az igény. A mostani munkálatok során további 300 családhoz jut el a vezetékes ivóvíz.
– Azt tapasztaltuk – közölte Császár Attila –, hogy amint nő a szárazság és a szennyezettség, egyre nagyobb gondot jelent a vízellátás, ezért fokozatosan mindenki csatlakozni fog a vezetékekre. Azt is látjuk már, hogy a kivitelezés alatti kellemetlenségeket az emberek gyorsan elfelejtik, és örvendenek a szolgáltatásnak.

Előnyös beruházás
Ha most egy befektető például élelmiszer-ipari vállalkozást szeretne indítani vidéken, ahol nincs vezetékes víz, akkor a saját kútjának vizét kell ellenőriztesse a közegészségüggyel, és később azt is igazolnia kell, hogy a szennyvizet hányszor vitette el – sorolta azokat a nehézségeket Bogáti Csaba, a Harvíz vezérigazgatója, amelyek felmerülhetnek egy vállalkozás indításakor, és amelyek megoldódnak a vezetékes ivó- és szennyvízhálózat kiépítésével. Hozzátette, épp az a célja az óriásprojektnek, hogy a falvakon is a városokhoz hasonló körülményeket biztosítsanak a lakosságnak, amit egyébként nagyon kevés szolgáltató vállal fel az országban. Az óriásprojekttel szoros összefüggésben pedig a régi gerincvezetékek mentén is lehetőséget kap a lakosság, hogy ingyen rácsatlakozzon arra, talán olyanok is, akiknek egyébként soha nem lenne lehetőségük erre. Elmondta, sokan örültek a hírnek, hiszen így nem kell a kútról hordani a vizet, a csatlakozás megoldást jelenthet szárazság idején is, ami Felcsíkon mára konstans problémává vált. Hangsúlyozta, a Harvíz csak lebonyolítója ezeknek a projekteknek, így miután elkészülnek a vezetékek, azokat átadják az illetékes helyi önkormányzatoknak, s ezáltal a közvagyon is gyarapodik.
Bogáti Csabától megtudtuk, amikor már látták, hogy el fog indulni a projekt, figyelmeztették azokat, akik a nyár folyamán kötöttek szerződést, hogy néhány hónap múlva ingyenes lesz a bekötés, és inkább várják meg. Aki mégis azonnal kérte, egy nyilatkozatot is aláírt, hogy tudomása van róla, de nem kíván élni a lehetőséggel.

Nagy rizikó
A késés miatt azonban kérdéses, hogy be tudnak-e fejezni valamennyi munkálatot, különösen, hogy több esetben is az országos vagy a megyei útügy engedélyére van szükség, amelynek megszerzése sok időbe telik. Így előfordulhat, hogy a projektet 7-8 ezer bekötéssel fogják zárni, amiért büntetést is kaphat a Harvíz. Egyelőre azonban optimisták, naponta több mint 100 bekötést tudnak elvégezni, így jó ütemben haladnak, és remélik, hogy amennyit át kell vigyenek jövőre, azt majd az önrészből tudják finanszírozni.
Lányi Kinga kérdésünkre ismertette a bekötésre vonatkozó feltételeket: az ingyenes bekötésre azok jogosultak, akiknek telkén már létező épület vagy elkezdett építkezés van, vagy rendelkeznek 2015. augusztus 1. előtt kiadott érvényes építkezési engedéllyel. A bekötéshez egy kérést kell leadni a Harvíz Rt.-hez – akár e-mailben is az office@harviz.ro címre –, amelyben fel kell tüntetni az igénylő nevét, elérhetőségét és pontos címét is.

Háromszéki Eszter

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek