Műemlékfinanszírozástól műszaki tervekig

Döntéshozatal. Pénzosztás, fejlesztés Fotó: László F. Csaba

Összesen tizennyolc műemlék épület felújítását és elsősorban udvarhelyszéki önkormányza­tok beruházásait finanszírozó határozatokat fogadott el tegnapi ülésén Hargita Megye Tanácsa. A közgyűlés ugyanakkor kórházfejlesztésről és útépítésről is döntött.

Döntéshozatal. Pénzosztás, fejlesztés Fotó: László F. Csaba

A műemlék épületek felújítására, illetve a felújítások előkészítésére jóváhagyott 800 ezer lej egyébként kevesebb mint a fele a megyei tanácshoz benyújtott finanszírozási igényeknek. Barti Tihamér, a megyei tanács alelnöke elmondta: az 1,7 millió lejt is meghaladta az igénylések száma. A megyei önkormányzat által rendelkezésünkre bocsátott adatokból látszik, hogy valamennyi pályázó lényegesen több pénzt igényelt, mint amennyit végül kapott. Például a frissen műemlékké nyilvánított maroshévízi Urmánczy-kastély felújítási tervére az örökösök 139 ezer lejt igényeltek, végül 45 ezer lejt hagyott számukra jóvá a megyét vezető testület.
Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnöke a tanácsülést követően úgy fogalmazott: az épített örökség védelme kiemelt prioritása a megyei tanácsnak. Hozzáfűzte: a műemlék épületek felújítására, illetve azok tervezésére jóváhagyott támogatások birtokában a műemlék épületek tulajdonosai könnyebben tudnak majd uniós forrásokra pályázni.
A megyét vezető testület ugyanakkor elfogadta a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi kórház fejlesztési tervét, és a 131A jelzésű megyei út Homoródszentmárton és Ho­moródkeményfalva közötti szakaszának a felújításához szükséges műszaki dokumentációt is.

Kiss Előd-Gergely