2021, január 25, hétfő.
custom_html_banner1

Műanyagból villanyáramot

Olyan új, szabadalmazott technológiát mutattak be tegnap a  csíkszeredai városházán a magyarországi World Technical Solutions Kft. képviselői Darvas-Kozma József címzetes esperes meghívására, amellyel vegyes műanyag hulladékból – amely anyagában nem visszadolgozható – előbb olajt, gázt és kokszot állítanak elő, majd egy kettős alapanyag-ellátottságú motor által hajtott generátor segítségével az olajból és gázból elektromos áramot termelnek.

Tanácskozás a városházán. Új lehetőségek, egyházi felajánlás Fotó: Háromszéki Eszter
Tanácskozás a városházán. Új lehetőségek, egyházi felajánlás Fotó: Háromszéki Eszter

Hármas célja volt Darvas-Kozma József esperesnek, amikor meghívta barátait, a World Technical Solutions Kft. képviselőit, Sárközi Imrét és Fogarasi Zsoltot, hogy mutassák be Csíkszeredában az általuk kifejlesztett technológiát. Mint mondta, célja az volt, hogy munkahelyet teremtsenek, olcsó energiához jussunk, és tiszta legyen a város. Ezért megbeszélésre hívta a város és a megye vezetőit és szakembereit, hogy ismerjék meg a technológiát, illetve felajánlotta az egyház Szentlélek utcai területét és az azon található csarnokot ennek megvalósítására.
Minden ország problémája a hatalmas hulladékmennyiség, ebből a műanyag és a gumi a legproblémásabb. Ezeknek van egy része, ami anyagában visszadolgozható, viszont van köztük annyira szennyezett, amit más módon nem lehetne felhasználni, hanem arra van ítélve, hogy egy szemétgödörben végezze. Ezt lehet bevinni a tegnap bemutatott technológiába, ami egy teljesen zárt rendszerben, pontforrás és kémény nélkül olajjá, gázzá és koksszá alakítja a műanyag hulladékot – magyarázta Sárközi Imre gépészmérnök. Ezt az olajt és gázt viszik be egy bi-fuel motorba (kettős alapanyag-ellátottságú), amely, hasznosítva azokat, villamos energiát termel. Az elmúlt 6-7 évben működtettek már ilyen rendszereket például Győrben, maga a gyártó cég pedig nagy magyar állami vállalat, ami garanciával gyártja ezt a technológiát – nyilatkozta Sárközi. Hozzátette, mindenki óriási mennyiségben próbálja megoldani a hulladék problémáját, ők viszont egy olyan technológiát dolgoztak ki, amely modulrendszerű, azaz igazodik ahhoz, hogy hol mennyi hulladék termelődik. Egy-egy ilyen modul évente kétezer tonna hulladékot dolgoz fel, ebből megközelítőleg 8000 megawatt energiát termel, ami a csíkszeredai távhőszolgáltató által termelt mennyiség 40 százaléka – derült ki a megbeszélésen. A teljes technológia körülbelül 2,2 millió euró, ami 5-6 év alatt térül meg.
Zólya László, a Hargita megye integrált hulladékgazdálkodási rendszere elnevezésű projekt menedzsere sajnálta, hogy nem a projekt tervezése előtt ismerték meg ezt a lehetőséget, de nem tartja kizártnak, hogy mentesítést kérhetnek az Európai Uniótól azon kitétel alól, hogy öt évig nem változtathatnak a most kiépített rendszeren. Megjegyezte, a most bezárás alatt lévő csíkszeredai hulladéklerakóban található 450 ezer tonna hulladék 40–50 százaléka műanyag, ami akár tartalékként is tekinthető. Borboly Csaba úgy vélte, ha van valami, ami hiteles és biztos, azt meg kell próbálni, és a megyei rendszert a helyi kezdeményezésekhez kell igazítani. Antal Attila előnyösnek látta a gáznál olcsóbb energiaforrás használatát a távhőszolgáltató rendszerben, és felvetette annak a lehetőségét, hogy amennyiben nem jogosultak kezelni a város hulladékát, máshonnan vásároljanak. Hasonlóan érdekes megoldásnak tartotta a lehetőséget Lackó Albert Elemér, Gyergyóremete polgármestere. Mint mondta, náluk elsősorban a tejporgyárnak van a legnagyobb energiaigénye, viszont fürdőfejlesztést és üvegházak telepítését is tervezik, amelyekhez szintén szükség van olcsó energiára.
A technológiát ezúttal csak bemutatták, amennyiben komolyan érdekli a város és a megye vezetőit a lehetőség, szándéknyilatkozatot kell írniuk, amely után elkezdődhet a konkrétabb tervezés.

Háromszéki Eszter

Kapcsolódó cikkek:

14,357RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Gazdag programkínálat

Így hozta a szükség

Vereséggel zárt túra