MPP: Gálfi Árpád lenne az egyedüli jó városgazda!

121

Nem támogatja az EMNP polgármesterjelöltjét, sajátot indít a júniusi helyhatósági választásokon a székelyudvarhelyi MPP. Jó és a feladatra egyedül méltó városgazdát látnak Gálfi Árpádban, aki biztonságot, rendet és fejlődést akar. Pártfüggetlen jelölt is van, így az udvarhelyi polgármesteri székre pályázók száma jelenleg négy.

Orbán Balázs, Gálfi Árpád, Mike Levente. Az MPP szerint a többiek besorolhatnának
Orbán Balázs, Gálfi Árpád, Mike Levente. Az MPP szerint a többiek besorolhatnának

A lényeget tekintve – elegük van a jelenlegi helyzetből, változást akarnak – egy húron pendülnek a néppártiakkal, ennek ellenére Zakariás Zoltánnal, az EMNP kedden bejelentett polgármesterjelöltjével nem szimpatizálnak, saját pártbélire szavaznak – az udvarhelyi Magyar Polgári Párt (MPP) szervezete korábbi bejelentésével ellentétben nem egy független, hanem saját jelölt mögé sorol be. Tegnapi sajtótájékoztatójukon bejelentették: Gálfi Árpádot, a helyi elnököt indítják a városvezetői tisztségért, és Mike Levente személyében nevesítették az alpolgármester-jelöltjüket is. Azt nyilatkozták: döntésüket, hogy Gálfiból lenne a legmegfelelőbb városgazda, a városban uralkodó közhangulatból, a városlakókkal való beszélgetésekből szűrték le, illetve a Gálfi Árpád indítását megerősítő előzetes felmérésekre alapozva hozták meg.

Nehéz időkben bátor emberre van szükség
– Székelyudvarhely ma gazdátlan. Városgazdára van szüksége, ezt állítottam korábban és ma is. Olyan városban szeretnénk élni, ahol a gyermekeinknek van jövőképe. Félelemben, rendetlenségben, hanyatlásban nem lehet élni. Ezt hozta Udvarhelyre Bunta Levente és az RMDSZ, és ezen fogunk, ezen akarunk együtt változtatni. Biztonság, rend, fejlődés – erre van szükség Székelyudvarhelyen. Ahogy nagyapám mondta: nehéz időkben bátor emberekre van szükség. A becsületet nem lehet pénzzel meg- és kivásárolni – fogalmazott Gálfi Árpád, aki Márton Áron püspök szavait idézve hozzátette: nem futamodik meg a munkától, a polgármesterség, ha megvalósul, számára munkát és szolgálatot jelent.
Tisztesség, becsületesség, egyenes beszéd, bátor kiállás, a közösség érdekeinek maradéktalan felvállalása – így jellemezte Gálfit Orbán Balázs, az MPP tanácsosi testületének vezetője, aki szerint a jelölésnél ezek, a polgáriak által legfontosabbnak tartott erények számítottak, és az, hogy a több éve már a helyi tanácsosként tevékenykedő, a bethlenfalviak érdekeit mindig korrektül képviselő Gálfit nem kell bemutatni, mert jól ismerik az udvarhelyiek.
Az alpolgármesteri tisztségre jelölt Mike Leventével kapcsolatban azt a szakmaiságot, igényességet és pontosságot emelte ki, amelyet tanácsosi munkája során már bizonyított.
Orbán Balázs szerint a két személy és az őket támogató csapat együtt a garancia arra, hogy a célt, a változást, a kompromisszumok nélküli közösségszolgálatot el lehet érni.

Udvarhely sündörög, fő a saját levében
Legalábbis így fogalmazott Orbán Balázs, aki szerint az emberek változást akarnak, és új vezetésre van szükség, amely elmozdítja a holtpontról a várost. A „sündörgés” két fő okaként a közép- és hosszú távon perspektívát adó városvezetési stratégia hiányát és a jelenlegi „sajátos”, nem vállalkozó-, nem befektető- és nem lakosságbarát vezetési stílust nevezte meg, amely az apró megvalósításokat felnagyítva tálalja az embereknek.
Az MPP választási programja már készül, hamarosan véglegesítik és bemutatják, a támogatói aláírások gyűjtését is elkezdik, közölte.

Egy meg egy az három?
Orbán cáfolta lapunknak, hogy a korábban nagydobra vert, a helyi MPP–EMNP együttműködés a néppártiak által vázolt okból, a felsőbb vezetés jóváhagyása hiányában nem jött létre. Mint mondta, a koalíció egyáltalán nem hiúsult meg, csak „újabb fázisba lépett”, és a polgáriak továbbra is komolyan gondolják, hogy a nemzeti oldalnak együtt kell működnie.
– Az MPP helyi szervezete nyitott arra, hogy a nemzeti oldalon belül egy Gálfi Árpád mögött felsorakozó együttműködés, összefogás jöjjön létre – mondta Orbán.
Szerinte a két külön polgármesterjelölt nem jelenti az erők szétforgácsolását, sőt a „két csapat együtt nem kettőt, hanem hármat tud jelenteni a szinergia jegyében”. Nyitottak arra, hogy közös tanácsosi listát állítsanak a néppártiakkal, de hogy lesz-e konszenzus, az további tárgyalások kérdése.
A polgári tanácsosjelöltekkel kapcsolatosan annyit árult el, vannak új és régi nevek, de ezeket a lista véglegesítése után hozzák nyilvánosságra. Meglepő kijelentést is tett, amikor kifejtette, szerintük egyedül Gálfi Árpád az a személy, aki megfelelő városvezető lenne.
– Úgy gondoljuk, hogy minden más jelölt erre túl kevés. Épp ezért, politikai színezettől függetlenül, arra kérjük a jelölteket, hogy ha már a közös célt követjük, akkor sorakozzanak fel Gálfi Árpád mögé, hogy ez a változás megtörténjen. Én a közös cél érdekében meggondolnám a jelöltek visszaléptetését, de ez már mindegyik pártnak a maga dolga – üzente az ellenfeleknek.

Függetlenként indul Lukács László
Lapunkban korábban cikkeztünk arról, hogy Lukács László vállalkozó is fontolgatja a polgármesteri mandátumért való indulást. Szándékát tegnap megerősítette és bejelentette: független jelöltként pályázik a tisztségre. Lukács mindenkit biztosított arról, hogy „száz százalékig független” marad, és kifejtette: sajnálja, hogy nem jött létre az MPP és EMNP között az összefogás, de természetesnek tartja, hogy a pártok saját jelölteket állítsanak. Első ízben beszélt a programjáról is, amelynek sarkalatos pontjai többek között: hiteles, szakmai városvezetés, Székelyudvarhely legyen épülő város, legyen a sport városa, és legyen élhető város. Lukács kijelentette, hogy a következő másfél évben 500 új munkahelyet kell létrehozni, figyelni kell a fiatal vállalkozókra, hogy maradjanak itthon. Hozzátette: fontosnak tartja, hogy Székelyudvarhely visszanyerje iskolavárosi rangját, ezért olyan képzéseket kell elindítani a szakoktatásban, amelyekre a vállalkozóknak szükségük van. A független jelölt hangsúlyt fektetne a kultúrára, a turizmusra is, skanzent építene a Szejkefürdőn, visszaadná az egykori fürdővárosi rangot a településnek. Fontos szegmense programjának a biztonságos élet megteremtése, illetve az életminőség javítása is, továbbá megválasztása esetén kiemelt figyelmet fordítana a nyugdíjasokra és a diákságra.

Egy szék – négy jelölt
Székelyudvarhelyen jelenleg né­gyen jelentették be hivatalosan, hogy indulnak a polgármesteri tisztségért. Arros Orsolya az RMDSZ, Zakariás Zoltán az EMNP, Gálfi Árpád az MPP színeiben és Lukács László függetlenként méretkezik meg a június 5-i helyhatósági választásokon. Bunta Levente, a jelenlegi városvezető még nem nyilatkozott. Meg nem erősített források szerint a bejegyzésre váró Szövetség a Közösségért Pártnak képviselőjeként jelölteti magát, aláírásgyűjtésbe is kezdett – bár ez egyelőre több okból is kétséges. Bunta ezt nem erősítette meg és nem is cáfolta lapunknak az ezzel kapcsolatos nyilatkozatában, de öt nappal ezelőtt egy Facebook-bejegyzésben azt írta: „valószínű indulok”.

Lázár Emese

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.