Mozgalmas óévbúcsú és újévköszöntő

129

A katasztrófavédelmi szakembereket nyolcszor, a hegyimentőket pedig szinte folyamatosan riasztották az „évforduló” idején, december 31-én és január 1-jén. A mentősöknek is sok dolguk akadt, a szilveszteri „programot” pedig egy vonat kisiklása is tarkította.

A hegyimentők a sípályákon teljesítettek szolgálatot. Több mint húsz bajbajutottnak segítettek Fotó: Hargita Megyei Hegyi- és Barlangimentő Közszolgálat / archív

Nem voltak tétlenek az óév utolsó és az új év első napján azok, akiknek a munkája arról szól, hogy a bajbajutottakon segítenek. A szilveszteri időszakban történtekről a mentőszolgálattól, a rendőrségtől, a tűzoltóságtól és a hegyimentőktől is érdeklődtünk.

Az elégett szőnyegtől a halálos füstmérgezésig
A Hargita Megyei Olt Sürgősségi Esetek Felügyelőségét hatszor riasztották december 31-én, kétszer pedig január 1-jén, az összesen nyolc esetből hatszor kigyulladt épületekhez hívták ki a tűzoltókat – az esetekről Alina Cio­­botariu szóvivő tájékoztatott.
A legsúlyosabb eset, ahová a tűzoltókat riasztották, Ho­mo­ró­dalmáson történt, egy 81 éves nő lakása kapott lángra. A tulajdonost holtan találták a kiérkező tűzoltók, füstmérgezés okozta a halálát.
Maroshévízen két alkalommal is égő házhoz riasztották a tűzoltókat, személyi sérülés egyik esetben sem történt. Az egyik épületben hajléktalanok tanyáztak, míg a másik lakóházban csupán a ki nem takarított kémény lobbant lángra. Az év utolsó napján egy sikaszói hétvégi ház tetőszerkezete is kigyulladt, a tűz átterjedt a nappali egyik falára is, de csupán ezer lejes kár keletkezett.
Az év első napján két gyergyói tűzesethez szálltak ki a tűzoltók, Gyergyószentmiklóson egy lakóházban a kandallóból kihulló égő széndarab miatt gyulladt meg a szőnyeg és a padló. Gyergyóditróban egy lakóház tetőzete égett le január elsején, a keletkezett kár 10 ezer lejre rúg.

Nem volt „pezsgőfürdő” a közutakon
Az ittas sofőrök közül kettőnek nem volt szerencséje Hargita megyében: 31-én este egy 42 éves gyergyótölgyesi autóvezetőt 1,03 mg/l légalkohol-szinttel, 1-jén reggel Hidegségben pedig egy 44 esztendős gyimesközéploki sofőrt (0,62 mg/l) kaptak el a rendőrök. Tettük bűncselekménynek minősül – ismertette lapunkkal Gheorghe Filip rendőrségi szóvivő.
Ugyancsak bűnügyi eljárás indult egy 35 éves csíkszentkirályi biciklis ellen is, aki 0,63 mg/l-es légalkohol-koncentrációval egyensúlyozott Csíkszentsimon felé új év első napján, de felborult és könnyebben megsérült. Január 1-jén egy – józan – parajdi sofőr is balesetezett Csíkszereda és Szentegyháza között: éles bal kanyarban megcsúszott a járművel és a sáncba dőlt, egyik utasa könnyebben megsérült.

A mentőknek is volt tennivalójuk
A december 31. és január 2. reggel 7 óra közötti időszakban egy infarktusos esethez, egy autóbalesethez, négy agyvérzéshez, öt szívbeteghez, kilenc magas vérnyomásos esethez, két csonttöréshez, három testi sértéshez, négy különböző traumához és két asztmás krízishez riasztották a Hargita Megyei Mentőszolgálat ügyeleteseit, akik a helyszínre sietve ellátták az érintetteket. Továbbá segítséget kértek tőlük négy szülés, tizenkét ember ittas állapot miatt, míg egy személy alkoholkómába esett. Nyolc alkalommal nehéz légzés miatt, tizenhatszor görcsös állapot, ötször pillanatnyi elmezavar, hatszor ájulás és tíz esetben magas láz miatt hívták ki a mentőket Hargita megyében. Egy személy öngyilkossági kísérletet hajtott végre, gyógyszerből adagolta túl magát. Kétszer kutyaharapás miatt, szintén kétszer rángógörcs miatt szálltak ki a mentők szilveszterkor, valamint január elsején. Egyetlen alkalommal feltehetően petárda okozta sérülés miatt egy maroshévízi gyermekhez hívták a mentőszolgálatot, a sérülése nem súlyos. A két nap alatt összesen két halottat jegyeztek.
A Hargita Megyei Hegyi- és Barlangimentő Közszolgálat munkatársai az ünnepek idején a sípályáknál teljesítettek szolgálatot. Az elmúlt héten összesen 21 alkalommal siettek a téli sportot űzők segítségére – tudtuk meg Fekete Örstől, a hegyimentő közszolgálat vezetőjétől. Tíz esetben a Madarasi-Hargitán található sípályán, négyszer Tusnádfürdőn, egyszer Hargitafürdőn, háromszor Borszéken és ugyancsak háromszor a Bucsinon „siklottak ki” a síelők.

Kisiklott egy vonat
December 31-én Marosfő és Csíkszentdomokos között siklott ki a Maroshévíz és Brassó között közlekedő személyvonat egyik kocsija. Az utasok közül senki sem sérült meg. A Hargita megyei tűzoltóság szóvivőjének közlése szerint a kocsi azért siklott ki, mert a nagy hideg miatt nem működtek a légrugók.

Márk Boglárka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek