Mozgalmas év elé néznek

Ferencz Csaba Fotó: László F. Csaba
121

A pályázatokon elnyert támogatásokat tartja Csíkpálfalva legnagyobb sikerének Ferencz Csaba, a község polgármestere. Ezekből idén községi utakat aszfaltoznak és tűzoltókocsit is vásárolnak. Ugyanakkor közösségi szempontból is mozgalmas évnek néznek elébe, ugyanis nyáron szervezik a 8. Székelyföldi Verstábort, illetve idén Csíkpálfalva a tiszteletbeli házigazdája az Ezer Székely Leány Napjának.

Ferencz Csaba Fotó: László F. Csaba

Évértékelő beszélgetésünkön a polgármester a megnyert pályázatokat könyvelte el a tavalyi legnagyobb sikernek. Mint részletezte: augusztusban értesültek, hogy újabb 5,4 kilométernyi községi út aszfaltozására kapnak uniós támogatást, miközben 2017 elején 7,2 kilométernyi aszfaltozott községi utat adtak át hivatalosan. Hozzáfűzte: ha minden jól megy, év végére a község útjainak 95 százaléka le lesz aszfaltozva, ugyanis várhatóan a nyár közepéig a megyei önkormányzat is befejezi a községen áthaladó megyei út felújítását. Az önkormányzat ugyanakkor sikeresen pályázott tűzoltókocsi vásárlására és felszerelésére, az uniós támogatást rögzítő szerződést hétfőn írták alá. Tavaly egyébként a Harvíz Regionális Víz- és Csatornaszolgáltatóval együttműködve felújították a csíkcsomortáni vízhálózatot is. A beruházás értéke több mint 1,93 millió lej.

Jövőre rendezik a tulajdonjogi viszonyokat
Tavaly a kataszteri hivatallal is megállapodtak arról, hogy a község 116 hektárnyi területét – többnyire szántóföldeket – ingyenesen telekkönyveznek 2019 tavaszáig. Eddig a birtoklevelek 90 százalékát adták ki.
Csíkdelnén a bikaistállóként ismert épületet tavaly újrafödték, hogy az épület megőrizze jelenlegi állagát, idén pedig hozzálátnak a felújításhoz szükséges megvalósíthatósági tanulmány elkészítésének. Az önkormányzat tervei szerint az ingatlan közösségi célokat szolgálna, illetve tűzoltószertárnak adna helyet.
A megyei önkormányzat támogatásával idén felújítáják a csík­pálfalvi sportpályát, és ravatalozót is építenek a községközpontban. Az Electrica ugyanakkor idén korszerűsíti a villanyvezeték-hálózatot. A polgármesteri hivatal a közvilágítás korszerűsítésére is pályázni készül. Ezenkívül idén felújítják Csíkcsomortánon a Kárpátok Őre emlékmű előtti teret – sorolta a polgármester a terveket.

Lélekszámában is gyarapodott a község
Az elöljáró ugyanakkor hangsúlyozta: számos beruházást terveznek gyakorlatba ültetni. Tavaly ősszel Csíkcsomortánon befejezték a kultúrotthon felújítását, egyúttal az épület előterét közösségi térré alakították.
A polgármester arról is beszámolt, hogy nagy sikere van a csíkdelnei napközinek, a község 22 óvodásának nagy része napközibe is jár. Kérdésünkre elmondta: a napközi népszerűsége részben annak is köszönhető, hogy sok fiatal, kisgyerekes család költözött Csíkszeredából a községbe. A 2011-es népszámlálás adataihoz képest az elmúlt 7 évben 105 fővel nőtt a község lélekszáma.

Halad az ügyintézés
Kérdésünkre elmondta: bár a kialakult patthelyzet miatt továbbra sincs alpolgármestere a községnek, a napi ügyintézés a korábbiakhoz képest gördülékenyebben halad. Bár viták akadnak, az ellenzéki helyi tanácsosok is megszavazzák a község fontosabb fejlesztéseit.
Mint arról a Hargita Népe korábban beszámolt, Csiszér Gábor korábbi alpolgármester 2017 februárjában lemondott tisztségéről és tanácsosi mandátumáról, mert az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) összeférhetetlenséget állapított meg az esetében. Így azonban 5-5-ös szavazategyenlőség alakult ki az RMDSZ és az ellenzékben levő MPP tanácsosai között, akik formai okokat vitatva megakadályozták, hogy az RMDSZ választási listáján következő tanácsos elfoglalja a helyét a községet vezető testületben. Az ügyet jelenleg a közigazgatási bíróság tárgyalja, a következő tárgyalásra február 20-án kerül sor.

Kiss Előd-Gergely

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.