Motivációs tréning, kuruzslók és a média

Korképek és kórképek 87.

173

A tréningek és kuruzslók térhódítását nagyban segíti a média is. Mert az ott dolgozók egy része legtöbbször úgy és azt közvetíti az olvasók, nézők, hallgatók felé, amit és ahogyan megértett az elme, a lélek, a genetika, a kortárs eszmei áramlatok, és a szakemberek nyilatkozataiból, illetve azoknak a gondolatait, pontosabban elképzeléseit, akikét megérti – ezek pedig nem föltétlenül szakemberek, vagy gyakran nem azok. Sőt! Ráadásul mindezt egyrészt gyermekien gügyögve adják hírül, hogy mindenki megértse, mert elképzeléseik szerint csak így fogható fel a tömeg számára, másrészt hangzatosan, jelszószerű, könnyen megjegyezhető, provokatív címszavakban tárgyalva, hisz a média célja felkelteni a figyelmet, mindenáron eladni a lapot, műsort, akármit.
A kialakult téves eszméket ezért ilyen jól hangzó címekkel hirdetik: Légy pozitív! Minden az agyban dől el! Miközben valójában arról van szó, hogy létezik pozitív pszichológia, amely azt állítja, hogy a pozitívumok észrevétele segít, hogy jól érezzük magunkat a világban, illetve ma már tudjuk, hogy gondolkodással képesek vagyunk befolyásolni magát az agyat és az egészségi állapotunkat: oldhatjuk a stresszt, szorongást, depressziót. Vagy azt írják, hogy „Megtalálták a rák gyógyszerét”! Pedig a valóságban a kutatások tettek még egy lépést a rák vagy valamelyik fajtájának megismerésében.
Aztán a média fogyasztói, akik nem igazán rendelkeznek megfelelő felkészültséggel és viszonyulnak kellő kritikai érzékkel ezekhez a hangzatos címekhez, akik nem szakirodalmat olvasnak, nem tudományos értekezésekből gyűjtik az ismereteiket, hanem a sajtóból, azok egyszer csak felháborodnak ezeken az elméleteken – amelyek ismétlem, csak a médiában léteznek –, mert a valós élet nem ezek alapján működik. Tényleg nem. Igen ám, de azok, akik – jogosan – azt állítják, hogy ha beverik a lábukat, hiába mondják, hogy nem fáj (és ez így is van, ráadásul nem is kell azt mondani!), vagy eldöntik, hogy megtartják a férjüket, de az mégis elhagyja (hisz egyértelmű, hogy megtartani nem ezzel az elhatározással lehet), illetve véletlenül megtapasztalják, hogy saját vagy mások rákbetegsége nem gyógyítható, arra a következtetésre jutnak, hogy a tudomány nem tud semmit, nem képes semmire. És akkor a kuruzslókhoz, trénerekhez fordulnak, akiket szintén a média népszerűsít, és akik kitalálták azokat a hangzatos címeket, amelyek a médiában keringenek. Sakk-matt. Az ördögi kör bezárult.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek