Motivációs levelet várnak

Márton Áron Tehetséggondozó Központ

613

Az biztos, hogy idén is elindul, hiszen szeptember 11-én nyitja kapuit a csíkszeredai Márton Áron Tehetséggondozó Központ bentlakása. Hogy az eddigi 400 lejhez képest drágul-e a kollégium díja, és ha igen, mennyivel, arról még nem tudott biztos információkat közölni tegnapi sajtótájékoztatóján Ráduly Róbert Kálmán polgármester. Újdonság azonban, hogy ettől a tanévtől csak motivációs levél útján jelentkezhetnek be a diákok.

Drágulást sejtet a tájékoztató. Nagyobb arányú hozzájárulást várnak el a diákoktól Fotó: László F. Csaba

A polgármester hangsúlyozta, hogy az FK Csíkszereda által működtetett kollégium meghatározása nem hiába tehetséggondozó központ, hiszen ez több mint bentlakás, ugyanakkor a város legjobb szolgáltatását nyújtja ilyen téren, ezért nem is lehet olcsóbb más bentlakásoknál. Arra azonban nem adott egyértelmű választ, hogy az eddigi havi 400 lejhez képest többet kell-e fizetniük az ott lakni kívánó diákoknak.
Idén is várják azokat, akik az előző években ott laktak. A matk2018@yahoo.com e-mail-címre várják a motivációs leveleket a diákoktól, amely ettől az évtől – a legalább 8-as tanulmányi átlag mellett – feltétele a bejutásnak.
A polgármester elmondta, hogy a tehetséggondozó központ és az FK Csíkszereda fő támogatója továbbra is a magyar kormány lesz, amely eddig évente mintegy 180 millió forinttal (közel 2,6 millió lejjel) járult hozzá a fenntartásához, ehhez képest a bentlakó diákoktól befolyt hozzájárulás 350 ezer lej volt.
A bentlakásban egyébként 212 férőhely van, ebből 50-et a fociakadémisták, míg 162-t a diákok számára tartanak fenn. Az előző tanévben azonban 90-et foglaltak el a sportoló fiatalok, a maradékot pedig a bentlakó középiskolások.
A polgármester megjegyezte, hogy idén helyi partnereket is szeretnének bevonni a tehetséggondozó központ finanszírozásába, elsősorban a környékbeli közbirtokosságokat céloznák meg ezzel. 2015-ös létrejötte óta a helyi önkormányzat körülbelül egymillió eurót áldozott az FK Csíkszereda fenntartására, működtetésére, ami a polgármester szerint Erdélyben példátlan mértékű hozzájárulás egy város részéről.

Márk Boglárka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.