2020, december 2, szerda.
custom_html_banner1

Hirdetés

Most van az idényük

Júliust írunk, s ez a hónap azon hónapok egyike, amikor világszerte megnövekedik a fagylaltfogyasztás. Az elmúlt napokban ugyan lehűlt az idő, s ezt bizonyára megérezték a fagylaltárusok és az illatszertárak is, mármint az „üzleti forgalom tekintetében”… De lássuk, mit is jelent fagylaltipar és a napvédőszer romániai piaca.

Piaci felmérések szerint a hazai fagylalttermelés egy növekedési pályán helyezkedik el, annak értéke 2018-ban 600 millió lej körül volt, ami 50%-os növekedést jelent 2010-hez viszonyítva. A Frames Management tanácsadó cég elemzése szerint ugyanebben az időszakban a fagylaltgyártó cégek száma megduplázódott, meghaladva a 200-at. A piac szempontjából megvan a maga jelentősége az importnak is, amelyre vonatkozóan sajnos nem léteznek hivatalos adatok, csak piackutatói becslések. Nos, számolva ezzel is, 2018-ban a romániai fagylaltpiac túlléphette az 1 milliárd lejes küszöböt. (Amúgy az import tekintetében a leglényegesebb szereplők a nagy nemzetközi üzletláncok.) A június végén készült becslések szerint az idei érték nagyobb lesz, mint a tavalyi, már amennyiben kedvezőre fordul az idő, illetve hosszasnak bizonyul a nyár, a meleg időszak. Ami a romániai fagylaltfogyasztást illeti, az igen változatos, kezdve az akár klasszikusnak is nevezhető pálcás fagylalttól és végezve az otthoni fogyasztásra szánt különböző kiszerelésű (akár fél kilogrammos vagy kilogrammos) dobozos fagylalttal. Ugyanakkor a kínálat sem az, mint ezelőtt mondjuk 10 esztendővel, mert a hazai piacon is egyre nagyobb teret hódítanak a neves fagylaltmárkák, azok, amelyek rendszerint jóval drágábbak is. Piaci elemzők azt is hangoztatják, hogy az édességek fogyasztása keretében egyre nagyobb részarányt képvisel a fagylalt, másabb édesipari termékek rovására. A fogyasztást illetően azonban még van lehetőség a piacbővítésre: Romániában egy lakos éves viszonylatban 22 tölcsérnyi (mintegy 2 liternyi) fagylaltot fogyaszt el, míg az uniós átlag 70 tölcsér (azaz mintegy 6,3 liter). Még egy érdekes adat: a romániai fagylaltfogyasztásnak körülbelül 70-80%-a a nyári időszakra koncentrálódik, s ezért is mondtuk, hogy annak, illetve a nyárias időszaknak megvan a maga különleges jelentősége a hazai fagylaltfogyasztás tekintetében.

Se szeri, se száma
Évtizedekkel ezelőtt, mondjuk a múlt század vége felé, jobbára csak a napolajjal védekeztek, védekeztünk a szúró nap ellen. Ma viszont se szeri, se száma az ilyen célra ajánlott és használatos készítményeknek. Olajok, krémek sprayek bármilyen mennyiségben. Évről évre több: az Euromonitor piackutató szerint a napsugár ellen védő készítmények üzleti forgalma a tavaly meghaladta a 96 millió lejt, 9%-kal bővülve a megelőző esztendőhöz viszonyítva. A piacvezető a német érdekeltségű óriáscég, a Beiersdorf AG, amely a Nivea brand alatt hozza forgalomba készítményeit, a második helyet a kolozsvári Farmec Rt. foglalta el, amely a Gerovital brandról ismeretes, a harmadikat pedig a bukaresti Sarantis Rt., amely Elmiplant márkanéven forgalmazza a szóban forgó készítményeit. Az Euromonitor tanulmányából az is kiderül, hogy a készítmények közül egyre nagyobb teret hódítanak, illetve a legnagyobb növekedési ütemet a napozás után használatos termékféleségek jegyezték. Amúgy a leggyakrabban használt, illetve megvásárolt termékek átlagára 15-25 lej között mozog, de ennél jóval többe kerülnek a „luxuskategóriába” tartozó napvédő készítmények. Megjegyzendő az is, hogy a szóban forgó készítmények között vannak olyanok is (például egyes Gerovital szerek), amelyeket kizárólag gyógyszertárakban lehet beszerezni. Egyébként az Euromonitor becslései szerint a napvédő szerek idei üzleti forgalma súrolni fogja a 100 millió lejt.

Hecser Zoltán

Kapcsolódó cikkek:

14,239RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb