Most már csak napok kérdése?

Költségvetés-kidolgozási véghajrá

26

Az idei, a 2019-es esztendei általános konszolidált költségvetéssel kapcsolatosan az elmúlt időszakok során sok minden elhangzott, s mindenekelőtt ilyen-olyan „elbűvölő” ígérgetések. Egy dologról feledkeztek meg, illetve nem nyilatkoztak annak idején a kormánypárt, a kormánykoalíció vezető politikusai, illetve a kormányzati tisztségviselők: mikorra lesz az országnak 2019-es esztendei költségvetése, illetve az elfogadásra került-e a múlt esztendő végéig. Amúgy a törvény szerint annak elfogadására sort kellett volna keríteni a megelőző esztendő novemberének 15. napjáig …

Voltak olyan kormánykoalíciós tisztségviselők is, akik még december elején is azt remélték, hogy a hónap végéig csak sikerül elfogadni a költségvetést. Amikor kiderült, hogy ez merő álom volt, akkor hallani lehetett a parlament rendkívüli ülésszakának az összehívásáról, sőt egy időpontról is, nevezetesen január 21-ről. Időközben pedig amolyan fegyvertényként állította be maga a kormányfő is, hogy a költségvetés-tervezet a finalizálás fázisába érkezett, s ezt olyan hangnemben, mintha nem tudnának, tudtak volna a törvény szabta november 15-i határidőről. A dolgok ilyenszerű alakulása, illetve a késlekedés okán egyes szakelemzők ama véleményüknek adtak hangot, hogy a kormány tűzön-vízen át megpróbálkozik olyan eszközök, módozatok és eljárások „bedobásával”, amelyek révén az idei esztendőben is tartható lesz a 3% alatti hiánycél. Ez a próbálkozás, illetve szándék a nagy meglepetést is okozó, de ugyanakkor vitatott 2018/114-es sürgősségi kormányrendeletben testesült meg. (Emlékeztetnénk, hogy ez egy munkaszüneti napon, 2018. december 29-én, szombaton jelent meg a Hivatalos Közlönyben.) Nos, ennek a jogszabálynak jó néhány előírásából tekintélyes gazdasági elemzők, közpénzügyi szakértők azt olvasták ki, hogy bizonyos újabb adónemek bevezetése révén, valamint a közszférai bérezés egyik szegmensének (a bér jellegű juttatásokról, a különböző pótlékokról, illetményekről, kompenzációkról van szó) „átszabása” révén, valamint egyes személyzeti kategóriákat megillető illetmények befagyasztása nyomán lehetőség nyílhat az állami költségvetés bevételeinek a gyarapítására. Ugyanakkor a minimálbér megemelése is hozhat a konyhára, lévén, hogy a szóban forgó bérszinten foglalkoztatottak döntő többsége a privát szférában találtatik.

A 23. verzió
Valószínűsíthető, hogy a sürgősségi kormányrendeletet „mankónak” szánták a költségvetés, s annak bevételi oldala „járóképesebbé” tételében. Ezt a feltételezésünket arra alapozzuk, hogy a pénzügyminisztérium és a többi érintett szaktárca illetékesei a „mindentudó” és kiváló pénzügyi „érzékkel” rendelkező kormányfői tanácsadó, Darius Vâlcov vezényletével az utóbbi három hét során igen lázas tevékenységet fejtett ki, s annak meg van az eredménye: egy péntek esti ülést követően, amelyen részt vett a szabadságról hazatért két pártelnök, Liviu Dragnea és Călin Popescu Tăriceanu, valamint Niculae Bădălău gazdaságügyi miniszter és Eugen Teodorovici közpénzügyi miniszter, illetve Daniel Chițoiu (egykori pénzügyminiszter), az ALDE főtitkára. Vâlcov az egyik kereskedelmi hírtelevíziónak győzelemittasan jelentette be, hogy finalizálták a költségvetés tervezetét. Hozzáfűzte azt is, hogy a költségvetés-tervezettel kapcsolatos tárgyalások túlnyomó többségén személyesen részt vett Viorica Dăncilă kormányfő is, aki alaposan ismeri a dokumentumot. Elismerte azt is, hogy a koalíción belül ez a 22., de az is lehet, hogy a 23. variáns volt, mármint a megvitatottak tekintetében. Megragadta az alkalmat arra is, hogy novemberben a költségvetés kész volt, s megküldték a Cotroceni-palotába, de másfél hónapot kellett várni a „szolgálatok egyetértésére, véleményezésére”. Ilyesmit állítani nem más, mint egy áthárítási manőver, s az a másfél hónap légből kapott… Ha állítása megállná a helyét, akkor miért kellett utólag újabb és újabb verziókon rágódni és miért követték egymást az ilyen-olyan módosítások. Ez utóbbit állítjuk annak okán is, hogy Vâlcov szerint a tanügy és az egészségügy költségvetése igen-igen lényegesen megváltozott az eredeti, a kezdeti formához viszonyítva. Magabiztos és sokat ígérő nyilatkozatát azzal zárta, hogy amikor majd nyilvánosságra kerül a költségvetés tervezete, az egy „nagyon kellemes meglepetést” fog jelenteni. Lehet azoknak az energetikai cégeknek vagy kereskedelmi bankoknak, akik nyakába újabb adóterhet varrt a kormány a 2018/114-es sürgősségi kormányrendelet révén… Apropó: Vâlcov azt is bejelentette, hogy a szóban forgó kormányrendelet nem fog hatályon kívül helyeződni, s az nem is fog módosulni a parlament általi elfogadás pillanatában. (Ezek szerint a kormányfő tanácsadója már eleve azt is tudja, hogy miként fognak szavazni a parlamentben.) Közvetve idetartozik az is, hogy az RMDSZ Szövetségi Képviselők Tanácsának pénteki marosvásárhelyi ülésén Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke azt hangoztatta, hogy ez a sürgősségi kormányrendelet „a feje tetejére állította a pénzügyi politikát”. Hozzáfűzte azt is, hogy az RMDSZ javasolja az adózást módosító kormányrendelet életbe léptetésének az elhalasztását.
Tegnap pedig a Romániai Municípiumok Egyesülete (AMR) hallatta hangját: Dăncilă kormányfőnek címzett nyílt levelükben elégedetlenségüket fejezték ki annak okán, hogy kéréseikre nem kaptak választ a kormányzati illetékesektől, Románia kormánya velük nem folytatott dialógust. Ugyanakkor nem értenek egyet a jövedelmi adóból származó bevételek leosztásának tervezett kvótáival. Mindennek okán ma délután 15 órára találkozóra hívták Dăncilă kormányfőt a municípiumok polgármestereivel.

Ütemterv
Darius Vâlcov szerint a költségvetés-tervezet részletes ismertetésére kedden (azaz a mai nap folyamán) sor kerül, s akkor majd látni lehet a sok módosítást. Megemlítette azt is, hogy nem kizárt egy utolsó megelőző tárgyalás a koalíción belül és az RMDSZ-szel is, de kedden mindenképp transzparenssé válhat a költségvetés tervezete, meglátása szerint február 5-én vagy 6-án megkezdődhet annak megvitatása a parlamentben, s azt követően annak megszavazása. Ami az „ismertetést” illeti: állítólag a mai nap folyamán Teodorovici pénzügyminiszter tart tájékoztatót, a költségvetés-tervezetet pedig közlik a szaktárca honlapján és közvitára bocsátják. Mondvacsinált közvitáról lehet csupán szó, ugyanis félhivatalos értesülések szerint azt a kormány pénteki, azaz február 1-i ülésén beterjesztik jóváhagyás végett. Ütemterv ide vagy oda, még hetek telhetnek el addig, míg az állami költségvetést, valamint az állami társadalombiztosítási költségvetést jóváhagyó törvények megjelennek a Hivatalos Közlönyben, s majd csak azt követően kerülhetnek jóváhagyásra a helyi költségvetések is. Ilyen körülmények között akár gondok is támadhatnak a januári közszférai elszámolások, pénzfolyósítások, illetve kifizetések tekintetében is. Legalábbis esetenként…

Hecser Zoltán

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek