Most érdemes vállalkozást indítani

133

Fiatalokat buzdít vállalko­zások beindítására az Ud­var­helyszéki Kis- és Közép­vállalkozások Szövetsége (UKKSZ). Jó példák be­mutatásával, sokoldalú képzések és konferencia szervezésével, később az ifjú vállalkozók mentorálásával alternatívát kí­nálnak az alkalmazotti léttel és a külföldi munkavállalással szemben.

Kívánatossá tennék a vállalkozói életformát. Nagy György és Györgyei Szabó Magdolna Fotó: Asztalos Ágnes

Vállalkozni szexi, menő és abban van a jövő! Ha szeret­néd világ­meg­váltó ötlet­eidet pénz­re vál­tani, ha valódi ön­meg­valósítást szeret­nél, ha kihívásokkal és sikerekkel teli életet képzelsz el magadnak, ha angliai mosogató vagy németországi murokszedő helyett inkább VIP lennél Székelyföldön, akkor jelentkezz a Vállalkozz Itthon Programra – így hirdeti legújabb kezdeményezését az UKKSZ, amellyel a 16–30 év közötti Hargita megyei fiatalokat kívánja megszólítani.
– Ahogy máshol, mifelénk is egyre nagyobb probléma a fiatalok elvándorlása. Az itthon maradók közül is nagyon kevesen, a huszonévesek mindössze 1-2 százaléka választja a vállalkozói életformát, pedig még bőven vannak olyan kiaknázatlan üzleti lehetőségek a régióban vagy akár országos szinten is, amelyek felemelkedési esélyt jelentenének a tehetséges székely fiataloknak. Jó üzleti ötletek ugyanis bőven vannak, a legtöbben azonban bátorítás, támogatás híján nem mernek belevágni a cégalapításba és vállalni a vállalkozói létből fakadó kockázatokat – vázolta fel a program hátterét Nagy György, az UKKSZ elnöke Székelyudvarhelyen, a Gondűző Étteremben tartott sajtótájékoztatón. A régióban egyedülállónak számító vállalkozásfejlesztési inkubációs program a Nemzetpolitikai Államtitkárság, a Bethlen Gábor Alap, valamint Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala támogatásával valósul meg.
A VIP – Vállalkozz Itthon Programot Györgyei Szabó Magdolna, az UKKSZ ügyvezetője ismertette. Holnap egy nyitókonferenciát rendeznek a Városháza Szent István-termében, ahová előadónak olyan hazai self-made man-eket hívtak meg, akik példaértékű és követendő módon tudtak már egész fiatalon sikeres vállalkozást indítani. A résztvevőknek bemutatják a programot is, a konferenciára már majdnem 80-an regisztráltak.
Az ukksz.ro/vip oldalon jelentkezhetnek azok, akik részt vennének a közel három hónapos, március végéig zajló programon. Ezt február elsejéig tehetik meg, majd tartanak egy ún. szelekciós napot, ahol 15-20 fiatalt választanak ki a szervezők, akik 3-4 alkalmas tréningeken megtanulnak többek között üzleti, marketing-, és értékesítési tervet készíteni, pénzügyi, jogi fogalmakkal ismerkednek, illetve motivációs, kommunikációfejlesztő képzéseket is tartanak számukra. Magát a vállalkozói életformát is szeretné népszerűsíteni az UKKSZ, ezért a program során találkozókat szerveznek elismert, sikeres cégvezetőkkel, továbbá mentorokat is kapnak a fiatalok, akik a vállalkozás elindításában segítik őket, de később is, többek között azzal, hogy a rendelkezésükre bocsátják kapcsolatrendszerüket, megosztják tapasztalataikat. Az már biztos, hogy mentor szerepet vállal Tankó László közgazdász, Pakot Ferenc építkezési vállalkozó és dr. Simon Károly IT-szakember. Budapesti tanulmányút is része a programnak, amelynek a végén a részt vevő fiatalok bemutatják majd saját ötleteiket.
Az UKKSZ programjának kiemelt jelentőségét az adja, hogy hamarosan átadják az inkubátorházat Székelyudvarhelyen, amelyet már azokkal a fiatalokkal, friss vállalkozókkal szeretnék részben „megtölteni”, akik részt vettek a képzésen – hívta fel a figyelmet Nagy György, majd hozzátette, hogy talán soha nem volt annyira időszerű vállalkozást indítani Udvarhelyszéken, mint mostanában. Nemcsak az inkubátorház kínálta lehetőségek miatt, hanem azért is, mert nem telített a piac, továbbá a helyi és a megyei önkormányzat is vállalkozóbarát politikát folytat.
– Maguk az UKKSZ-be tö­mörülő vállalkozók sem a konkurenciát látják az esetleg új cégekben, hanem annak a zálogát, hogy hatékonyabb együttműködés, pezsgés jellemzi majd a térség gazdasági életét – fogalmazott Nagy.

[box type=”shadow” ]Programindító konferencia

Holnap 16 órakor konferencia kezdődik a székelyudvarhelyi Városháza Szent István-termében. Előadást tart György Eszter, a Delikates (egyedi esküvői ruhák, saját divatmárka, táskák) vezetője, illetve High-tech Székelyföld címmel Bustya Attila a Spider Drone-tól. Információs ugrás Udvarhelyen címmel kerekasztal-beszélgetést rendeznek, azt követően Szabó Levente és Székely Szabolcs, a kolozsvári Halcyon Mobile tulajdonosai mutatják be munkájukat, ők IT startupperek, akik ma már más start up cégeket segítenek az elindulásban. Hajdó Csaba önkormányzati képviselő a székelyudvarhelyi IT Park Projektről beszél, majd két helyi fiatal vállalkozó, Antal Levente és Vadász Zoltán, a Minic Stúdió tulajdonosai tartanak előadást. Meghívták a konferenciára Battay Mátét és Tóth Patrikot, akik Magyarország legsikeresebb üzleti bloggerei, végül Györgyei Szabó Magdolna bemutatja a Vállalkozz Itthon Programot.[/box]

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.