Most érdemes múzeumba menni!

2500 éves tárgyak is megtekinthetők

947

Párhuzamosan három fontos kiállítást tekinthet meg a látogató a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeumban: a Mérföldköveket, az Utazás Keletent és a Kányádi Sándor-emlékkiállítást – hívja fel a figyelmet a múzeum vezetősége.

Nemcsak diákokat vár a múzeum Fotó: Nagyálmos Ildikó

A szeptemberig látogatható Mérföldkövek című kiállítást tavaly novemberben nyitották meg a múzeum alagsorában a Tamási Áron Gimnázium fennállásának 425 éves évfordulója alkalmából. A kiállítás legelején megelevenedik az a 16. századi erdélyi valóság, amelyben létrejött a katolikus gimnázium. Továbbhaladva felvillantják az alkotás időszakát, igyekeztek a hagyományost a modernnel ötvözni, az első gimnáziumi relikviát, az iskola első évkönyvét, az Album Gimnaziit is láthatjuk. Korszakról korszakra haladva eljutunk a 18. századik, 3D-s rekonstrukcióval felelevenítik a régi iskolaépületeket, hogy a modern technikával közelebb hozzák a látványt a fiatalokhoz. Az időutazás az alapítástól az 1989-es rendszerváltásig tart.

Kányádi-verset szavaló diákok videofelvételeit várják
Januárban nyílt meg és augusztus 20-ig tekinthető meg az interaktív és több modern elemet is tartalmazó Kányádi-kiállítás, amely a Budavári Önkormányzattal, illetve a költő családjával együttműködve valósult meg. Elsősorban a látványos installációkra és multimédiás eszközökre helyezték a hangsúlyt, hiszen ezek keltik fel a fiatalabb generáció érdeklődését.
– A könyveket, személyes tárgyakat, képzőművészeti alkotásokat a családtól kölcsönöztük, a költő első laptopját a székelyudvarhelyi Balázs Feri bácsitól kaptuk kölcsön a tárlat időtartamára, ugyanakkor fontos képzőművészeti alkotásokat is megtalálnak a látogatók, például Román Viktor Függőleges lovak című szobrát – hívta fel a figyelmet a kiállítás anyagára a múzeum vezetője.
Az intézmény ez alkalommal a székelyudvarhelyi középiskolásokhoz szól: készítsenek videofelvételt mobiltelefonnal, amint Kányádi Sándor-verset szavalnak, és küldjék el a felvételeket a Haáz Rezső Múzeum e-mail-címére (info@hrmuzeum.ro). A jelentkezők ingyenes múzeumlátgatást nyerhetnek osztályuk részére. A felvételek a kiállítás részévé válnak.

2500 éves szarkofágok, hieroglif töredékek
Hasonló műfajú az Utazás Keleten című kiállítás, amelyet Orbán Balázs születésének 190. évfordulóján nyitották meg a Legendárium csapatával közösen.
– Itt is a multimédiás eszközökre fektettük a hangsúlyt, és a legnagyobb székely, Utazás Keleten című háromkötetes művét dolgozza fel. Olyan eredeti egyiptomi tárgyakat nézhetnek meg a látogatók, amelyeket maga Orbán Balázs adományozott az Erdélyi Múzeum-Egyesületnek. 1860-ból származó egyiptomi adományának leltára is megtekinthető a tárlaton. A digitális technika segít abban, hogy a korbeli térképek, metszetek, hang- és képhatások elvezessenek Orbán Balázs nyomdokain, miközben írásai alapján és Sarkadi Zoltán színművész hangján szólaltatják meg a székely Odüsszeuszt. Egyedi alkalom, hogy 2500 éves macskaszarkofágot, Hóruszt, Ízisz-fejet, Osiris és Dzsed-oszlopot láthassunk Udvarhelyen, avagy későkori (Kr. e. a 8–4. századból) vagy a Ptolemaios-korból (Kr. e. 4–1. századból) hieroglif táblatöredéket – mondta Miklós Zoltán.
A múzeum március elsejétől áttér a tavaszi nyitásrendre: hétköznapokon délután 5-ig látogathatók a tárlatok, hétvégeken 10–14 óráig.

Nagyálmos Ildikó

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek