Most érdemes garázst bontani

425

Nem kell befizetniük a bádoggarázsok után a megnövekedett helyi adót Csíkszeredában azoknak a tulajdonosoknak, akik még decemberben elbontják az engedély nélkül épített, jövőre mindenképpen bontásra váró építményeket. Aki mégis kivár és adót is fizet, annak bontás után visszatérítik a pluszban befizetett összeget. Ócskavasként eladva viszont az adó értékénél jóval nagyobb összeg ütheti a tulajdonos markát.

Bádogépítmények bontása. Folytatódik, sőt be is fejeződhet Fotó: Kovács Hont Imre / archív

Drasztikusan, 50 százalékkal emelik jövőtől az engedély nélkül épült garázsok helyi adóját Csíkszeredában: a tulajdonosok négyzetméterenként eddig 20 lejt fizettek a városkasszába, 2019-től azonban 30 lej lesz az egységdíj. Vagyis a 15 négyzetméteres garázsért – az építmények többsége ezen szabványméret szerint készült – az eddig sem olcsó 300 lej helyett 450 lejt kell fizetniük a tulajdonosoknak. Hivatalosan meg nem erősített értesüléseink szerint az adóemelés éppen azt szolgálja, hogy minél többen és minél hamarabb lebontsák a garázsokat.

Készül a rendelet
Csíkszereda Városi Tanácsa hosszas vita után, de szeptemberben megszavazta, hogy követelik az összes, engedély nélkül, közterületen épült bádoggarázs elbontását. A még álló építményeknek becslések szerint több mint 90 százalékát érinti az intézkedés.
– A tanácshatározat tulajdonképpen csak keret, amelyben a tanácsosok támogatásukat fejezték ki. A bontásokra azonban polgármesteri rendelet utasít, ennek előkészítése folyamatban van. Április 30-i határidőben gondolkodunk. Ha kényszerbontásra kerül sor, akkor a munka díja a tulajdonost terheli, de ilyenre szinte egyáltalán nem volt példa az utóbbi 15 év során – nyilatkozta lapunknak Veres Csaba, a polgármesteri hivatal Városellenőrzési és kényszervégrehajtási irodájának vezetője. Tőle tudtuk meg: a legfrissebb felmérések alapján 1228 garázst érint a majdani rendelet.

Aki bont, nem fizet
A megemelt adónak töredékét sem kell fizetnie annak, aki még decemberben elbontja a garázsát – kézenfekvő lehet ez olyan tulajdonosoknak, akik nem használják ki a bádogépítményüket. Aki egyelőre mégsem bontja el a garázst, annak be kell fizetnie az adót, de ha időközben eltünteti az „ingatlant”, akkor a többletben befizetett összeget visszaigényelheti.
– A tulajdonosoknak el szoktuk mondani, hogy mivel a garázsok jövője bizonytalan, ha teheti, csak fél évre törlesszen. Ezeket az építményeket ugyanis nem érinti a 10 százalékos adókedvezmény a korai törlesztés esetén sem, tehát nem fontos sietni velük. De aki befizette előre, és időközben elbontja a garázsát, annak visszatérítjük a pluszban befizetett összeget. Ha van tartozása, akkor annak törlesztésére fordítjuk, ha pedig nincs, akkor visszaigényelheti – részletezte Rodica Țiriac, az Adó- és illetékosztály vezetője.

Jó pénzt kaphatnak az ócskavasért
A korábbi évekhez hasonlóan a Remat Harghita Kft. ezúttal is megvásárolja a szétbontott garázsokat. Aki megőrizte az építmény jó állapotát, súlyos elemekből építette a garázsát, és építménye a sor végén helyezkedik – tehát oldalfala is van –, akár 900 lejnél magasabb összegre, vagyis a befizetendő adó több mint kétszeresére is számíthat.
– Tapasztalataink szerint 1000–1200 kg ócskavasat tudunk begyűjteni egy-egy garázsból, de volt példa rá, hogy kéttonnás építmény anyagát vásároltuk meg. A kilónkénti ár hozzávetőleg 74 bani, de ha például szurokkal, kátránnyal, mocsokkal tele van, akkor csökken az érték. 3 százalékot vissza kell tartanunk környezetvédelmi illetékként, amelyet a minisztrériumhoz fizetünk be, így tehát közel 72 bani az, amit kézbe kap az eladó – közölte Miklós Levente, a Remat Harghita Kft. igazgatója.
Elmondta: a szélső garázsokért több pénz jár az oldalfal miatt, és az alapanyagok súlya is sokat hordoz a végső árban – nem mindegy ugyanis, hogy valaki tömör sínvasat használt oszlopként vagy egyszerű vascsövet. Éppen ezért nem vállalnak szállítást, mert korábban abból is problémák adódtak, hogy egyszerre több garázst szállítottak el, és az időigényesség miatt nem volt lehetőség egyenként megmérni minden tulajdonos garázsát. Az igazgató arra kéri a tulajdonosokat, hogy lehetőleg vágják fel a garázs elemeit, és keressenek szállítót, aki a begyűjtőbe fuvarozza az anyagot. Cégük szükség esetén ajánlani tud ilyen személyeket.
Akik elbontják a garázsukat, a városháza 21-es termében, a Városellenőrzési és kényszervégrehajtási irodában jelenthetik be, hogy megváltak az építménytől – így kerülhetik el, hogy jövőre kiróják rájuk a helyi adót.

Kovács Hont Imre

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek