Mondd, te mit választanál?

Sportágválasztó Székelyudvarhelyen

123

Nagyon jól sikerült a polgármesteri hivatal kezdeményezése, a városban elérhető sportágak élményszerű bemutatása a gyerekeknek. A szervezők levonták a tanulságokat is, és jövőben várhatóan a tanév kezdete előtt rendezik meg a sportágválasztót.

Szabad a pálya. Sportágakkal ismerkedtek az udvarhelyi gyerekek Fotó: Asztalos Ágnes

Bár borús volt az idő pénteken, mégis már a rendezvény első két órájában több mint félezer gyerek lépett be a városi stadionba, az első alkalommal megrendezett Sportágválasztóra. A polgármesteri hivatal minél szélesebb körben szeretné egészséges életmódra, sportolásra buzdítani a gyerekeket, fiatalokat – ezért szervezték meg az újszerű eseményt.
– Vannak az ismertebb sportágak, de számos olyan egyéb mozgásformára is lehetőség nyílik ma már Udvarhelyen, amelyekről csak kevesen tudnak. Fontosnak tartjuk, hogy minden gyerek sportoljon, de ahhoz először is meg kellene találnia a számára legmegfelelőbb tevékenységet. Összehívtuk az összes sportegyesületet, hogy bemutassuk egy csomagban, hogy mi a választék – ismertette Jakab Attila a rendezvény célját. – Emellett az egyesületek, iskolák, sporttanárok, szülők, gyerekek közötti kapcsolatteremtést is célként fogalmaztuk meg – tette hozzá a városmenedzser.

Tobzódhattak a mozgásban
Mindjárt a bejáratnál má­szó­fal várta az érdeklődőket, itt a szé­kelyudvarhelyi hegyi­men­tők a síalpinizmusról is beszéltek a gyerekeknek, a sportághoz szükséges felszereléseket is bemutatták nekik. Egyébként térkép igazította el a látogatókat, hogy mit hol találnak: a pályán, az asztalitenisz- és birkózóteremben több mint 20 sportággal lehetett ismerkedni. Bemelegítésként zumbázhattak a gyerekek, szólt a zene, miközben a pálya közepén Katona Zoltán újságíró, sportszerkesztő a jelen lévő sportágak edzőit, képviselőit kérdezgette, hasznos, fontos dolgok derültek ki a „villáminterjúkból”.
– Nagyon jó ötletnek találom azt, hogy ennyi sportágat összegyűjtöttek egy helyre, és ezeket a gyerekek élményszinten kipróbálhatják! Azt látom, hogy a tanítványaim nagyon élvezik, tobzódnak a lehetőségekben – mondta Szalay Zsuzsanna osztályfőnök, aki akkor érkezett hatodikosaival a Sportágválasztóra, épp az asztaliteniszterembe készültek.
Nemcsak az ilyen, a városban nagy múlttal rendelkező sportágak voltak jelen az eseményen. Szabó Zsuzsánna pedagógus elemi osztályával jött le a pályára, s az egészet egy fantasztikus börzének látta, hiszen – mint mondta – nem hétköznapi sportokkal is ismerkedhetnek a gyerekek, olyanokkal, amiről lehet, hogy még nem is hallottak. A szülőknek azt ajánlottam, hogy délután még jöjjenek vissza együtt is, mert megéri – mondta a pedagógus.

Újdonságok a pályán
Talán egyik ilyen sport lehet a floorball, amelyet szintén kipróbálhattak a gyerekek. Zseniálisnak tartja a Sportágválasztó ötletét Csáki Gergely, az Areopolis Floorball Egyesület elnöke is, mert – mint fogalmazott – rengeteg gyerek mozogna szívesen, de igazából nem is tudja, mit válasszon.
– Hosszú hónapokba telhet, amíg sok mindent kipróbál, és esetleg el tudja dönteni, hogy mi az, ami neki jobban fekszik – mondta.
A pénteki eseményen az újnak számító, magyar fejlesztésű teqball-lal is megismerkedhettek, de a pumptrackkel, a bowlinggal, pilatessel, stretchinggel, nagy volt az érdeklődés a birkózóknál és az aikidobemutató körül is.
A megkérdezett sportvezetők, edzők szerint hasznos és időszerű indítványozás a Sportágválasztó.
– Minden gyerek valamire született, mindegyiküknek van valamire tehetsége, az a kérdés, hogy megtalálja-e ezt vagy sem – fogalmazott Nagy Sándor aikidoedző.
Kora délutánig (10–17 óra között zajlott a Sportágválasztó) főleg szervezett csoportokban érkeztek a gyerekek a stadionhoz, a számuk meghaladta az 1100-at, délután pedig családok, baráti társaságok keresték fel a rendezvényt. Az érdeklődőknek nemcsak kipróbálni adódott lehetőségük egy-egy sportot, hanem el is beszélgethettek az edzőkkel, a szülők is hasznos információkat gyűjthettek be.

A próbálkozás haszna
Több kisebb-nagyobb diákot is megkérdeztünk, egybehangzóan érdekesnek, izgalmasnak találták a rendezvényt. Közben kiderült az is, hogy szerencsére van jó néhány olyan sportág is, ahol a különböző, helyi és egyéb támogatásoknak köszönhetően díjmentesen lehet edzésekre járni (pl. kézilabda), de természetesen vannak olyanok is, ahol maga a felszerelés is több pénzbe kerül.
– Tetszik az ötlet, a megvalósítás. A kislányom néptáncra jár és tornázik, de most nagyon megtetszett neki a kézilabda, a hoki, és épp most a látványtáncosokat figyeli – mondta Waum Péter, aki kislányával vett részt az eseményen.
– Egyértelmű, hogy ha a gyerek élőben próbálhat ki valamiféle mozgást, sokkal jobb döntést hozhatnak a szülőkkel együtt arról, hogy hová is járjon. Az itt lévő szakemberek tanácsot is tudnak adni, a szülők is kérdezhetnek, mert önmagában nem elég, hogy a gyerek mit szeretne, mert fontos számba venni a fizikai adottságokat, az egyéniséget is – ezt már Jakab Zoltán edző fogalmazta meg. – Én azt szoktam mondani, hogy bizonyos életkorig a gyerekek szinte minden sportágat ki kéne próbáljanak, és csak azután döntsenek valamelyik mellett. Mostanában kitaláltuk, hogy 6-8 évesen már el kell köteleződni valahol. Szerintem mi szakemberek is rugalmasan kell kezeljük ezt a kérdést, hogy ne legyen harag abból, ha egy gyerek egy hónap edzés után átmegy egy másik sporthoz. Mert eredményes abban lesz, amit jó kedvvel végez – jelentette ki a Futsal Klub Székelyudvarhely edzője.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek