Moldvai megyék tanulnának tőlünk

309

Románia első funkcionális zarándokútján, a csíksomlyói búcsú alkalmával tömegesen is kipróbált Mária út 100 kilométeres Hargita megyei szakaszain jártak az elmúlt napokban Szucsáva és Neamţ megyei turisztikai szakemberek, valamint a turisztikai minisztérium munkatársai. Újabb célkitűzés a Mária út meghosszabbítása, továbbfejlesztése, valamint Hargita megye és szomszédai turizmusának fellendítése.

A szomszédok is felfigyeltek a szervezettségre. Moldva felé is kiterjesztenék a hálózatot Fotó: Antal István

Hosszú évek munkájának gyümölcse az, hogy a Mária út egyes Hargita megyei szakaszait valóban rendeltetésszerűen használták a múlt héten. Ahhoz azonban, hogy ez továbbra is így legyen, illetve hogy bővíthessék, törvényes szabályozásokra is szükség van, azon belül is a szállásadókra vonatkozó szabályok kidolgozására, támogatásuk elősegítésére – hangzott el azon a tegnapi sajtótájékoztatón, amelyen a szomszédos megyék turisztikai szakemberei, a szakminisztérium illetékesei, az erdélyi Mária út képviselői és Hargita Megye Tanácsának vezetősége volt jelen.
A Hargita megyébe meghívott vendégek mindannyian pozitívan összegezték az Udvarhelyszéken megismert szakaszon tapasztaltakat. Megtudtuk, hogy Szucsáva megye konkrétan elindított egy zarándokúthálózat-fejlesztést célzó programot külföldi támogatással, amelynek célja, hogy a természeti kincseket és a történelmi örökséget mutassák be általa. A Neamţ megyei turisztikai szakember kifejtette, hogy Hargita az ország azon kevés megyéi közé tartozik, amely képes lenne megélni kizárólag a turizmusból – úgy látják, hogy a túra jellegű útvonalak fejlesztése nagyban hozzájárulna ehhez.
Mátéffy Győző, a turisztikai minisztérium Hargita megyei területi képviselője leszögezte, megpróbálják elérni a szaktárcán belül, hogy minél hamarabb olyan törvényes kereteket fogalmazzanak meg, amelyekkel a szálláshelyek számát és a szolgáltatások minőségét növelnék. Hozzátette: úgy kellene kialakítani a zarándokutat, hogy a Csíksomlyó előtti utolsó 20 kilométeren minél hangsúlyosabban érezze a zarándok, hogy közeledik a célhoz. Ezt minden útvonalon biztosítani kell, tehát a Csángóföld irányából érkező zarándokok számára is.
Barabás Csaba, a megyei tanács elnökikabinet-vezetője – aki a spanyolországi El Camino zarándokúton szerzett tapasztalataival segíti a Mária Út Egyesületet – kiemelte, hogy olyan kistelepüléseken is áthalad a Mária út, ahol eddig gyakorlatilag nem volt turizmus. Ő is a szállásadók tevékenységét megkönnyítő törvények lefektetését sürgette.
Borboly Csaba megyeitanács-elnök kifejtette: a megye alacsony lakosságszáma miatt nem gondolkodhatnak nagyipari fejlesztésekben, azonban a turizmus jó befektetés lehet abban az esetben, ha az ideérkezők több napot is eltöltenek a térségben. Arra is összpontosítanak, hogy a Szucsáva megyei Dornavátra felé vezető megyei út mihamarabb járható legyen, és reményét fejezte ki, hogy a szomszédos megye vezetése is dolgozik a saját szakaszán, összekötve így Bukovinát Hargita megyével.

Márk Boglárka 

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.