2021, január 17, vasárnap.

Moldvában rendeznek futamot

Bákó és Mojnest környékén rendezik meg a hétvégén a hazai ralibajnokság negyedik futamát, amely egyben a pontvadászat első felének zárását is jelenti. A viadal első napjának utolsó, valamint a versenyt záró gyorsasági szakaszát egy tévétársaság élőben közvetíti. A Moldva Rali rajtjánál jelen lesz a csíkszeredai Teslovan Adrian és Cseh Vajk Imre páros, valamint a tusnádfürdői Alin Neagoe is.

Pontszerzés a célja a Teslovan–Cseh párosnak Fotó: Balázs Attila / rallyphoto.ro
Pontszerzés a célja a Teslovan–Cseh párosnak Fotó: Balázs Attila / rallyphoto.ro

[dropcap]A[/dropcap] Moldva Ralival lezárul a hazai ralibajnokság első fele, a Bákó és Mojnest környékén a hétvégén sorra kerülő viadal első napjának, illetve a viadal utolsó gyorsasági szakaszát egy sporttévé élőben közvetíti. A versenyre előzetesen nagyon kevesen, csupán harmincegyen neveztek, ezúttal is a 9-es géposztály a legnépesebb, itt 16 autós küzd majd a pontokért. A ralira előzetesen nevezők közel egyharmada – tíz pilóta – Dacia Logant terelget majd a pályákon, közöttük lesz a csíkszeredai Teslovan Adrian és Cseh Vajk Imre páros is.
A csíki páros két nullázás után immár pontot szerezni megy Moldvába, a Teslovan Adrian és Cseh Vajk Imre kettős ugyanis a 2015-ös idényben csak egy ralit tudott befejezni, ám ott sem volt minden rendben. – Az idény első versenyét Brassóban befejeztük, de mint ismert, egy héttel a rali előtt megomlott a versenygépünk erőforrása, így a Barcaságban egy „zsír új” motor volt TACsI-ban (a csíkiak autójában – szerk. megj.). Aradon a sebességváltónk előbb négyesbe ragadt, majd teljesen elromlott, így az utolsó előtti gyorsaságin kellett feladjuk a versenyt. Tulcsán pedig a második szelektív jelentette számunkra az utolsó szakaszt: egy ugratót követően rosszul landoltunk, eltörött az autó lengéscsillapítója, kitörött a jobb első kerék, és mi az árokban kötöttünk ki. Szóval van, amin javítani Bákóban és Mojnesten – összegezte röviden az idei bajnokság első három futamát Cseh Vajk Imre. A csíki navigátor szerint fontos lenne minél több pontot gyűjteniük a moldvai viadalon, hiszen 32 pontos hátrányban vannak a listavezetővel szemben.
A Moldva Rali első napján öt szelektívet teljesít a mezőny. Délután kettő és negyed ötkor a Trebes melletti szelektívet teljesíti a mezőny, 14.15-kor és 16.54-kor pedig a Hemejus melletti gyorsasági szakaszokon száguldanak az autósok. Délután fél hatkor rajtol a szuperszpeciálon az első versenygép, ennek helyszíne a bákói Speedpark, a szakaszt a Dolce Sport 2 élőben közvetíti.
– A két pénteki szakasz nagyon sok figyelmet igényel, a féktávra figyelni kell, mert nagy sebességet lehet elérni. A szervezők több helyen megszórták kaviccsal a murva útburkolatot, emiatt száraz időben is meg lehet rajta csúszni. Ha viszont eső lesz és átázik az útfelület, akkor nagyon csúszós lesz a pálya – jellemezte az első napi két murvás szakaszt Teslovan Adrian. A csíkszeredai pilótának a bákói Speedparkban – a kartpályán – kialakított szuperszpeciál is nagyon tetszett, ez viszont azért lesz nehéz, mert murvagumikon kell egy aszfaltpályát teljesíteni.
Szombatra a verseny főhadiszállása átköltözik Mojnestre, hiszen két szelektívet alakítottak ki a város környékén, ezeket három-három alkalommal teljesíti a mezőny. Mojnesttől a Runcu-szakasz rajtja mindössze tíz kilométerre van, míg a város nevét viselő közel 27 kilométeres szakasz célja három kilométerre van a központtól, így a Hargita megyei autósport-kedvelők számára is könnyen elérhető közelségben lesznek a Moldva Rali szombati szelektívjei.
– A Runcu-szakasz nagyon rövid, öt kilométeres, de nagyon sok a kanyar, lejtmenetes végig és technikás. A leghosszabb egyenes rész nem több mint száz méter – mondta Cseh Vajk Imre. A navigátor szerint teljes összpontosítást igényel majd a pálya, egy kis hiba nagynak bizonyulhat. – A Mojnest-szakasz abroncsgyilkos. A 26 és fél kilométerből 13-at fele-fele kell teljesíteni erdő között, a 13 kilométeres ereszkedő pedig betonfelületen van, ez utóbbi teljesen elkoptatja a murvaabroncsokat. Így volt ez az elmúlt években is, a különbség csak annyi, hogy a tavalyhoz képest romlott a betonút állapota is – mondta a csíki navigátor.
A Dacia Logan kiírásban mindenképpen a pontszerzés a csíki páros célja, Cseh szerint nagyon nehéz verseny előtt állnak, hiszen nagyon népes a monomárka-kupa, de ettől eltekintve ők pontokért szállnak harcban a moldvai versenyen.
A viadalon a Hargita Megyei Rali Bírók Kollégiuma kilenc tagja lát el sportbírói feladatokat.

Kapcsolódó cikkek:

14,313RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb