Moha bá’ nem hibás

73

Albét szeretett halászni, tette is ezt annak idején, a 90-es évek elején, amikor sokan a zavarosban űzték e sportot. Ő is, mint sokan akkor, Csíkszereda és Bukarest között ingázott, a fővárosi piacokon vásárolt portékákat itthon, a gombamód elszaporodott kisüzletesekre próbálta rásózni kisebb-nagyobb sikerrel. A zavarosban való halászás annyi pénzt hozott a konyhára, hogy idővel „halastógazda” lett.
A Csík–Bukarest ingázás heti két-három alkalommal jött össze Albétnek, s büszkén mondogatta, hogy ő sehol sem tévedne el. Aztán egyszer mégis megtörtént. Sűrű ködben indult el Csíkszeredából, s Sepsiszentgyörgyön elnézett egy letérőt, bekeveredett hajnali háromkor a városba, ahonnan sehogy sem tudott kievickélni. A turpisságra nem derült volna soha fény, ha éppen nem én és akkori kollégám haladunk mögötte, napokig kacagtuk, hogy Albét eltévedt a szentgyörgyi ködben.
Azóta sokat fejlődött a világ, megjelentek a műholdas navigációk, ma már minden okostelefonon van dzsípiesz, ettől eltekintve mégis tévednek el emberek. Csak a hétvégén két ilyen eset is volt Hargita megyében, mindkét esetben a navigációs rendszer vitte tévútra az autósokat – legalábbis ez a hír járta be az országot. Pedig nem Moha bá’ volt a buta. Neki az a dolga, hogy A pontból B pontba elnavigáljon, és ezt rendszeresen meg is teszi. Még akkor is, ha a felhasználó elfelejti megjelölni, hogy a földút kivétel. Csütörtökön a Gyilkos-tótól Gyergyótölgyesre egy földúton navigált el egy moldovai családot, pénteken Sikaszó és Zetelaka között a Ceaușescu-villát akarta megnézni egy másik család, ők is Moha bá’ utasításait követték. Mindkét esetben a műholdas navigációs rendszert okolták az eltévedésért, pedig ezúttal is a „júzerek” voltak a hibásak. Engem is elvitt egy alkalommal Moha bá’ egy csodálatos tájra, be is mentem a csetenyesbe. Akkor kiszálltam a kocsiból, és a húsz évvel ezelőtti navigációs rendszert elővettem, tudják, a nu vö szupörác kezdetűt, aztán egy 75 éves bácsika megmutatta a helyes utat. Azóta ajánlom mindenkinek, dzsípiesz ide vagy oda, járt utat a járatlanért el ne hagyd. Még akkor se, ha Moha bá’ mondja.

Kopacz Gyula

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.