Módosult az időpont, a program marad

Elmosta az eső a farkaslaki futamot

94

Elhalasztották egy héttel a Széki Vágta idei nyitófutamát. A péntek délutáni vihar, majd a majdnem egész éjszaka zuhogó eső tönkretette az előkészített pályát, a helyreállítást is meghiúsította, ezért szombat reggel lefújták a szervezők a kétnapos lovas eseményt.

Farkaslaka térségében is felfordulást okozott a pénteki viharos időjárás: a Széki Vágta szombat–vasárnapra meghirdetett nyitófutamára előkészített versenypályát alaposan megrongálta.
– Felborogatta a sátrakat, a kihelyezett jelöléseket az erős szél, a sok eső miatt pedig a gyorsasági verseny szempontjából életveszélyessé vált a terep, a rönkhúzó versenynek sem kedvezett volna. A lovasok és a lovak biztonságát szem előtt tartva a halasztás mellett kellett döntenünk – tájékoztatott Kovács Nemes László versenyigazgató, főszervező.
Az első futam időpontját egy héttel kitolták, így azt a már beharangozott program szerint június 30-án – július elsején tartják meg Farkaslaka mellett.
A hatodik alkalommal jelentkező Széki Vágta nyitó eseményére nemcsak Udvarhelyszékről, hanem Gyergyó- és Marosszékről is jelentkeztek lovasok, a főszervező elmondása szerint 35–40 személy méri össze tudását a lovas vetélkedőn. A programban a látványos gyorsasági és ügyességi versenyen kívül rönkhúzó-vetélkedő (erre 12 csapat jelezte részvételét megyénkből, de még a Kovászna megyei Torjáról is), ló szépségverseny, lovas kaszkadőr- és barantabemutató, Napvágta is szerepel.
Egyébként nemcsak a kedvezőtlen időjárás okozott nehéz perceket a „paraszt-vágta” szervezőinek, hanem pénteken feljelentést tettek ellenük a farkaslaki polgármesteri hivatalhoz, amelyről a helyi rendőrséget is értesítették. Az ismeretlen feljelentő szerint a vágtán olyan feladatok elé állítják a lovakat, amelyek állatkínzásnak minősülnek. Kovács Nemes László kijelentette: hogy minden létező ellenőrzésen átesett már a verseny, és minden szabályt betartanak, nem is merülhet fel az állatkínzás lehetősége. A versenyigazgató szerint irigység, rosszindulat állhat az eset mögött, hiszen mindig voltak, akik támadták az újszerű lovas vetélkedőt.
A versenyprogram szerint a Széki Vágta második futamát július 7–8-án Borzonton rendezik.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek