Módosul, nem módosul?

64

Jó két hete, hogy ismét felizzott a levegő, a politikum levegője a sokat vitatott és ócsárolt 2018/114-es sürgősségi kormányrendelet körül, pontosabban annak egyes előírásait illetően. Mindenekelőtt az energetikai szektor egyes szegmenseit és a kereskedelmi bankokat érintő újabb adóterhekről van szó. (A pénzintézetek esetében az elhíresült „kapzsiságadó”.) A mostani történések azzal hozhatók összefüggésbe, hogy a kormány és a jegybank csúcsvezetése között már-már konfliktushelyzet alakult ki, ugyanakkor a kormánykoalíción belül sem tökéletes az egyetértés, sőt léteznek nézetkülönbségek, a kormányfő pedig ugyancsak „bizonytalankodik”. Mindezt tetőzi, hogy tegnap megkezdődött a kormányrendeletnek a parlamenti vitája, illetve az annak szentesítésére vonatkozó törvényre vonatkozó eljárás.

Lényegében arról van szó, hogy indokolt lenne-e vagy sem a 114-es sürgősségi kormányrendelet egyes előírásainak a módosítása és esetleg kiegészítése, ha pedig igen, akkor melyek azok. Ám az is kérdés lehet, hogy van-e olyan előírás, amelyet „ki kell vezetni”. Továbbá felvetődhet az is, hogy a parlamentben egy az egyben úgy kell törvénnyel azt szentesíteni, ahogy azt elfogadta a kormány, s ahogy azt elképzelték annak kiötlői, mindenekelőtt Eugen Teodorovici pénzügyminiszter. Mindennek kapcsán azt is nyomatékolni kell, hogy nem csupán a hátrányosan érintettek kifogásolják a jogszabály egyik vagy másik előírását, hanem tekintélyes szakjogászok, pénzpiaci elemzők, neves adótanácsadók, valamint egyes szakmai érdekképviseletek illetékesei is. A támogatók sora úgy tűnik, hogy egyre inkább sorvad, de köztük van, legalábbis úgy tűnik, Liviu Dragnea pártelnök, Eugen Teodorovici pénzügyminiszterről nem is beszélve.

Egymást kioktatják
A kormánykoalíciót alkotó ALDE részéről még a múlt hónapban megfogalmazódtak bizonyos fenntartások akkor, amikor Anton Anton, az energetikai ügyekért felelős miniszter az energetikai szektor esetében indokoltnak tartotta a kormányrendelet által előírt újonnan bevezetendő adó arányának csökkentését. Amúgy olyasmit is hallani, hogy a kormánykoalíción belül annak idején nem egyeztettek erről a sürgősségi kormányrendeletről, a kormánypárt, illetve a kormány kész tények elő állította partnerét. Ezt félszájjal maga az ALDE elnöke, Călin Popescu Tăriceanu is elismerte és szóvá is tette, legutóbb a múlt hét végén. Ami Anton Anton meglátását illeti, azt kifogásolta Teodorovici, Tăriceanu viszont azt „tanácsolta” a pénzügyminiszternek, hogy tartsa meg magának az energetikai minisztériumról alkotott véleményét. Teodorovici azt üzente Tăriceanunak, hogy meg fogja szívlelni tanácsait, de a szenátus elnökének is számolnia kell az ő szakmai tapasztalataival. Üzengetés volt, van, akárcsak nézetkülönbségek. A jegybankkal sem igen sikerül dűlőre vinni a dolgokat, egyelőre csak bizonyos forgatókönyveket írogatnak és ismertetnek. Egyébként hétfőn újólag ülésezett a Makroprudenciális Felügyeleti Országos Bizottság (CNSM) tanácsa, amely eleve zavaros körülmények között kezdődött meg, ugyanis a 11 órára kitűzött tanácskozásra csak 13 órakor érkezett meg Teodorovici pénzügyminiszter. Az ülés keretében ismertették a pénzügyminisztérium és a jegybank képviselőiből álló munkacsoportnak a 2018/114-es sürgősségi kormányrendelet kapcsán megfogalmazott konklúzióit. (Ezt a munkacsoportot a tanács megelőző ülésén hozták létre, s a jelentéstétel határideje február 18. volt.) Az ülésről kiadott háromsoros hivatalos közleményben csupán annyi olvasható, hogy az „ismertetett anyag alapján a CNSM beazonosította a 2018/114-es sürgősségi kormányrendelet hozzáidomításának a lehetséges forgatókönyveire vonatkozó megoldásokat, a hatályos jogszabályozások tiszteletben tartásával”. Értsen mindenki azt, amit akar ebből a tekervényes megfogalmazásból. Mi a magunk részéről azt olvastuk ki, hogy létezik némi hajlamosság a kormányrendelet egyes előírásainak a finomítási lehetőségei tekintetében. Egyébként félhivatalos forrásokból arról értesültünk, hogy négy lehetséges „forgatókönyv” is terítékre került a tanács munkálatainak során, de arról is, hogy a vita „szikrázónak” bizonyult, s állítólag a jegybank kormányzója, Mugur Isărescu első kormányzóhelyettese, Florin Georgescu és kormányzó-
helyettese, Liviu Voinea szorgalmazták a „114-es hatályon kívül helyezését”. Időközben olyan nem hivatalos értesülések is napvilágot láttak, miszerint – függetlenül a parlamenti vitától – a kormány egy újabb sürgősségi kormányrendelettel „belematat” a jelenleg hatályos 2018/114-es sürgősségi kormányrendeletbe.

Hecser Zoltán

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek