Módosította költségvetését a megyei tanács

124

A rendelkezésre álló és mielőbb elköltendő összegek késztették rendkívüli ülésre Hargita Megye Tanácsának testületét, amely főként a megyei kórház érdekében költségvetést módosított, Oroszhegynek és a Csíkszeredai Sportklub jégkorongcsapatának nyújtott támogatást, és elhatározta: részt vesz a csíkszeredai Szent Anna Speciális Iskola jövőjének kérdését firtató párbeszédben.

Böjte Mihály ismerteti a speciális iskola ügyét. Senkinek sem megfelelő Fotó: Kovács Hont Imre

A Csíkszeredai Megyei Sür­gősségi Kórház javára no­vember elején hagyott jóvá 2,6 millió lej értékű összeget a kormány, az intézmény pedig kórházi felszerelésekre költené a pénzt. Mivel vita kérdése, hogy a két ünnep közötti munkanapokat szabadnappá nyilvánítják-e, a pénz elköltése sürgősebb lett. Ez bürokratikus lavinát indított el, ennek részeként a megyei tanács jóváhagyta a kórház beruházási listájának módosítását. A kórház vezetősége egyébként bízik a kormány megértésében is, mint mondták: korábban is volt példa hasonlóra, és sikerült megoldást találniuk.
A megyei tanács az áfából származó, felszabadult pénzekből 76 ezer lejjel támogatja Oroszhegy községet útjavítás céljából. Emellett 50 ezer lejes támogatásban részesítette a Csíkszeredai Sportklub jégkorongcsapatát, udvarhelyszé­ki elhelyezőközpontok működési költségeinek támogatásáról szavazott, és az év végéig elkölthetetlen pénzek, valamint a tartalékalapból származó pénzekből hiteltörlesztést is megszavazott.
A tanácsülésen részt vett Böjte Mihály somlyói ferences atya is, aki a Szent Anna Speciális Iskola jövőjével kapcsolatban keres partnereket. Az iskola épülete ugyanis nem szerepel Csíksomlyó központjának rendezési tervében, így bizonytalan, hogy egyáltalán megmarad-e az épület. A megyei tanács testülete egyetértett abban, hogy csakis hosszú távra szóló megoldást tudnak felkarolni, első lépésben azonban a kérdésben sokkal illetékesebb csíkszeredai városvezetés álláspontjára kíváncsiak. A tanácstagok – akárcsak az iskola vezetősége – szeretnék, ha a különleges bánásmódot igénylő (és ilyen tekintetben Romániában az egyetlen magyar nyelven szolgáltatást nyújtó) iskola diákjai költözés esetén a bentlakáshoz közelebb kerülnének, és a tanműhelyek is helyet kapnának egyazon épületben. A jelenlegi helyzet sem az iskolának, sem a területtulajdonos ferencesrendnek, sem pe­dig a városnak nem ideális.

Kovács Hont Imre

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.