Modern óvoda létesül Gyergyócsomafalván

Felújítják a régi községháza épületét

437

A község egyik legrégebbi középületének felújítására pályázott Gyergyócsomafalva önkormányzata. A jelenleg két óvodai csoportnak helyet adó épületet bővítik, és a napközis csoportokat is ide költöztetve óvodaközponttá alakítják. A munkálatokat a tervek szerint 2020–2021-ben végzik.

A csomafalvi régi községháza. Új óvoda lesz belőle Fotó: Boncina-Székely Szidónia

Márton László Szilárd polgármester szerdán írta alá Gyulafehérváron a finanszírozási szerződést, amely révén uniós alapokból, a Regionális Operatív Program keretén belül újítják fel a középületet.
Az 1907-ben épült egykori községháza egy részében a Csalóka óvoda két csoportja működik, nagy része viszont kihasználatlan és rossz állapotú. A községvezetés régóta keresi a lehetőségeket, amelyek által fel lehetne újítani és új rendeltetéssel bővíteni az épületet.
Az építmény két szárnya nem párhuzamos, ezért a bal oldalit lebontják és újraépítik. Ebben a részben kap majd helyet a két napközis csoport, orvosi vizsgáló és elkülönítő szoba, ahol a beteg gyermekeket el lehet helyezni, ameddig a szülők értük jönnek. Szemközt konyha és étterem kap helyet. A lebontandó rész alatti pince is fontos szerepet kap: mosókonyha és szárító lesz itt, valamint egy sókamra, terápiás céllal, ahol a gyerekek játszani és gyógyulni tudnak egyszerre – ismertette a terveket Gyergyócsomafalva polgármestere.
A jobb oldali részt – ahol jelenleg is működik a két óvodai csoport – meghosszabbítják, hogy multifunkcionális teremmel bővüljön a tér, ahol óvodai ünnepségeket szerveznek majd és a mozgásos tevékenységek zajlanak. A pályázat révén az udvaron kazánház épül, biztonsági rendszerrel is ellátják az épületegyüttest, és teljes körű berendezést, felszereléseket vásárolnak mind a négy óvodai csoportnak.
A felújítás során az épület jellege megmarad, múlt századi sajátosságait megőrzi.
– Nemsokára kiadjuk a kezdési parancsot a kiviteli terv elkészítésére, és reméljük, hogy minél hamarabb ki tudjuk írni a közbeszerzést a munkálatokra és jelentkező is lesz. Ennek függvényében kezdődik a felújítás, de úgy gondolom, hogy jövő év elejétől már elkezdődhet a munka – közölte Márton László Szilárd.
A beruházás összértéke 3 millió 544 ezer lej, ebből 2 millió 789 ezer lej az elszámolható költség, a fennmaradó közel 800 ezer lej önrész, amit a község saját költségvetéséből fedez.

Boncina-Székely Szidónia

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek