Modern kori Hamupipőke-történet

Online bemutatóra készül a Halvirág bábszínház

123

Annak ellenére, hogy a nyári eseményeiket, fesztiválokon való szerepléseiket mind lemondták, a lehetőségek szerint továbbra is dolgoznak a gyergyószentmiklósi Halvirág bábszínház tagjai. Online bemutatóra készülnek: a Diófácska című bábjátékot adják elő a Hargitai Megyenapok keretében.

Online tartanak olvasópróbákat, és mindenki a saját otthonában készíti a bábokat és a díszletet a közelgő bemutatóhoz – tudtuk meg Borsos Virágtól, a társulat alapítójától. A népmesefeldolgozás, amelyen dolgoznak, egy Hamupipőke-variáció, amelyet hagyományos paravánon jelenítenek meg.
Hamupipőkének a gonosz mostoha és mostohatestvér keseríti meg az életét, ő mindvégig szolgálatkész, segít mindenkinek. Bár feloldják a kijárási tilalmat, ő akkor sem mehet templomba, dolgoznia kell. Barátai, a filibók kakas és a szűkszavú malac is tehetetlen, oly lehetetlen a mostoha kérésének teljesítése. A főhős elkeseredésében édesanyjára gondol, aki megjelenik, és segít a nehéz helyzetben. Ja, hogy miből, hogyan és mivé lesz a diófácska? Az a bábelőadásból kiderül – olvashatjuk a leírásban.
Az előadásra nincs produkciós költsége az öttagú társulatnak, így a raktáron lévő nyersanyagaikat használják fel: adományba kapott textilekből, régi paravánok felhasználásával készül a díszlet, a dramatizálást a társulat tagjai végzik.
– Habár próbálunk megjelenni az online felületeken, tudjuk, hogy ebben a műfajban elengedhetetlen a fizikai kontaktus, a közösség; a képernyőn keresztül nem adható át az érzés, a hangulat, az együttlét öröme. Ezért reménykedünk, hogy mihamarabb enyhítenek a korlátozásokon, hogy kis létszámú csoportoknak előadásokat tudjunk tartani szabadtéren. Mivel minden nyári meghívásunkat visszamondták, veszélyben van a megmaradásunk, mégis reménykedünk a jelenlegi viszonyokhoz képest a legjobbakban – mondta a társulat alapítója.

Boncina-Székely Szidónia

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.