Modern eszközök igényelhetők

Segítség az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedőknek

197

Korszerű cukorszintmérő készülékeket és inzulinpumpákat kaphatnak az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedők. A tavaly ősz óta megnyílt lehetőséget a megyéből eddig nem sok beteg használta ki, és aki kérte, az sem kapott még jóváhagyást a kolozsvári központtól.

Fontos a vércukorszint folyamatos ellenőrzése. Még akadozik a rendszer Fotó: Pixabay.com

Tavaly ősszel hagyta jóvá a kormány a cukorbetegek ellátására működő országos program átszervezését. A célirányosan egyes betegségek kezelésére működő országos egészségügyi programok között ez a legnagyobb. A statisztika szerint Románia felnőtt lakosságának 11,6 százaléka szenved a cukorbetegség valamelyik formájában. A Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztár közleménye szerint megyei szinten is ezen programra fordítják a legnagyobb összegeket, tavaly például több mint 17 millió lejt. A megyében a program keretében 12 209 beteg részesül ellátásban.

Javulhat a betegek életminősége
A megyei egészségbiztosítási pénztár tájékoztatása szerint a program tavaly őszi átszervezése nyomán lehetőség nyílt arra, hogy az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedők a cukorszint állandó mérését biztosító ellenőrző készülékeket, illetve szenzoros, a cukorszintet is mérő inzulinpumpákat kaphassanak. A megbetegedés 1-es típusa által érintett betegek számára nagyon fontos a vércukorszint ellenőrzése a túlzott csökkenés vagy emelkedés megakadályozása érdekében, ez ugyanis akkut szövődmények kialakulásához vezethet. A korszerű eszközöket gyermekek számára is lehet kérni, országszerte várhatóan 3600 cukorbeteg gyermek kaphat ilyen mérő- és adagolóműszereket. Ezek révén javulhat a betegek életminősége – mutatnak rá a pénztár közleményében. Ugyanott hozzáteszik, hosszú távon az akkut és krónikus szövődmények kezelési költségeinek csökkenése révén a program kiadásainak visszaesését is remélik.

Igénylési ügycsomót kell benyújtani
Az új készülékek iránt érdeklődő betegek egy, a jogosultságot is igazoló, igénylő ügycsomót kell benyújtsanak a Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztárhoz, ebben szerepelnie kell egy, a kezelőorvos által kiállított jelentésnek is. A pénztár az erre meghatározott területi központokhoz küldi tovább az igényléseket, Har­gi­ta megye Ko­lozs­vár­hoz tartozik. Mint megtudtuk, a megyéből eddig húsz gyermek és nyolc felnőtt kérte az állandó vércukorszintmérést lehetővé tevő készülékeket, igényléseiket továbbították, várják ezek jóváhagyását. Azt még nem tudni, hogy a készülékeket a megyei pénztár vagy a kolozsvári regionális központ szerzi be.

R. Kiss Edit

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek