Modern és minőségi új eszközök a megyei kórházban

139

Az Egészségügyi Minisztérium által Bukarest 19 kórháza számára tavaly jóváhagyott és végül el nem költött összegeket használt fel 2017 utolsó másfél hónapjában a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház – tájékoztatták tegnap a sajtót az intézmény vezetői. Az újraosztott támogatásoknak köszönhetően sokat javult a kórház orvosieszköz-felszereltsége.

Nagy teljesítményű lámpák kíméletes beavatkozásokhoz Fotó: László F. Csaba

A megyei kórház gazdasági osztályának és közbeszerzésekkel foglalkozó munkacsoportjának tagjai már tavaly márciusban összeállították a műszerekre vonatkozó igénylistát, amelyhez az osztályos főorvosok kérései szolgáltak alapul. Ennek azért van nagy jelentősége, mert a kórház a közbeszerzés kiírásában „milliméter-pontosan” megfogalmazta azt, hogy milyen orvosi eszközökre van szükség, így a jelentkező cégek közül nem nyújtottak be óvásokat a döntés meghozatala után. Fontos szempont volt az, hogy minőségi gépeket vásároljanak, amelyeknek a működésére hosszú lejáratú garanciát vállal a gyártó.
– Elég szegények vagyunk ahhoz, hogy ragaszkodjunk a minőséghez. Nem engedhetjük meg magunknak, hogy olcsó gépeket vásároljunk, amelyeket gyakran le kell cserélni. Ilyen eszközöket németországi kórházakban vagy a budapesti Semmelweis Egyetem klinikáin használnak – szólt az orvosok nevében dr. Adrian Dobrică mellkassebész.

Majdnem minden osztálynak jutott valami
A közbeszerzés eredményeként mintegy 2,7 millió lejes, minisztérium által kiutalt összeget költöttek el, tulajdonképpen a teljes értéket, amire pályázhattak. Ez az összeg elmarad ugyan a tavalyelőtti, 2016-os támogatás mértékétől, amikor 6 millió lejt utaltak ki a kórháznak, de így is nagy előrelépés volt a vásárlás.
Hargita Megye Tanácsa egyéb­ként tavalyelőtt 2 millió le­jes, tavaly pedig 3,7 millió lejes támogatást hagyott jóvá a kórház számára, miközben a kórházfejlesztési alap 2016-ban 395 ezer lejre, tavaly pedig 245 ezer lejre rúgott – ismertette a számokat dr. Demeter Ferenc kórházmenedzser, aki részletesen beszélt az újonnan vásárolt műszerekről is.
Majdnem minden osztályra érkeztek eszközök, valamint a kilenc helyiségből álló műtőblokkba is. Nagy teljesítményű, de kíméletes, műtétek alatt használt lámpákat vásároltak, továbbá az operációk biztonságos lefolytatásához elengedhetetlen utolsó generációs altatógépeket, felnőttek és gyermekek esetében is használható defibrillátort, valamint három hordozható echográfot. A szülész-nőgyógyászok új vizsgálati és műtőasztalokat kaptak, illetve császármetszésben használatos eszközöket. Az ortopédia osztály új artroszkóppal gazdagodott, amellyel újfajta műtéteket végezhetnek. Új elektrokauter is érkezett, amellyel biztonságosan, csekélyebb vérzéssel járó vágásokat ejthetnek a műtétek során. Különleges műtőszéket kapott a szájsebészet, míg a szemészeten rendkívül hasznos három új biomikroszkóp lesz ezentúl. Érdekesség, hogy egy mosogatógépet is kaptak, amellyel az ágytálakat sokkal könnyebben tisztíthatják és fertőtleníthetik az ápolók.
Automatikus tűzoltó­készü­lé­ket szereltek fel abban a helyiségben, ahol a megye lakosságának kórtörténetét tárolják. Ezt azért emelték ki a sajtótájékoztatón, mert tűz esetén fontos adatok semmisülnének meg, annak ellenére is, hogy mára már digitalizálták a nyilvántartást.

Területrendezésre készülnek a kórház környékén
Hargita Megye Tanácsa részéről Borboly Csaba örömét fejezte ki a sikeres fejlesztések miatt, ám hozzátette: nincs rendben az, hogy a minisztérium csak a „morzsákból” támogatja a megyei kórházat.
A megyei tanács elnöke hangsúlyozta, hogy a Nagylaji-dombját igyekeznek a kórház környékén rendezni. Fontos cél, hogy ne zsákutca végén legyen az intézmény, ezért keresik a lehetőségét új út építésének, de parkolót bővítenének, és a zöldövezetet is rendeznék. Mint mondta, a mintegy öthektáros kórházkörnyéki térség területrendezési terve már elkészült.

Márk Boglárka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek