Modell lehet a Kútmocsár

Lakossági fórumot tartanak

91

Tervezet készült a Kútmocsár nevű városrész rendezésére, a tanulmányt holnap mutatják be az érintett lakosoknak. Ha életbe lép, alapja lehet egy korszerű kertvárosi jellegű övezet épülésének, ugyanakkor mintaként is szolgálhat más, urbanisztikai tervvel még nem rendelkező városrészek számára.

Mintaszerű kertvárossá válhat. Lakossági fórumon ismertetik a tervet Fotó: Asztalos Ágnes

Székelyudvarhely Megyei Jogú Város zonális urbanisztikai tervet (PUZ) rendelt meg a Kútmocsár övezet újragondolására, amelyet a csíkszeredai Arhitectura Kft. készít el. A tanulmányozott övezet 324 999 négyzetméter, több mint 270 tulajdonosa van, közel 150 telekkönyvvel. A terv a Bethlenfalvi út, a Lakatosok és Lakatos István utca, a Termés utca és a Keresztvápa utca közötti területet tanulmányozza és szabályozza.

Igényre szabott megoldás
A megrendelés apropóját a Kipi-Kopi Napközi Otthon új bejáratának kialakítása, illetve az előtte lévő tér rendezése adta. Városi érdek, hogy a kisgyerekek számára biztonságos bejáratot, a járműveknek pedig megfelelő méretű parkolót alakíthassanak ki, ezért vállalta fel a polgármesteri hivatal az urbanisztikai tanulmány elkészíttetését.
Az említett területre 1996-ban már készült urbanisztikai terv, ez azonban érdemben nem valósult meg: a parcellázáskor, építkezésekkor nem vették figyelembe annak előírásait. Ezt ma már nem is lehet követni, betartani – közölte Csáki Gergely, a polgármesteri hivatal urbanisztikai osztályának munkatársa. Ez azt eredményezte, hogy jelenleg több beépíthetetlen telek, engedély nélkül felépített épületek, majdnem minimális infrastruktúra „alkotja” az övezetet. Ugyanakkor jelenleg csak azoknak az igénylőknek adhat ki a hivatal építkezési engedélyt, akiknek elképzelése egyezik az 1996-os tervvel.
A szakember szerint számos kényes helyzetre, illetve a további, rendezett fejlődésre nyújtana megoldást az elkészült tanulmány. Figyelembe veszi a már létező épületeket, rendezi a beépítetlen telkeket, hogy azok beépíthetőkké váljanak, optimálisabb kihasználtságot eredményez, és biztonságos, kényelmes bejárata lesz a 240 fős gyermeklétszámmal működő napközinek. (A bejárat előtti térrendezés egyébként már a végéhez közeledik, készen van a modern játszótér, a kis park, a tágas parkoló, hátravan még a műgyepes sportpálya kialakítása).

Jövőbe mutató projekt
Az elkészült terv szerinti rendezést úgy kell elképzelni, hogy összevonással egyesítik a meglévő telkeket, majd a területet újraparcellázzák a tanulmány és a létező tulaj­donjo­gok alapján – magyarázta Csáki Gergely. A közterületek (út, járda, zöldövezet, parkoló) kialakítása miatt szükséges területvesztés arányosan érintené a telektulajdonosokat. Az átalakítás viszont lehetővé teszi az infrastukturális fejlesztéseket, azaz vízhálózatra, kanalizálásra való csatlakozást, a gáz, elektromos áram bevezetését, amelyek eredményeként értékesebbé válnak az itt található, újraparcellázott telkek. A tanulmány kijelöli az utak nyomvonalát, szélességét, letisztult utcahálózatot, településképet vetít elő.


Az elképzelés szerint lakóépületek épülhetnek itt, a készülő urbanisztikai terv mindössze a temető melletti részre „engedi meg” ipari, raktározási, eseteg szolgáltatásra használható ingatlanok létesítését. Szabályozza az épületek magasságát, továbbá összesen 40 százalékos beépíthetőséget javasol. Mindez olyan mintaprojekt szeretne lenni, amelynek alapján könnyebb lesz elfogadtatni más városrészekben is a lakosokkal, hogy érdemes lépni, és elindítani az adott zóna urbanisztikai rendezését.
A Kútmocsár övezetre vonatkozó zonális rendezési terv jelenleg a konzultációs fázisban van, ebből a célból hirdetett holnap délutánra lakossági fórumot a polgármesteri hivatal. Délután 6 órára a bethlenfalvi művelődési házba várnak mindenkit, akik tulajdonosi minőségükben érintettek, vagy érdeklődnek az övezet fejlesztése iránt. Az érintettek jelenléte kiemelten fontos, hiszen ezzel hozzájárulhatnak a mintaprojekt megvalósításához – hangsúlyozta az urbanisztikai osztály munkatársa.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek