Mobilalkalmazással Erdélyben

GoTransylvania, az okoskalauz

153

A múlt héten indították útjára a GoTransylvania nevet viselő, a teljes Erdélyt népszerűsíteni kívánó turisztikai alkalmazást. Az eszköz nemcsak a külfödi turistáknak lehet hasznos, hanem a szűkebb szülőföldjüket felfedezni vágyó hazai utazóknak is. Az applikáció már megyénkbeli helyszíneket is tartalmaz.

Sóvidéki táj. Az applikáció nemcsak bemutat, hanem körbe is vezetillusztráció

Néhány napja Androidon és iOS-on is elérhető a GoTransylvania új kiadása, és máris sok pozitív visszajelzést kaptak a fejlesztők határokon túlról és itthonról is. Természet, történelem, kultúra – fotókat, leírásokat, térképeket találunk az alkalmazásban, amelyek segítségével könnyebben eligazodhatunk például Segesváron, barangolhatunk a Kelemen-havasokban, fürdőzhetünk Szovátán. A Hargita, Kovászna és Kolozs megyére vonatkozó bemutató anyag még korántsem teljes, folyamatosan bővíteni szeretnék, ehhez már több partnerrel is együttműködésre léptek, de további – tartalmi és anyagi – támogató csatlakozását is várják – tudtuk meg B. Szabó Zsolt projektvezetőtől.

A kezdetek
A GoTransylvania turisztikai alkalmazás első verziója még 2016-ban készült el, azzal a céllal, hogy legyen egy egész Erdélyt lefedő és magában foglaló turisztikai alkalmazás, amely felületet biztosít az erdélyi turizmus népszerűsítésének, és amelybe bekerülhetnek olyan értékek, amelyek nem kapnak elég figyelmet.
2017-ben a GoTransylvania csapata Romániából elsőként csatlakozott a Google Camera Lo­an programjához, és olyan 360 fokos felvételeket rögzítettek a Kárpátokból (Csalhó, Egyes-kő, Cohárd, Gyilkos-tó, Székelykő), amelyek idén ősztől lesznek elérhetők a Google Maps-en nemzetközi kam­pányt követően, de magából a applikációból is végig lehet sétálni majd az említett helyszíneken. Ezzel is népszerűsíteni kívánják a GoTransylvaniát és Erdély cso­dáit.
Ugyancsak tavaly a GoTransyl­vania és a Lynx Solutions IT-cég (a finanszírozó és a fejlesztőcsapat) a Transindexszel közösen létrehozta az Erdély 7 csodája kampányt, amelynek sikerét látva úgy döntöttek, hogy háromnyelvű honlapot és új alkalmazást fejlesztenek. Tulajdonképpen ekkor kezdődött el a GoTransylvania új változatának felépítése, amely az új dizájn és UX (User Experience) mellett kibővült tartalommal és további kiegészítőkkel érhető el – derül ki a projektet ismertető sajtóközleményből.

Megújulás
Az alkalmazás fejlesztésének kezdetén sikerült együttműködési megállapodást kötni a Maros Megyei Tanáccsal, amely hivatalos turisztikai partnerként tartalmat szolgáltat az applikációhoz, és vállalja, hogy népszerűsíteni fogja azt belföldön és külföldön egyaránt. Mára már megállapodás született a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulással, Gyergyószentmiklóssal, Székelyudvarhellyel, továbbá Ko­vász­na és Kolozs megyével is – tájékoztatott a projektvezető.
Míg kezdetben csak néhány Maros megyei helyszínt kínált az alkalmazás, az aktuális változat már több tucat helység adataival és képeivel is kiegészült. Emellett teljesen új dizájnt kapott, továbbá új funkciók is elérhetők a háromnyelvű (magyar, román és angol) alkalmazásban, amely jelenleg az egyedüli turisztikai okoskalauz, ami egész Erdély területét próbálja lefedni.
Főoldaláról könnyen elérhetők a beállítások, a felhasználó a „Helységválasztó” és „Régióválasztó” segítségével tud válogatni a feltöltött objektumok között. Minden régióban és helységben kategóriák találhatók, amelyeken belül Múzeumok, Templomok, Szálláshelyek, Vendéglátóegységek, Természeti látványosságok, Panorámák, Szórakozási lehetőségek érhetők el, amelyek összetett térkép segítségével könnyen átláthatóvá is válnak a látogatók számára.

Tervek és további célok
A továbbiakban a fejlesztők azt tervezik, hogy minden erdélyi megyével partnerséget kötnek, hogy az alkalmazásból ne maradjon ki semmi, amit érdemes megmutatni Erdélyről. Az applikáció nemsokára erdélyi interaktív eseménynaptárral is bővül, sőt a továbbiakban biciklis útvonalakkal, túraútvonalakkal és városlátogató opcióval is kiegészítik.
A fejlesztők szerint a hosszú távú cél az, hogy néhány éven belül olyan telefonos kalauz épüljön, amely képes megszervezni akár többnapos erdélyi kirándulást is biciklivel, gyalog vagy épp autóval. Ugyanakkor az is cél, hogy létrejöhessen közös fórum, ahol az erdélyi turizmusért tenni vágyó magánszemélyek és intézmények találkozhatnak.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.