2021, január 23, szombat.
custom_html_banner1

Míves napokra hangol az Artera

Gyöngyfűzést, szövést, fonást, hímzést, bútorfestést tanulhatnak a hagyományos népi mesterségek iránt érdeklődők az Artera Míves Házban. Indulnak az őszi programok.

Szőttesek, varrottasok az Arteránál. Szépteremtő igyekezet
Szőttesek, varrottasok az Arteránál. Szépteremtő igyekezet

Hasznosan, az alkotás és a népi mesterségek elsajátításának örömében elmerülve tölthetik szabadidejüket mindazok, akik betérnek a Székelytámadt vár tövében, a Kornis Ferenc utca 8. szám alatt levő Artera Míves Házba.
Az Artera Alapítvány munkatársai a nyári vakáció után új lendülettel láttak neki a munkának, a naptárukban felnőtt és gyerekfoglalkozások, képzések, kétnapos konferencia, kiállítás és karácsonyra hangoló kézműves-foglalkozások is szerepelnek – sorolta a gazdag kínálatot Lőrincz Zsuzsánna, az Artera Alapítvány elnöke.
A gyönyörűen felújított 200 éves parasztházban tegnap délután hivatalosan is megnyitották azt a kiállítást, amelyet kedvcsinálónak szántak. Az alagsorban szőttesek, varrottasok, az emeleten festett bútorok, gyöngyök, kerámiák, a Hargita Megye Tanácsa támogatásával elkészült népi viseletek – az Artera Kaláka körén Gál Izabella-Anna gyöngyfűző, Takács Gizella és Molnár Ibolya szövő-hímző, Jónás Gyöngyvirág bútorfestő irányításával készült népművészeti alkotások várják a látogatókat.
Az oktatók már várják a felnőttek és a 12 évesnél nagyobb gyerekek jelentkezését az újrainduló Kaláka körre. Hétfőn nemezelést, kedden szövést, szerdán gyöngyfűzést, csütörtökön bútorfestést, pénteken hímzést lehet tanulni az ügyes kezű mesterektől.
„Célunk, hogy a magunk és mások gyönyörködtetésére, a székelyföldi tárgyformáló népművészet és kézművesség hagyományait megörökítve, a mai kornak megfelelő feldolgozású népi iparművészeti alkotások készüljenek az elkövetkezőkben is” – fogalmazta meg az arterás felnőtt és ifjúsági programok célját Lőrincz Zsuzsánna. Hozzátette: a megújulást szem előtt tartva nemcsak az alkotómunkára fektetik a hangsúlyt, hanem a programok keretein belül igyekeznek megkeresni annak lehetőségét, módját, hogy a míves munkákat értékesítsék.
A Békés megyei Kézműves Szakiskolával és más erdélyi felnőttképző központokkal közösen akkreditált képzéseket is indítanak, gépi hímző, népijátszóház-vezető, népimesterség-oktató, gyékény-, csuhé- és szalmatárgykészítő, kályhás, fonottbútor-készítő, kádár és bognár szakterületeken. Remélik, lesz rá igény és jelentkező is. Az Artera Alapítvány bekapcsolódott, és ebben az évben sikeresen zárta a Leonardo da Vinci európai uniós projektet. Ennek köszönhetően három kézműves, Takács Gizella, Jónás Gyöngyvirág és Kovács Túri Emese, részt vehetett a milánói Világkiállításon. Tapasztalataikról október 22-én tartanak élménybeszámolót a Míves Házban.
A Bocskai Közösségi Házban november 12–15. között konferenciát szerveznek. Tapasztalatcsere lesz, de kiállítják László Károly kézdivásárhelyi keramikus kályhacsempe-rekonstrukcióit, és Hagyomány a divatban címmel „újragombolt” népviseleteket és kiegészítőket vonultatnak fel.
A tél első hónapjában, decemberben sem lesz üres a Míves Ház: 15-ig adventi gyerekfoglalkozásokat tartanak, ahol természetes alapanyagokból készíthetnek karácsonyfadíszeket a lurkók.
A programokra a 0744–593192-es telefonszámon, az office@artera.ro e-mail címen lehet jelentkezni.

Lázár Emese

Kapcsolódó cikkek:

14,347RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb