Mitikus erdő titokzatos világa képeken

Herman Levente tárlata Csíkszeredában

86

Egy fehér holló történetét mesélik el festményei – jelentette ki Herman Levente marosvásárhelyi származású festőművész A kéreg ritmusa című kiállításának tegnap este az Új Kriterion Galériában megtartott csíkszeredai megnyitóján.

Részegh Botond galériavezető fogadta Herman Levente festőművészt Fotó: László F. Csaba

Herman Levente elmondta: a tavaly készült festménysorozatának csak a fele szerepel a tárlat anyagában, nem valamilyen koncepció mentén, hanem véletlenszerűen lettek elhelyezve a teremben. A képzőművész kifejtette: a festményei egy fehér holló történetét mesélik el, amely bejárja a virtuális erdőt.

A tárlat katalógusában olvasható leírás szerint, ha külön-külön, alaposabban megvizsgáljuk a festményeket, fellelhető a részletesség, a fakérgek élethű ábrázolása, ismétlődése, a fények és a fehér szín jelenléte, amelyek akár továbbgondolásra és mélyebb rétegek felfedezésére is késztethetik a nézőt.

A kiállított alkotások között nem találunk két egyforma törzset vagy gyökérzetet. Az egyes fatörzseket, tuskókat, gyökereket emberi jelleggel ruházza fel az alkotó, emberi arcot vagy épp kanyargó vénákat mintázva. Az élet mellett a pusztulás is megnyilatkozik a kivágott, kiszáradt rönkökön. Vannak kérgek, amelyeken az emberi kéz által ejtett feliratok sebekként jelennek meg. Herman Levente képei az élet és az elmúlás ciklikusságát idézhetik fel.

Szőke Zsuzsa

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek