Mit tud az interaktív tábla?

Okostábla okosan

785

Egyre több iskolában van már ebből a szívesen használt modern oktatási eszközből, amely a tapasztalatok szerint nagymértékben hozzájárul a tanulói aktivitás növeléséhez. A mai gyerekek igen nagy magabiztossággal kezelik az érintőképernyőt, az okostábla frissességet, lendületet vihet az oktatásba. Viszont egyáltalán nem mindegy, hogyan használják.

Öröm is lehet a tanulás. Az interaktív tábla segíthet ebben Fotók: Asztalos Ágnes

Nemrég jelentette be Eca­terina Andronescu oktatásügyi miniszter, hogy interaktív táblákat kapnak az iskolák, a beruházást európai uniós forrásokból fedezné. Utánajártunk, hogyan használható az okostáblának is nevezett korszerű eszköz az iskolában. Székelyudvarhelyen több tanintézmény több osztálya is rendelkezik már interaktív táblával, amelyeket többnyire adományként kaptak vagy támogatásokból vásároltak meg. Mi a Tompa László Általános Iskola II. A osztályába látogattunk el, ahol a gyerekek épp az aznap tanult román szavakkal, mondatokkal játszadoztak az interaktív tábla segítségével. Izgalmas, játékos fejtörőként jelent meg a feladat a táblán, amibe a gyerekek versengve, nagy érdeklődéssel kapcsolódtak be.

Nem olcsó mulatság
Az interaktív tábla olyan, az üzleti szférában és a pedagógiában is jól hasznosítható információs és kommunikációs technológiai (IKT) eszköz, amely egy szoftver segítségével kapcsolja össze a táblát egy számítógéppel (és projektorral) úgy, hogy annak vezérlése a tábláról lehetséges lesz, akárcsak egy nagy érintőképernyőn, de akár írni is lehet rá speciális „írókával”. Az eszköz tulajdonképpen bármilyen tantárgynál, bármilyen korosztálynál jól alkalmazható. Az ára viszont nem kevés: az egyik legkedveltebb hazai online boltban például egy oktatásban hasznosítható táblacsomag átlagosan 4000–7500 lejbe kerül.

Játékossá teszi a tanulást
A II. A osztálynak pár hete van okostáblája. A gyermekek egyszerűen imádják. Imre Ildikó elemi iskolai tanár kimondottan hasznosnak tartja az eszközt, máris jól tudja alkalmazni önálló – de csoportos – munkában is.
– A tábla játékos feladatokat kínál, és ezek nagyon sokat segítenek az ismeretek elmélyítésében. A mostani generációhoz igencsak közel áll a „kütyükkel” való játék, így könnyedén végzik a feladatokat – mondta.
Az eltelt pár hét alatt azt tapasztalta tanítványai körében a pedagógus, hogy a gyerekek sokkal motiváltabbak, élvezik, hogy jól mérhető a teljesítményük, szívesen kapcsolódnak be a feladatokba, legyen az szorzótáblás gyakorlat, vagy a szövegértő olvasást célzó feladvány.
– Egészséges versenyhelyzet alakul ki egy-egy „táblás” gyakorlatnál, egymást serkentik jobb teljesítményre – fogalmazott Imre Ildikó.
Izgalmas időszakként élték meg az okostábla bevezetését a mindennapi tanulásba, hiszen közösen tanulmányozták a gyerekekkel, hogy mire is képes az eszköz.

Otthonosan kezeli a kisdiák az érintőképernyőt. Digitális bennszülött

A szülőknek is tetszik
Imre Ildikó úgy látja, hogy a pedagógus részéről nyitottságra, rugalmasságra van szükség, hogy mindig legyen frissesség az oktatási folyamatban. Maga a pedagógus is összeállíthat ún. tankockákat, azaz játékos feladatokat, annak függvényében, hogy épp mit kér a tananyag, vagy ő maga mit akar elérni. Egyébként a szülők is izgalomba jöttek az újdonságtól, egy édesapa már maga is írt tankockát – mesélte a tanítónő. A gyerekeknek pedig fejlődik a problémamegoldó gondolkodása, jól megírt feladatoknál a szintetizáló képessége, miközben örömmel tanulnak.
– A digitális világ a mai gyerekek világa. Ezen a csatornán jól megközelíthetők. Változnak a generációk, változik a körülöttünk lévő világ, és ezt a folyamatot nekünk követni kell. Szerintem igenis helye van az iskolában az okostáblának – összegzett a tapasztalt pedagógus.

Hozzáadott pedagógiai érték
A tanítónő által elmondottakat erősítette meg dr. Barabási Tünde egyetemi docens, aki neveléstudományokat oktat a Babeș–Bolyai Tudományegyetem székelyudvarhelyi pedagógusképző tagozatán.
– Az interaktív tábla – mint minden más didaktikai célzatú eszköz – alapvetően elősegítheti a tanulási folyamat eredményességét, amennyiben a pedagógus azt rendeltetésszerűen, a tanítási-tanulási célnak alárendelten, tudatosan és nem öncélúan használja – fogalmazott a szakember, aki gyakorlatvezető is, a pedagógusnövendékek éppen a Tompa László Általános Iskolában végzik a szakmai gyakorlatot.
Szerinte a legnagyobb előnye a tanulók motivált állapotának fenntartásában, az aktivitás növelésében ragadható meg. Igen nagy előnye továbbá, hogy az elvégzett feladatok elmenthetők, bármikor újra elő lehet venni, így a teljesítmények, a fejlődés nyomon követése is könnyedebbé válik.
– Egy eszközön tud a pedagógus szemléltetni – statikusan és dinamikusan, kép- és videoanyaggal egyaránt –, információkat rögzíteni, feladatok interaktív megoldását kínálni, szimulálni, interneten információkat keresni, mivel az eszköz fizikai vonatkozásban egyesíti a klasszikus tábla, a számítógép és a megjelenítés (projektor) funkcióját. A hozzáadott pedagógiai értéket természetesen az határozza meg, hogy a pedagógus milyen tartalommal tölti fel és mennyire használja szakszerűen – emelte ki dr. Barabási Tünde.

Éljünk vele, de ne vigyük túlzásba
Nagy kérdés azonban, hogy a pedagógus tudja-e jól használni az okostáblát.
– Ehhez egyrészt pedagógiai és módszertani ismeretekre van szüksége, másrészt IKT-eszközök használatában való jártasságra. Mindez főként azért, hogy valóban érdemben éljen azokkal a lehetőségekkel, amelyeket az interaktív tábla teremt. Előnyös, ha meghaladja a hagyományos táblaként és prezentációs eszközként való használatát, és például objektumok megjelenítésére, mozgatására, átméretezésére, együttgondolkodásra stb. is használja, hiszen ettől válik interaktívvá – hangsúlyozta a szakember.
Hátrányai között azt emelte ki, hogy időigényes a használatának előkészítése és többlettudást igényel a pedagógustól. Ugyanakkor fontosnak tartja, hogy amennyiben van az osztályteremben interaktív tábla, a pedagógus éljen használati lehetőségével, de ne fossza meg a tanulókat más típusú ingerektől sem.
– Például, ha van lehetőség valós tapasztalatszerzésre, akkor inkább azt biztosítsuk diákjaink számára az interaktív tábla helyett, még akkor is, ha az előbbi körültekintőbb szervezőmunkát igényel. Jó, ha a pedagógus kiegyensúlyozottságra törekszik a klasszikus és modern eszközök alkalmazásában, és mindegyiknek észszerűen és pedagógiai indokoltsággal megtalálja a helyét és szerepének megfelelően használja – mondta dr. Barabási Tünde egyetemi docens.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek