hétfő, november 30, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Mit jelent napjainkban vállalkozónak lenni? Hasznos tudnivalók

Egymástól leshették el az üzleti élet fortélyait tegnap Csíkszeredában a Fiatal Vállalkozók Fórumán részt vevő üzletemberek, cégvezetők. A szakmai rendezvénynek az Apáczai Csere János Pedagógusok Háza adott otthont.

A ne­gye­dik alkalommal megszervezett fórumon Márk-­Csucsi Róbert, a Csíki Vállakozók Egyesületének elnöke köszöntötte a jelenlévőket. Nyitó­beszédében – többévnyi tapasztalattal a háta mögött – párhuzamot vont a között, hogy milyen volt régen vállalkozásba kezdeni és milyen napjainkban. Mint mondta: míg tizenhat évvel ezelőtt két hónapba került egy új vállalkozás bejegyeztetése, ez már napjainkban csupán két napot vesz igénybe, de időt spórolhatunk meg a pénzátutalásokkal is, amit az irodai székünkből kényelmesen lebonyolítunk az internet banking segítségével. Továbbá az áruszállítás korszerűsítése is nagyban hozzájárul a sikeres áruforgalomhoz, gyorspostáinkon keresztül, ami városunkban is nagyon jól működik.
– Nem könnyebb vállalkozni, de sok szempontból egyszerűbb – nyomatékosította Márk-Csucsi Róbert, hozzátéve: aki az életben a könnyű dolgokat választja, az sosem lesz vállalkozó. A Csíki Vállalkozók Egyesületéről is beszélt, akikhez, mint kiderült, nyugodtan fordulhat bárki tanácsért, aki vállalkozni szeretne. A digitalizálás kezdeti reformjaként itt született meg az a gondolat, hogy az IT-cégek közötti kommunikációt intézményes formában is működtessék. Ennek apropóján pályázati forrásokból létrehozták az IT Plus Clustert, mely mára már 65 céget képvisel országszerte. Érdességképp arra is kitért, hogy egyre többet foglalkoznak Székelyföld digitalizációjával is, ennek eredményeként három alkalommal szerveztek már Digitális Székelyföld Konferenciát, utólag Marosvásárhelyen, a következő pedig a tervek szerint Csíkszeredában lesz. A Csíki Vállalkozók Egyesülete egyébként 2011-ben alapult, melybe ma 95 cég tartozik, ezek összesített forgalma 700 millió lej és több mint háromezer alkalmazott tartozik hozzájuk.
A digitalizációról szólt Kalló Róbert, a VR Friends virtuális világ alapítója későbbi előadása is, ponsotasabban arról, hogy hogyan kapcsolódik össze az innováció, digitalizáció a hagyományok világával.
– A SzeredApp létrehozása már egy nagy lépés volt a digitalizáció felé, mely a turizmus szempontjából is sok előnnyel jár, hiszen ezáltal könnyen elérhetők az információk a városunkban megrendezett eseményekről – hangsúlyozta Kalló Róbert. Arra is kitért, hogy mindezek ellenére a többség nem nyitott a digitalizáció úttörő innovációjára. Hangsúlyozta: meg kell érteniük az embereknek, hogy a digitalizációval, nem vesz el a mindennapi kétkezi munka értéke, sőt felerősödik, ha például a turizmust vesszük alapul. Ha több turistát szeretnénk, ki kell tudnunk őket szolgálni, ehhez pedig több munkaerőre van szükség. Az előadásokban többek között szó esett még a vállalkozási formákról és azok adózásáról, uniós pályázati lehetőségekről, a cégalapítás jogi buktatóiról, a vállalkozás divatjáról, előnyeiről és hátrányairól is.

Barabás Emőke

Kapcsolódó cikkek:

14,238RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb