Mit is jelenthet az orosz gazdaság számára?…

A világbajnoki kupa „elkelt”, a lelátók elcsendesültek

145

Mára már bizonyára Franciaországban is elül az ünneplés zaja, az üdvrivalgás. A mérlegkészítésre azonban még várni kell, mint ahogy az is valószínűsíthető, hogy a sportberkekben akár még hónapok múltán is téma lesz a világbajnokság, az eredmények és a teljesítmények értékelése, elemzése. Egy dolog azonban nyilvánvaló, nevezetesen az, hogy Oroszország kitett magáért, mármint ami a rendezést illeti, s ebben megvolt a maga szerepe annak is, hogy a ráfordítások tekintetében Putyin elnök, illetve az orosz kormány nemigen „garasoskodott”. Ami pedig a jövőt illeti, az nem ígérkezik túlontúl derűsnek, s egyes gazdasági elemzők szerint Oroszország lakossága számára akár „feketeleves” is következhet.

Franciaországba került a világbajnoki serleg…

A moszkvai Bolsoi színházban ünnepelte a vb lezárását az orosz elnök a saját kormányával, FIFA-vezetőkkel és régi futballsztárokkal együtt. Azon a múlt szombati ünnepségen a FIFA elnöke, Gianni Infantino kijelentette, hogy az orosz rendezéssel minden a legnagyobb rendben volt, ugyanakkor azt is hangoztatta: „Minden idők legjobb világbajnoksága volt”. Továbbá azt is nyomatékolta, hogy a valóság nem az, mint amelyet egyesek feltételeznek, hisznek, és a világbajnokság nyomán megváltozhat Oroszország megítélése. Vladimir Putyin „udvariasan” ráerősített, azt hangoztatva, hogy most az egész világ megkedvelte Oroszországot és a világ másként tekint Oroszországra a futball-vb miatt. Mi több, vasárnap este az amerikai elnök is gratulált Vladimir Putyinnak a sikeres szervezésért. A nagy sportesemény megszervezésének és lebonyolításának módja, eltekintve néhány apróbb incidenstől (ezek közt említhetjük az orosz focisták doppingmintáinak egyszerű eltűnését az ellenőrzés előtt) valóban elismerésre méltó. Mindez azonban nem feledtetheti a jelenlegi geopolitikai helyzetet, azon belül Oroszország megítélését például a világbajnokság ideje alatt megszervezett brüsszeli NATO-csúcstalálkozón, vagy a vele szemben alkalmazott nemzetközi gazdasági szankciók meghosszabbítása tekintetében. Nos, ilyen körülmények között nehéz lenne megítélni, hogy melyik esemény feledteti a másikat (vagy fordítva), mint ahogy azt is, hogy hosszú távon mit is jelent, jelenthet Oroszország számára a vasárnap este véget ért világbajnokság. Amint már arra utaltunk, a mérlegkészítésre még várni kell, s így nemigen tudni, hogy gazdasági-pénzügyi szempontból mit is hozott a konyhára (azaz eredményes volt-e vagy éppenséggel jelentős veszteséggel járt), és milyen hozadéka is lehet a jövőre nézve. A jövőt illetően vannak olyan előjelek, amelyek okán nem véletlenül emlegettük a „feketelevest”.

Sörből hihetetlenül sok…
Az eddig nyilvánosságra került és jobbára megbízható adatokból az derül ki, hogy a világbajnokság ideje alatt Oroszországba külföldről körülbelül egymillió turista érkezett. A vendégéjszakák száma tekintetében a pontos adatokat lehet, soha nem fogjuk megtudni, de az tény, hogy voltak olyan külföldiek, akik csak két-három napot tartózkodtak Oroszországban, de olyanok is, akik húsz-harminc napot. Az az egymillió fő mindenképpen sok. Egymillió olyan személyről van szó, akinek már az odaérkezésért is fizetnie kellett és már a repülőtértől kezdődően az orosz földön is költekeznie kellett: szállodára, étkezésre, belépőjegyre stb. stb. Az orosz gazdaság esetében is a növekedés hajtómotorja a fogyasztás, s e tekintetben a 2018-as esztendő ígéretesként indult. Az első öt hónap folyamán a fogyasztások átlagosan 2,5%-kal növekedtek, s a becslések szerint júniustól kezdődően annak akár a kétszeresével is, mármint a májusinak. Az egyik legnagyobb üzletlánctól, a Perekrestoktól származó értesülések szerint az ügyfélforgalmuk azokban a városokban, ahol világbajnoki mérkőzésekre került sor, 45–63%-kal növekedett. Az egyik legtekintélyesebb vendéglátóipari lánc, a Rosinter adatai szerint az általuk üzemeltetett bárok, vendéglők, kávézók forgalma átlagosan 30%-kal növekedett. Amúgy a vendéglőik ügyfeleinek rendszerint 10-15%-át képezik a külföldiek, június-július folyamán viszont voltak olyan napok, amikor ez az arány a 90%-ot is meghaladta. A sör tekintetében olyan nagymérvű növekedés következett be, amire nem számítottak, s ennek okán voltak olyan napok, amikor Oroszország-szerte sörhiány mutatkozott. Ez mindenképpen meglepő, s a maga nemében akár jelentős is lehet, mármint a söripar, valamint a vendéglátóipar szempontjából, de nem biztos, hogy az elfogyasztott irdatlan mennyiségű sör fogja felpörgetni az orosz gazdaságot. Apropó felpörgetés: már a világbajnokság megkezdése előtt voltak olyan tekintélyes orosz közgazdászok, akik szerint a világbajnokság okán nem lehet ugrásszerű gazdasági növekedésre számítani. Mi több, a gazdaságügyi minisztérium április folyamán a GDP-növekedésre vonatkozó idei előrejelzését 2,21%-ról 1,9%-ra mérsékelte, a 2009-es esztendőre pedig 1,4%-ot jósol(t).

 

Mi várható?
Miért is feketeleves? Többek között azért, mert a világbajnokság kezdete előtt már tudni lehetett az orosz kormánynak azokról a döntéseiről, amelyek értelmében nehezebb lesz az életük az ország lakosainak. Legalábbis a feltételezések szerint. Van, ami máris megdrágult, azaz amiért már most többet kell fizetni, mint eddig. Így például egy útlevél kibocsátásáért jelenleg körülbelül 70 eurónak megfelelő összeget kell fizetnie egy oroszországi állampolgárnak, míg ez eddig körülbelül 50 eurójába került. Egy hajtási jogosítvány „taksája” eddigelé kevesebbe került, mint 30 euró, jelenleg meghaladja a 40 eurónak megfelelő rubelt. Továbbá egyes közművi állami érdekeltségű szolgáltató cégek díjszabásai is átlagosan 4%-kal emelkednek, illetve emelkedtek meg. Ami ennél is súlyosabb a lakosság egy része számára, az az, hogy az orosz kormány reformintézkedései között szerepel a nyugdíjkorhatár megemelése: a férfiak esetében 2019-től 2028-ig fokozatosan 60-ről 65 évre, a nők esetében pedig ugyancsak fokozatosan 2034-ig 55 évről 63 évre. Az orosz kormány illetékesei szerint a nyugdíjazási korhatár megemelése révén a 2019–2024-es időszakban az állam bevételei 100 milliárd rubellel fognak gyarapodni. A jövő esztendő januárjától megemelkedik az áfakulcs is, a jelenlegi 18%-ról 20%-ra. Ennek okán mindenképp csökkenni fog a lakosság vásárlóereje, de gyarapodni fog a 2019-es esztendei költségvetés bevétele. Hozzávetőleges számítások szerint közel 8,4 milliárd eurónak megfelelő összeggel. Ha ez így igaz, akkor ez az egyetlen pluszbevétel majdhogynem ellentételezni fogja a világbajnokság megszervezésére fordított állami kiadásokat.

Nyert a Nike is
Visszatérve a világbajnokságra, annak közvetett értelemben megvoltak a maga másabb vonzatai is. Igen, mert egy ilyen világversenyen bekerülnek a képbe a sportfelszereléseket gyártó cégek is, amelyek számára igen nagy üzleti lehetőségekről van szó. Ez esetben a porondon két nagy cég szerepelt, a német érdekeltségű Adidas és az örökös versenytárs, az amerikai érdekeltségű Nike. A németek a világbajnokság hivatalos partnereként több millió dollárt költött el, azaz folyósított a FIFA-nak, míg az amerikai érdekeltségű Nike egyetlen dollárt sem. Az Adidas a világbajnokságon részt vevő csapatok közül tizenkét nemzetközi válogatottnak volt a szponzora, kettővel többnek, mint a Nike. Igen ám, csak a német cégnek igen hamar problémái támadtak, nevezetesen akkor, amikor az általa szponzorizált spanyol és argentin vállogatottak kiestek és nagyon korán hazautaztak. Ez az Adidas szempontjából akár vereségként is elkönyvelhető. Nem így a Nike esetében, amely többek között a francia, a horvát és az angol válogatottnak is a szponzora volt. Most, amikor véget ért a világbajnokság, bárki számot adhat, hogy a két cég közül melyik is a nyertes. Egyelőre a piaci elemzők szerint már észlelhető, hogy az Adidas reklámhadjárata visszaesett.

Nagyon nagy pénz…
Nem sorolható a világbajnokság eseményei közé, ami bekövetkezett július 10-én, de ahhoz mégis köze van, lévén, hogy az azon részt vevő egyik neves labdarúgóról van szó. Nos, kedden, július 10-én vált hivatalossá, hogy a portugál világsztár, Cristiano Ronaldo (a felvételen) az elkövetkező négy évben az olasz bajnok, a Juventus Torino játékosa lesz. Egykori csapata, a Real Madrid az átigazolás ellenében 100 millió eurót fog kapni, Ronaldo évi bére pedig 30 millió euró lesz. A világhírű portugál labdarúgó a világbajnokságon nemigen kápráztatta el játékával a közönséget, de hát ez bárkivel előfordulhat, mint ahogy semminemű veszély sem fenyegette a már kialkudott 30 millió euró évi juttatását sem. Amúgy ez a leigazolás Torinóban, a Fiat műveknél felháborodást, sőt sztrájkot váltott ki, ugyanis az átigazolásért kifizetett 100 millió dollár hátterében állítólag az autógyár áll, aki az egyik szponzora a Juventusnak. A dolgozók többek között azért elégedetlenkedtek, mert állítólag az utóbbi tíz év során nem került sor semminemű béremelésre és őket állandóan elbocsátásokkal riogatják arra való hivatkozással, hogy a Fiat nehéz gazdasági helyzetben leledzik. A közvéleményt is élénken foglalkoztatták a történtek, és az álláspontok megoszlanak mindenekelőtt annak okán, hogy az a bizonyos 100 millió euró előbb-utóbb megtérülhet, akár közvetett módon is. A jelek szerint ez bekövetkezhet: július 11-én áruba bocsátották azokat a mezeket, amelyekre Ronaldo képe van rányomtatva, mondanunk sem kell, hogy a Juventus által legyártatott mezekről van szó. Nos, az első napon 20 ezer ilyen mezt értékesítettek, interneten pedig ezenkívül még 500 000-et rendeltek. Egy mez ára egyébként 104–115 euró között mozog. Na, most amennyiben első nap gazdára talált 520 000 mez és 109-es eurós átlagárral számolunk, akkor az eredmény 56,6 millió euró. Egyetlen nap alatt. Ilyen körülmények között pedig nem túlzás azt állítani, hogy az a 100 millió valóban meg fog térülni, az viszont más kérdés, hogy az évi 30 millió eurós bért is elő kell majd teremteni.

Hecser Zoltán

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.