Misi Mókus kalandjai Bálint Elemér-Imre képein

368

Amint már beszámoltunk róla, nagyszámú érdeklődő, magas rangú elöljárók, fotós kollégák, családtagok és barátok jelenlétében nyílt meg 2019. január 12-én Bálint Elemér-Imre első egyéni fotókiállítása a székelyudvarhelyi művelődési ház koncerttermében. A fotós munkásságát Kovács Árpád művészettörténész ismerteti.

Bálint Elemér-Imre, nem győzik dicsérni Fotó: László F. Csaba

különböző életrajzi adatok felsorolása nélkül is azonnal és könnyen ráismerhetünk a képek alkotójára, a kiállított felvételeket szemlélve ugyanis észrevehető az inspiráció, a szép, a szépség iránti érzék, a tiszta források felkutatása, a természetes környezet zavaró tényezők nélküli megmutatása, a rejtett életmódú állatok hétköznapjai, harcai a túlélésért, a megmaradásért, vagy sok esetben a frissen nyílt virágok tiszta színei és formái ejtenek rabságba.
Bálint Elemér-Imre képeinek legfőbb inspirálója Oroszhegy, az oroszhegyi emberek. Számos portrét láthatunk a bajszos, kalapos, egymással parolázó emberekről, az imádkozó, fejkendős asszonyokról. Más esetben pedig a pásztorok bátor és elszánt tekintete, a gondtalanul játszadozó gyermekek tiszta arcai jelennek meg fényképein.
Bálint Elemér-Imre képeit nézegetve és vizsgálva témák sokasága szólít meg minket. Gondolok itt az ún. szociofotókra, a sorsproblémákat feszegető képekre, Oroszhegy hétköznapjaira, az egyszerű emberek természetes, őszinte életmódjának, ösztönös cselekvéseiknek a megmutatására, azokra a sorsfordulókra, amit oly gyakran és oly élethűen megragad, és amely Farkas Árpád költeményeiben, vagy egy másik kedvenc költője, Kányádi Sándor A XC. zsoltár című versében is visszaköszön.
A képek egy újabb csoportját jelentik az Oroszhegy ünnepeit ábrázoló fotók, elég, ha csak a kortárstalálkozókra összesereglett fiatalok és idősebbek felvonulását, vagy a zajos iskolai évkezdéseket, a Nárciszfesztiválon és a Szilvanapokon fellépő fiatalok forgatagát, vagy Sebestyén Márta Kossuth-díjas népdalénekes oroszhegyi gyermekeket babusgató, szeretetteljes mosolyát megörökítő képeket szemléljük.

Oroszhegy látképe a Fogarasi-havasokkal

A képek Oroszhegyről szólnak, Oroszhegyet mutatják be, a különböző pontok és nézőpontok, hegyek és völgyek, a különböző hangulatok, csendek és zajok, az évszakok és napszakok változásában. Ez a kiállítás is jól mutatja, hogy Bálint Elemér-Imre képeinek egyik legfőbb tematikáját az oroszhegyi tájak, a természet sokszínűsége adja. Valami különleges ráérzéssel, tapintattal mutatja meg a tájat, a táj szépségeit és ennek érdekében nagy gondot fordít az izgalmas helyszínek megválasztására. Nagyon jól rá tud hangolódni a ritka látvány megtalálására, a különleges helyzetek, nézőpontok befogására, egyszóval hagyja magát a természet által megszólítani. Nagy szerepet kapnak az évszakok és napszakok, a napkelte és napnyugta, a köd és a napsütés, a fények és a színek változásai, melyek a valóságban sokszor a pillanat töredékeként ragadhatók csak meg, vagy ugyanilyen érzékletesen adja vissza a fagy, a dermesztő hideg hangulatát.

Süldő rókafiak

Külön megérne egy tematikus kiállítást Bálint Elemér-Imrének a madarakról vagy rejtett életmódú madarakról készített fotói, a képeit nézegetve döbbenünk rá arra, hogy Oroszhegy és környéke számos, európai viszonylatban is ritka vagy veszélyeztetett madárfaj élőhelye. Szinte mindennap lencsevégre kerül egy-egy madár, a búbos bankától kezdve, a mátyásmadáron át a kiállításon is szereplő sárga billegetőig vagy erdei fülesbagolyig. Különösen nagy és pozitív visszhangra talált, amikor két évvel ezelőtt a nagyon ritka hósármányt sikerült lefotóznia, amit a romániai ornitológusok az ő fotója alapján azonnal és örömmel regisztráltak.
Bálint Elemér-Imre képei rendkívül narratívak, minden képe mesél valamit, újszerű képi világgal mutat be érdekes állati viselkedéseket, mesél a tavasz színeiben és fényeiben fürdő nyusziról, az ágak hegyén ugráló Misi Mókusról, a bámuló barkás agancsú őzbakról, a medvék nászáról, Exupéry Kis hercegében nagyot alakító Fősumákról, vagy az odújuk szélén huncutkodó süldő rókafiak kalandjairól. Mindezt úgy teszi, hogy az állatoknak sejtelmük sincs fotósuk jelenlétéről, vagy ha igen, „meg van beszélve velük”, vagyis be tudja vonni küldetésébe, már-már segítenek is neki, belenéznek a kamerába.
Bálint Elemér-Imre képeiben összekapcsolódik a tartalom és forma, a mögöttességek és amik sokszor megfogalmazhatatlanok, képeiben meg kell látni a mögöttes tartalmakat is, sok esetben a tájat ábrázoló képet belső képpé alakítja, a kiállított lovas képeiről nemcsak a szép és hasznos állat képe kell megjelenjen előttünk, hanem a szabadság és a végtelenség kifejezőiként is értelmezhetők.

Bálint Elemér-Imre képein gyakran megjelennek a különböző szimbólumok, vagy ősszimbólumok, ilyen a föld, vagy egyik kedvelt témája, a víz, mint az élet forrása. Kedveli és gyakran felkeresi emlékhelyeinket vagy a legendák helyszíneit, erre jó példa az Urusos kút, vagy a Fijér fája, melyet rendkívül sok nézőpontból, rendkívül nagy intenzitással fényképez, ezáltal nemcsak tudatosítja és megörökíti, hanem mintegy tovább is írja történetét, a szájhagyományt kiegészítve a fénnyel írt képeivel.
Nagyon erős szimbólum továbbá a kereszt, a kiállításon is szerepel, egy határ menti vagy útszéli kereszt önállóan és a Csíksomlyóra tartó zarándokokkal is, amely az Istennel való kapcsolatteremtést jelképezi a századokon át összekapcsolódott nemzeti érzéseinkkel, Istenbe vetett hitünkkel.

Misi Mókus

Minden kiállítás valójában önarckép is, olyan önarckép, amelyben az alkotó karakterjegyei is jól felismerhetők. A kiállított képekből visszatükröződik a pozitív életszemlélet, a rendezettség, a harmónia, a szép iránti vágy, az alkotás és a szülőföld szeretete, a kitartás, a türelem, a hit, az itt- és megmaradás fontossága, és mindez egy nagy belső erővel egyesül.
A képek válogatásában köszönet illeti Ádám Gyula fotóművészt, aki kitartó, lelkes támogatásával, ötleteivel hozzájárult, hogy a kiállítás mind arculatában, mind tartalmában és hangulatában létrejöjjön.
Bálint Elemér-Imre fotókiállítása 2019. január 28-ig tekinthető meg a művelődési ház koncerttermében.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek