Miről olvasnak – és írnak – mesét a mai gyermekek?

36

Harmincnégy csíki gyermek meséiből adott ki válogatást a közelmúltban a csíkcsicsói Élő Emlékezet Egyesület. A legügyesebb meseírók péntek délután a csíkszeredai Petőfi Kávézóban vehették kézbe a kiadványt.

A Meseválogatás csíki gyerekek tollából című kötet egyik szerzője olvassa fel saját írását. Ízelítő Fotó: László Róbert
A Meseválogatás csíki gyerekek tollából című kötet egyik szerzője olvassa fel saját írását. Ízelítő Fotó: László Róbert

Ma a mesék már nem föltétlenül úgy kezdődnek, hogy „Egyszer volt, hol nem volt…” És ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy az Élő Emlékezet Egyesület által meghirdetett, gyermekeknek szóló meseíró pályázatra egészen különleges kezdetűek is érkeztek.
– Van, amelyik úgy kezdődik, hogy „Ez a történet egy lányról szól”, vagy „A nagy méhkirályságban…” , vagy „Manó Benő egy egyszerű kis manó volt…”, esetleg úgy, hogy „Budapesten, egy kis utcában van egy üzlet… ”– adott ízelítőt a mai formulákból Szabó Magdolna nyugalmazott tanárnő, az egyesület elnöke. – A mesék eszköztára, szereplőgárdája még visszanyúl a „klasszikus időkhöz”, de témájuk már igencsak változatos: király, szegény ember, szegény legény, két testvér, árva fiúcska, boszorkány, varázsló, kislány, nyúlcsalád, kismadár, méhecske, növények és megszemélyesített tárgyak, például legó is szerepel és cselekszik a mai csíki gyerekek meséiben.
Amint a rendhagyó könyvbe­mutatón elhangzott, ami örök, hogy a gyermeki fantázia végtelen, a valóság és a varázslat keveredik, a történetek pedig izgalmasak, tanulságosak. A Meseválogatás csíki gyerekek tollából című kötetben a pályázatra beérkezettek közül a legjobb harmincnégy mese jelent meg, színes illusztrációkkal. A gyermekek – a megérdemelt szerzői büszkeségen túl – tíznapos tiszakécskei táborozást is nyertek – jelentette be Hamar István menedzser.

Daczó Katalin

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.