Mire költik a pénzt?: Tovább fejlődik az udvarhelyi kórház

58

Osztályokat bővítenek, nagyobb teljesítményű komputertomográfot vásárolnak a szé­kely­udvarhelyi kórháznál az állami költségvetésből érkező összegből. A megítélt tízmillió lejből minden igényre nem futja, de a felszereltség bővítése terén egy újabb lépést tehet előre az egészségügyi intézmény.

A kórház vezetősége készen áll: tervek, igénylisták vannak, és a fő cél is egyértelmű: ebben az évben a műszerpark fejlesztése lesz a prioritás (a tavaly mintegy 6 millió lejt költöttek a szakosztályok, adminisztrációs helyiségek felújítására, szépítésére, karbantartására, korszerűsítésére, az épületek környezetének rendbetételére). Lukács Antal főigazgató elmondta, hogy a listát már elküldték a Közegészségügyi Igazgatóságnak.
Az összeg nagyobb részét, 6 millió lejt tehát műszerekre és orvosi berendezésekre szeretnék elkölteni, a pénzből a 26 klinikai szakosztály közül 21-nek az igényeit tudják kielégíteni, a listán több mint 100 tétel található – közölte Lukács. Mindenre nem jut a pénzből, így valószínűleg továbbra is lemond a kórház régi tervéről, a mágnesesrezonancia-készülék (MR) beszerzéséről, amely önmagában mintegy 5 millió lejbe kerülne. Vásárolnak viszont egy 64 metszetes CT-t, így a meglévő 2 metszetes berendezés a sürgősségi osztályé lehet. Az új komputertomográfra a beérkezett árajánlatok alapján 1 600 000 lejt költenek majd el. Több defibrillátorra is szüksége van az intézménynek, hogy minden emeletre vagy osztályra kerüljön egy újjáélesztő berendezés. Két új altatógép is szerepel az igénylistán, a régi ultrahangkészülékeket újakra cserélik több részlegen, többek között a nőgyógyászaton, traumatológián és a gyermekosztályon is. Röntgengépet, a sterilizálóba egy új gépet, és az orr-fül-gégészeti osztályra egy modern endoszkópot is terveznek beszerezni – sorolt fel kérdésünkre Lukács Antal néhány példát a hosszú lajstromról.
A fennmaradó 4 millió lejt bővítésre, renoválásra költik, megnövelik a sürgősségi, a hematológia osztály és az ortopédia felületét, illetve egy tetőteret alakítanak ki, ahová az adminisztráció egy része kerül, ugyanakkor az öltözőket is bővítik.
Lukács Antal kiemelte, hogy az újabb fejlesztési, bővítési lehetőségeknek köszönhetően a székelyudvarhelyi kórház szolgáltatásai minden szempontból, száz százalékban megfelelnek majd az intézmény jogi besorolásának.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek