Mintegy 1200 szakiskolai hely

93

Valószínűleg a sajátos nevelési igényű gyermekek elhelyezése miatt két nappal kitolták a beiratkozási periódust. Azaz, aki közülük nem jut be a kiválasztott fenntartott helyek valamelyikére, még lehetősége van jelentkezni bármelyik szakiskolai osztályba.

Tegnap óta iratkozhatnak a kiválasztott tanintézményekbe azok a nyolcadikos tanulók, akik szakiskolában folytatnák tanulmányaikat. Kedves Mónika szakoktatásért felelős tanfelügyelő elmondta, hogy összesen 43 hároméves szakiskolai osztály indul a 2020–2021-es tanévben. Ezek közül 32 és fél hagyományos szakiskola, hat és fél duális, továbbá a csíkszeredai Szent Anna Speciális Szakiskola kínálatában is szerepel négy osztály.

Az egyik idei újdonság a Gyer­gyói-medencéhez kapcsolódik: a gyergyószentmiklósi Battyhány Ignác Szakközépiskolában meghirdetett hús- és halfeldolgozói szak, amelyet egy térségbeli nagy húsfeldolgozó cég kérésére és támogatásával indítanak, és amely osztály egyik fele duális lesz – tudtuk meg a szaktanfelügyelőtől. A másik pedig a szakiskolai szintű fodrász képzés 14 hellyel a székelyudvarhelyi Bányai János Szakközépiskolában. Idén abszolút premierként fenntartott helyeket biztosítanak a sajátos nevelési igényű gyermekeknek is a szakiskolai és duális osztályokban (de szakközépiskolákban is). Nekik a napokban kell beküldeniük a szükséges dokumentációt a tanfelügyelőségre, ahol a felvételi bizottság dönt, eredményt július 6-án közölnek. Korábban július 3-áig kellett beiratkozniuk a szakiskolásba kívánkozóknak, most még 6–7-én is ki lehet tölteni a szükséges űrlapot. Így amennyiben a sajátos nevelési igényű gyermekek nem jutnak be a kívánt helyre, másnap a saját iskolájukban kitötlhetik a „szokványos” beiratkozási lapot, amellyel társaikkal együtt részt vesznek a szakiskolai felvételin.

A tanfelügyelőség által kibocsátott tájékoztató füzet, illetve az iskoláikban kapott információk alapján választhatnak szakot a diákok, de csak egyetlen iskolát jelölhetnek meg a beiratkozási lapon, abból az iskolából viszont több szakirányt, akár az összeset is feltüntethetik. A beiratkozási laphoz mellékelni kell az ún. iskolai anyakönyvi kivonatot is, a dokumentumokat az általános iskola juttatja el ahhoz a tanintézményhez, amelybe iratkozott a tanuló. 

Túljelentkezés esetén idén nem szerveznek felvételit az iskolák, hanem az ún. felvételi jegy, illetve különböző tantárgyak (például matematika, biológia) 5–8. osztályos átlaga alapján rangsorolják a tanulókat. Eredményt július 10-én közölnek. Azok, akik bejutottak, és el is foglalnák helyüket, július 13–20. között nyújthatják be dossziéikat új iskolájukban. Az iratokat postán vagy elektronikusan is el lehet küldeni, de minden esetben értesíteni kell erről az iskolát – hangsúlyozta Kedves Mónika. Akik nem jutottak be sehová, azok a szakiskolai felvételi második szakaszában kapnak majd helyet. Július 24-én derül ki, hol maradtak betöltetlen helyek, ezekre lehet újból iratkozni július 24-től.

Asztalos Ágnes

 

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.